10% korting en gratis verzending met ons abonnement.

Lees meer

Alles over Noorse Boskatten

De Noorse Boskat is de zachtaardige reus in de kattenwereld. Zij is vriendelijk, meegaand en vaak heel speels. Dit maakt haar een ideaal ras voor gezinnen met kinderen. In tegenstelling tot sommige andere katten, hechten ze zich sterk aan hun menselijke familie. Dan is er nog de indrukwekkende gestalte van de Noorse Boskat. Met haar volle vacht en haar getufte oren krijgt ze bijna een lynxachtig voorkomen. Zoals de naam al doet vermoeden, komt ze oorspronkelijk uit Noord-Europa en kan ze goed tegen de kou.

Officiële naam: Noorse Boskat

Andere namen: Norskogkatt, Skogkatt, Wegie

Oorsprong: Noorwegen

  • Haarlengte

  • Verharingsniveau

  • Behoefte aan vachtverzorging

  • Energieniveau*

  • Neiging tot miauwen

  • Gezinshuisdier?*

  • Kan goed overweg met andere huisdieren

  • Kan alleen thuis blijven?*

  • Omgeving (binnen/buiten)

* Elk huisdier wil af en toe zijn energie kwijt; jongere dieren wat meer dan oudere. Regelmatig een speelsessie met je dier wordt enorm gewaardeerd en het versterkt ook nog eens jullie band. ** Het is aan te raden huisdieren en kleine kinderen nooit zonder toezicht te laten. Leer kinderen bijvoorbeeld slapende huisdieren altijd met rust te laten. *** Huisdieren zijn sociale dieren en hebben behoefte aan gezelschap. Zeker honden, dit zijn roedeldieren en alleen-zijn is geen natuurlijk gedrag voor een hond. Alleen laten kan vanaf jonge leeftijd rustig aangeleerd worden. Katten kunnen alleen-zijn soms best fijn vinden, maar ook zij hebben behoefte aan regelmatig contact met hun eigenaar. **** Realiseer je dat elk dier uniek is en dat de rasafkomst is slechts één van de vele invloeden is op het uiteindelijke gedrag. Neem voor aanvullend advies rustig contact op met je dierenarts!
Illustrazione Norvegese delle Foreste
23 - 31 cm23 - 31 cm
4 - 9 kg3 - 7 kg
4 tot 12 maanden1 tot 7 jaar
7 tot 12 jaar12+
1/7

Maak kennis met de Noorse Boskat

Alles wat je wilt weten over de raskat, Noorse Boskat

De Noorse Boskat doet haar naam meer dan eer aan. Ze staat bekend om haar amandelvormige ogen, indrukwekkende afmetingen en glanzende vacht.

De naam van de Noorse Boskat verraadt al veel over waar deze kat oorspronkelijk vandaan komt. Naar verluidt importeerde Noorse Vikingen de voorouders van het ras dat we nu kennen als de Noorse Boskat. Later vestigde het ras zich in de wilde Scandinavische bossen, werden de katten geleidelijk wilder en kregen ze een langere, dikkere vacht om het barre Scandinavische klimaat aan te kunnen.

Hoewel ze vandaag de dag nog steeds geharde, stevige en zelfverzekerde dieren zijn, hebben Noorse Boskatten ook een lieflijk, sociaal temperament dat hun achtergrond als aloude huisdieren verraadt. Ze kunnen daardoor goed overweg met kinderen en andere huisdieren – en soms zelfs met honden.

Als één van de grootste huiskattenrassen kan een volgroeide Noorse Boskater wel 9 kg zwaar worden (poezen blijven vaak steken op een kilo of 6). Het is een sterk, krachtig en behendig dier, vergelijkbaar met de Maine Coon, en door haar gespierde lichaam en sterke klauwen is zij uitzonderlijk goed in klimmen. De Noorse Boskat is ook één van de weinige rassen die van water houdt, dankzij haar waterafstotende vacht. Dus wees niet verbaast als je je Noorse Boskat ineens in de vijver ziet liggen of zelfs bij je in bad springt!

