Maine Coon

Maine Coon floor
Verenigde Staten

De Maine Coon, afkomstig uit de Verenigde Staten, uit de staat Maine is het grootste kattenras dat we kennen. Het strenge klimaat in deze streek van de Verenigde Staten heeft deze robuuste kat gevormd. Hij is te beschouwen als het eerste Amerikaanse kattenras. Het is een populaire kat vanwege zijn makkelijke en kalme karakter. Hij is speels en actief en houdt van klimmen. Hij heeft veel ruimte nodig. Zijn vacht vraagt regelmatige verzorging.

Zeer groot. Gewicht: 4 tot 10 kg. Gelijkmatig gebouwd. Erg gespierd lichaam. Stevige botten. Geeft een krachtige en robuuste indruk. Lange stugge haren.

Rasbeschrijving Maine Coon

 • Ras afkomst: Verenigde Staten
 • Andere rasnaam: Maine Shag

Het karakter van de Maine Coon

Evenwichtig, kalm. Deze 'zachte reus' die een rustige kracht uit-straalt is een sociale, weliswaar dominante, maar niet agressieve kat. Vriendelijk, erg gehecht aan zijn baas. Speels, sportief, een goed jager, hij heeft ruimte nodig. Een grote tuin is beter ge-schikt dan een appartement. Door zijn robuust-heid doorstaat hij de strengste winters. De puberteit bij de poezen treedt pas laat op. De kittens groeien traag en zijn pas na drie

De oorsprong van de Maine Coon

Het staat niet precies vast waar de Maine Coon oorspronkelijk vandaan komt. De vele verhalen over haar oorsprong zijn dan ook fabelachtig.

De Noord-Amerikaanse staat Maine is in ieder geval de bakermat van deze aanhankelijke forse kat. En er was één echte fabel die daar de ronde deed: De Maine Coon zou het resultaat zijn van een verliefde wilde kat en een wasbeer. ‘Coon’ is dan ook een afkorting van raccoon. De gestreepte staart van de cyperse Maine Coon doet je inderdaad aan een wasbeer denken, maar de kruising tussen een wilde kat en een wasbeer is genetisch onmogelijk. Een iets realistischer verhaal is dat de Maine Coon zou afstammen van de koninklijke katten van Marie Antoinette. Voordat ze uit Frankrijk zou vluchten stuurde ze haar katten per schip vooruit naar Maine. Helaas kwam ze hier zelf nooit aan. Na haar executie eiste niemand haar bezittingen op en zouden de katten zo in Maine terecht zijn gekomen.

Het is het meest waarschijnlijk dat de Maine Coon afstamt van langharige scheepskatten uit Europa. Deze katten vermengden zich met de lokale katten die de boeren hielden om muizen te vangen. Het koude en grimmige klimaat van Maine en het zware leven op een boerderij zorgden ervoor dat de Maine Coon een sterk postuur en een opvallend dikke vacht ontwikkelde.

De trotse eigenaren van de Maine Coons waren er overigens vroeg bij om met hun unieke muizenvangers te pronken. Al voor de eerste algemene kattententoonstellingen eind 19e eeuw, organiseerden ze speciale Maine Coon-kattenshows op boerenfestivals in de regio.

Typisch de Maine Coon

De Maine Coon behoort tot de grootste katten ter wereld. Er zijn Maine Coons die, van kop tot staart, wel ruim een meter lang zijn.

Met haar weelderige vacht met leeuwenmanen, een pluimstaart die even lang is als haar lijf, en de schattige plukken haar aan de oren (lynxtips), is de Maine Coon een indrukwekkende verschijning.

De Maine Coon heeft een lief, evenwichtig en rustig karakter en kan daardoor goed met andere huisdieren en kinderen overweg. Ze is erg gericht op mensen en maakt graag deel uit van het gezelschap. Bij nieuwe mensen of in nieuwe situaties kijkt ze vaak wel even de kat uit de boom.

De Maine Coon is geen schootzitter, en dat is met haar grootte en gewicht ook wel begrijpelijk. Wel ligt ze graag tegen je aan. Je Maine Coon hoeft niet constant je aandacht. Ze vindt het gewoon leuk en gezellig om bij je te zijn en te weten waar je mee bezig bent. Maine Coons zijn niet alleen gezellig, maar ook erg intelligent. Sommige kunnen kranen opendraaien of apporteren zelfs! De speelse Maine Coon is een van de weinige kattensoorten die graag een duik in het water neemt of in ieder geval erg graag met water speelt.