Hoewel ze het meest geschikt zijn voor een levensstijl buitenshuis, kunnen ze zich goed aanpassen aan een leven binnenshuis. Ze heeft dan wel voldoende speelgoed en activiteiten nodig zodat ze zich niet gaat vervelen of te zwaar wordt. Noorse Boskatten zijn zeer intelligent en hebben een speelse persoonlijkheid. Ze houden van interactie met hun baas en zijn dan ook graag te porren voor een spelletje samen. De Noorse Boskat heeft ook een goede levensverwachting en bereikt gemiddeld een leeftijd van 14 tot 16 jaar.

Begin twintigste eeuw was het bijna gedaan met de Noorse Boskat; ze waren nagenoeg uitgestorven. Rond de jaren dertig werd met een speciaal fokprogramma geprobeerd het ras weer nieuw leven in te blazen, maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Pas in de jaren 70 keerde het ras terug en kreeg deze een koninklijke status toen Koning Olaf het ras een officiële status gaf. 

2/7

2 feiten over de Noorse Boskat

1. Nogal een klimmer

In Noorwegen staat de kat bekend als de Skogkatt, wat zoveel betekent als boskat. Volgens de legende bezaten ze het vermogen om steile rotswanden te beklimmen; iets dat andere rassen nooit voor elkaar konden krijgen. Ook komen ze voor in een Noors sprookje, waarin zes reuzekatten (Noorse Boskatten dus) de strijdwagen van de Noorse godin Freya voorttrekken. 

2. Unieke kleur

De vacht van de Noorse Boskat mag allerlei kleuren hebben, maar als ze een chocoladebruine, lila, kaneel, fawn of Siamese patronen hebben, worden ze niet goedgekeurd als raskat.

3/7

De geschiedenis van de Noorse Boskat

Er wordt aangenomen dat de voorouders van de Noorse Boskat ‘simpele’ Europese Kortharen waren, die zich in de prehistorische tijd in Noorwegen vestigden. Het ras ontwikkelde zich door natuurlijke selectie en alleen die bestand waren tegen de extreme en koude weersomstandigheden overleefden. Uiteindelijk wisten de katten zich naar binnen te vrijen bij de Vikingen en transformeerden ze tot huiskatten. De Vikingen namen hun katten mee op hun zeilreizen over de hele wereld. In de loop van de jaren vormden zij kolonies in de Noorse bossen. Later werden ze door lokale boeren vanwege hun jachtvaardigheden gebruikt om de plaatselijke muizenpopulaties onder controle te houden, maar duurde het nog even voor ze echt als huisdier gehouden werden.

In de Tweede Wereldoorlog raakte de Noorse Boskat zelfs bijna helemaal uitgestorven. In de jaren 70 herrees het ras dankzij een speciaal opgezet fokprogramma. In 1987 werd de Norwegian Forest cat Club opgericht in Groot-Brittannië, toen de eerste Noorse Boskatten daar aan land kwamen. 

Nu is het een zeer populair huiskattenras in heel Europa en daarbuiten, maar vooral in hun thuislanden Noorwegen en Frankrijk.

4/7

Van kop tot staart

Fysieke kenmerken van de Noorse Boskat

1
2
3
4
5

1.Kop

Het hoofd is driehoekig van vorm met een schuin voorhoofd en grote getufte oren.

2.Ogen

De ogen zijn amandelvormig, alert en hebben een nieuwsgierige uitdrukking.

3.Lichaam

Het lichaam is krachtig, gespierd en aanzienlijk in omvang.

4.Staart

De volle staart is lang; als je hem over de rug zou leggen zou hij tot de schouderbladen, maar liever nog tot in de nek eindigen.

5.Vacht

De vacht is halflang en glanzend met een dichte waterafstotende ondervacht en kan in kleur variëren.
Primo piano di Norvegese delle Foreste di fronte a un cielo terso
5/7

Aandachtspunten van de Noorse Boskat

Hier volgen enkele interessante feiten over jouw Noorse Boskat, van specifieke raseigenschappen tot een algemeen overzicht van de gezondheid

Weet waar je kitten vandaan komt

Het is echt belangrijk om je goed te verdiepen in een goede fokker van Noorse Boskatten. Zo verklein je de kans op het aanschaffen van een Noorse Boskat met erfelijke aandoeningenaanwezigheid van erfelijke aandoeningen. De Noorse Boskat heeft bijvoorbeeld, hoewel het slechts zelden voorkomt, een genetische aanleg voor een zeldzame stofwisselingsziekte die bekend staat als GSD IV, ook wel 'glycogeenstapelingsziekte type 4' genoemd. Bij deze ongeneeslijke aandoening is er sprake van een aangetast suikermetabolisme waardoor het dier zal overlijden. In de meest voorkomende vorm zal de kitten al doodgeboren worden. In zeldzame gevallen lijkt de kitten de eerste paar maanden zich normaal te ontwikkelen, waarna het ernstige afwijkingen zich tonen en de kitten alsnog komt te overlijden. Gelukkig kan er een DNA-test worden uitgevoerd om vast te stellen of ouderdieren dit gen bij zich dragen. Goede fokkers zullen niet fokken met ouderdieren die dit gen bij zich dragen. Vraag jouw fokker hiernaar als je een kitten van een Noorse Boskat koopt.

Witte Noorse Boskat? Check haar gehoor

Net als bij andere dieren met een volledig witte vacht, kan doofheid vaker voorkomen. Mocht je voor een witte Noorse Boskat willen kiezen, check dan in het nest of haar gehoor in orde is. Overigens kan een dove kat een heel fijn leven leiden, alleen is het dan wel echt belangrijk dat je haar veilig binnenhoudt of in een afgesloten tuin, omdat ze gevaar van naderende auto’s bijvoorbeeld, niet kan horen.

Grote zware kat, kwetsbare botten en gewrichten

De Noorse Boskat heeft een imposant postuur. Katers kunnen wel 9 kilo zwaar worden. Dat betekent dat het skelet een flink lichaam moet kunnen dragen. Daarnaast hebben grote katten een langere groeiperiode, de Noorse Boskat is pas volledig volgroeid als ze een jaar of 5 oud is! Met een goede voeding kun je de conditie van haar lichaam, skelet én een gezond lichaamsgewicht ondersteunen.

Welke voeding is geschikt voor de Noorse Boskat?

Om de gezondheid van je Noorse Boskat haar hele leven te ondersteunen, kun je haar het beste speciale voeding geven die op maat gemaakt is voor haar ras. Op deze manier krijgt zij precies die voedingsstoffen binnen die zij nodig heeft om gezond en sterk te worden. Ook helpt een passende voeding om jouw Noorse Boskat tijdens de groei netjes op gewicht te houden en haar niet te zwaar te laten worden. Wat weer gezond is voor haar botten en gewrichten.

Schoon, vers water moet altijd beschikbaar zijn om gezonde urinewegen te ondersteunen. 

Katten houden ervan om gedurende de dag meerdere kleine porties te eten, tot wel 16 op een dag! Soms kun je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in één keer geven en reguleert je Noorse Boskat haar porties zelf. Anders is het aan te raden haar dagelijkse voeding zelf op te delen in meerdere kleine porties en die gedurende de dag aan haar te geven.
De Noorse Boskat groeit een stuk langzamer dan haar kleinere soortgenoten. Toch neemt zij qua grootte al snel een voorsprong op andere kittens; een Noorse Boskat-kitten van 3 maanden oud kan bijna 2 kg wegen, dat is ongeveer twee keer zoveel als kittens van andere rassen!
De groei van de Noorse Boskat-kitten verloopt in twee fasen:

Eerste groeifase:

Het spenen, als je kitten 3-6 weken oud is, is de overgang van de moedermelk naar vast voedsel. Zacht voedsel (geweekte brokjes of aangepast natvoer), zoals ROYAL CANIN® Mother & Babycat) helpt bij die overgang. Tussen 4 en 12 weken na de geboorte neemt de natuurlijke immuniteit die een kitten ontvangt van het colostrum – de eerste moedermelk - af, terwijl het immuunsysteem van de kitten zich geleidelijk ontwikkelt. In deze kritieke periode, het immuniteitsgat genoemd, hebben kittens behoefte aan een complex van antioxidanten, waaronder vitamine E, om hun natuurlijke weerstand te ondersteunen.
Het spenen, als je kitten 3-6 weken oud is, is de overgang van de moedermelk naar vast voedsel. Zacht voedsel (geweekte brokjes of aangepast natvoer), zoals ROYAL CANIN® Mother & Babycat) helpt bij die overgang. Tussen 4 en 12 weken na de geboorte neemt de natuurlijke immuniteit die een kitten ontvangt van het colostrum – de eerste moedermelk - af, terwijl het immuunsysteem van de kitten zich geleidelijk ontwikkelt. In deze kritieke periode, het immuniteitsgat genoemd, hebben kittens behoefte aan een complex van antioxidanten, waaronder vitamine E, om hun natuurlijke weerstand te ondersteunen.
Ook het spijsverteringsstelsel van kittens is nog volop in ontwikkeling. Naast voldoende energie is het dus ook belangrijk dat hun voeding zeer goed verteerbare eiwitten bevat. Prebiotica, zoals fructo-oligosacchariden (FOS), kunnen ook de spijsvertering bevorderen door de darmflora te ondersteunen.
Tot slot moet een voeding omega 3-vetzuren bevatten - EPA-DHA – om het zicht en de hersenontwikkeling van je Noorse Boskat-kitten te ondersteunen.

Tweede groeifase

Vanaf de 4e maand gaat je Noorse Boskat-kitten haar tweede groeifase in. Als je ROYAL CANIN® Mother & Babycat gaf, is dit het moment om over te stappen naar ROYAL CANIN® Kitten. Gaf je deze voeding al, dan is overstappen niet nodig. Een speciaal ontwikkelde voeding voor kittens in hun tweede groeifase ondersteunt nog steeds haar kwetsbare immuunsysteem, spijsverteringsstelsel en de hersenontwikkeling. Daarnaast is de grootte en de vorm van het brokje aangepast aan de grotere en sterkere kaken van je Noorse Boskat-kitten. Deze brokjes stimuleren het kauwen om de mondhygiëne te ondersteunen. Verder zit in deze voeding een aangepast eiwitgehalte en een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen en mineralen ondersteunen een langzame groei, waardoor je kitten rustig de tijd krijgt groot en sterk te worden.



De belangrijkste aspecten van voeding voor jouw volwassen Noorse Boskat zijn: 

De Noorse Boskat heeft een dichte, halflange vacht en een dikke waterafstotende ondervacht. Een exclusief complex van voedingsstoffen, waaronder Omega-3- en 6 vetzuren, ondersteunt de huidbarrière, welke de basis is voor een gezonde vacht. Tijdens haar vachtverzorging, slikt ze ook haren in. Daarom is het belangrijk dat haar voeding voldoende vezels bevat, zodat ze deze ingeslikte haren weer kan uitscheiden via haar ontlasting en zo de kans op haarbalvorming wordt verkleind.

Een aangepaste voeding, met toegevoegde EPA en DHA en verrijkt met L-carnitine voor een gezond vetmetabolisme, helpt jouw Noorse Boskat op een gezond gewicht te houden, wat weer goed is voor haar botten en gewrichten. Vanwege haar grote formaat, ligt overgewicht op de loer en juist vanwege haar behoeften om te klimmen en springen is het belangrijk haar gewrichten in een goede conditie te houden.

Een formule met uitgebalanceerde mineralen helpt de gezondheid van de urinewegen te ondersteunen

De wat grotere en stevigere brok in de vorm van een driehoek is speciaal ontwikkeld voor de sterke kaak van de Noorse Boskat en stimuleert haar hierop te kauwen. Dit komt ten goede aan de mondhygiëne en verkleind de voedselinname. 

Bij een senior kat – van 12 jaar  en ouder – kunnen de reuk- en smaakzintuigen minder goed gaan werken waardoor je Noorse Boskat misschien minder trek krijgt om te eten. Een speciale op maat gemaakte voeding bevat voedingstoffen, zoals EPA-DHA en een complex van antioxidanten, die helpt veroudering in de hersenen en het lichaam te vertragen en beschermt de lichaamscellen tegen de schadelijke effecten van de oxidatieve stress.

Deze voeding bevat tevens een hoger energie- en vetgehalte om gewichtsverlies te voorkomen en de brokjes extra smaakvol te houden, zodat jouw Noorse Boskat voldoende blijft eten. De extra licht verteerbare voeding, bestaande uit makkelijk kauwbare brokjes, zorgt ervoor dat je ouder wordende kat eenvoudig alle voedingsstoffen op kan nemen uit de voeding die zij opeet.

Blijf je ouder wordende Noorse Boskat vooral stimuleren om te bewegen om de kans op stijfheid en mogelijk opkomende artrose te verkleinen. Laat haar bijvoorbeeld zoeken naar haar brokjes en leg deze neer op hoogtes die zij nog eenvoudig kan bereiken. 

Rasspecifieke voeding voor de senior Noorse Boskat ondersteunt ook nog eens gezonde urinewegen en om de kans op nierfalen te verkleinen bevat deze voeding een aangepast fosforgehalte om de nieren in een zo goed mogelijke conditie te houden.

6/7

De verzorging van jouw Noorse Boskat

Tips voor vachtverzorging, training en lichaamsbeweging

Een volgroeide Noorse Boskater heeft een gewicht van ongeveer 9 kilo, voor poezen geldt ongeveer 6 kg. Ze hebben behoorlijk wat lichaamsbeweging nodig om in vorm te blijven. Als ras dat van oorsprong in het wild leefde, wordt deze kat blij van rondstruinen in de natuur. Als dit niet lukt omdat het buiten niet veilig is of omdat er geen buitenmogelijkheid is, probeer dan een uitdagende binnentuin voor haar te creëren. Veel klim- en krabmogelijkheden, uitdagende plekjes om hoog te liggen en wissel regelmatig van speeltjes. Speeltjes die blijven liggen, verliezen de interesse van je Noorse Boskat. Daag je kat ook regelmatig uit met een bijvoorbeeld een voedselpuzzel of bedenk een uitdagend jaagspelletje. 

De Noorse Boskat is een regelrechte blikvanger van de kattenwereld, maar haar dikke dubbele vacht van lange, waterafstotende haren vraagt wel enige verzorging. Ondanks haar weelderige vacht zou een wekelijkse borstelbeurt voldoende moeten zijn en wat vaker tijdens de ruiperiode. Als je kat buiten komt, is het aan te raden haar vacht dagelijks te controleren op achtergebleven grasbolletjes, grasaren en andere vreemde attributen. Deze kunnen klitten en zelfs ontstekingen veroorzaken. Houd ook de ogen van Noorse Boskat netjes schoon en knip haar nagels als deze te lang worden. Tandenpoetsen hoort ook bij de dagelijkse verzorging, maar moet wel van kitten af aan worden aangeleerd. 

De Noorse Boskat staat bekend als een zeer intelligent ras dat snel leert. Zindelijk maken is een enkel probleem met de Noorse Boskat. Toch blijft de Noorse Boskat ook lang kittenachtige capriolen uithalen. Ze is pas helemaal volwassen als ze 5 jaar oud is! En zelfs dan kan jouw Noorse Boskat speels blijven. Wees er dus op voorbereid dat deze kat haar hele leven dagelijkse speelsessies nodig heeft en veel interactie met haar eigenaar. Hoewel ze graag gezelschap hebben van hun menselijke familie, en meestal goed zijn met andere huisdieren, kan de Noorse Boskat, net al veel andere katten, even de welbekende ‘kat uit de boom kijken’ als er vreemden over de vloer komen. 