Main Coons miauwen nauwelijks. Als ze toch geluid maken dan is dit meer een tjirp of een zacht en klein miauwtje dat bijna niet past bij hun statige postuur.

Lichaam

Lang, rechthoekig, groot. Zware botstructuur. Krachtig gespierd.

Hoofd

Middelgroot, typisch wigvormig (u). Licht bolvormig voorhoofd. In zijaanzicht vertoont de schedel een lichte welving tussen neus en voorhoofd. Hoge en uitstekende jukbeenderen. Vierkante snuit (u). Brede neus, soms naar het einde toe bolrond. Stevige kin. Krachtige, vrij lange kaken (u).

Ogen

Groot, ver uit elkaar staand, enigszins ovaal. Wanneer ze goed open staan lijken ze echter rond (t). Lichtjes schuin geplaatst. Alle kleuren zijn toegestaan.

Oren

Groot, breed aan de basis, vrij puntig en hoog op de kop ingeplant. De binnenzijde is weelderig behaard met lange fijne haren die horizontaal groeien. Lynxtips zijn gewenst (u).

Vacht

Met haar weelderige vacht behoort de Maine Coon tot de halflangharige katten. De volle Maine Coon-vacht is uniek. Ze bestaat namelijk uit drie lagen: een dichte, golvende halflange waterafstotende bovenvacht en twee fijne, zachte ondervachten die haar goed beschermen tegen de kou. Rond het derde jaar is de Maine Coon helemaal volgroeid. Dan heeft ze ook pas haar definitieve dikke vacht. Het is verstandig om je Maine Coon al in de kittentijd te laten wennen aan de vachtverzorging. Hoewel de vacht vrij lang is hoef je je Maine Coon maar een keer in de week te kammen of borstelen. In de ruiperiode kun je dit wat vaker doen. Doordat de bovenvacht van de Maine Coon waterafstotend is klit de vacht niet snel. Neem voor meer informatie over de verzorging van een Maine Coon-vacht contact op met een goede dierenspeciaalzaak of kattentrimmer. Aangepast aan alle seizoenen. Dicht, zijdeachtig. Kort op de kop, de schouders en de poten. Langer op de rug en de flanken en met een weelderige broek. Lange haren op de buik. De aanwezigheid van een kraag wordt op prijs gesteld. De ondervacht is zacht, fijn en bedekt met een gladde, ondoordringbare en lichtjes vettig aanvoelende vacht (t). Alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van chocolate, lilac, colourpoint (H), en cinnamon en fawn (t). Elke hoeveelheid wit is toegestaan. De kleurencategorieîn kunnen als volgt ingedeeld worden: - tabby - eenkleurig - tortie - silver- smoke - particolour

Poten

Middellang, stevig, sterk ontwikkelde botten en spieren. Grote, ronde voeten. Plukjes haar tussen de tenen.

Staart

Lang, breed aan de basis, iets aflopend naar het uiteinde, met weelderige, lange haren. Teruggelegd over de rug komt deze minimaal tot de schouderbladen.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Maine Coonpakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Maine Coonpakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Maine Coon past .

Direct aanvragen
 • Sterilised in Gravy

  Sterilised in Gravy

  Is je kat gesteriliseerd of gecastreerd? Dan veroorzaakt dit veranderingen in de hormoonhuishouding. Het gedrag van je kat en haar behoeften kunnen hierdoor veranderen. Je kat heeft minder calorieën nodig en kan dus met dezelfde voeding opeens dikker worden. Met speciale voeding blijft je kat makkelijker op een gezond gewicht.

  Bekijk productpagina
 • Maine Coon Adult

  Maine Coon Adult

  Je Maine Coon is gezond, toch? Of zouden zijn gewrichten nog soepeler kunnen bewegen? De grootste raskat ter wereld heeft door zijn forse postuur en zware botten namelijk sneller last van zijn gewrichten. En ook z’n hart verdient extra aandacht.

  Bekijk productpagina
 • Ultra Light in Jelly

  Ultra Light in Jelly

  Je kat is gezond, toch? Of heeft ze de neiging om aan te komen? Light Weight Care van ROYAL CANIN® helpt de gewichtstoename van je kat te beperken.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Maine Coon

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
0.9%
0.9%
2. Simba
0.7%
0.7%
3. Diesel
0.7%
0.7%
4. Gizmo
0.7%
0.7%
5. Boris
0.5%
0.5%

Maine Coon baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende fokker of cattery.

Heb je al een kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw kat het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens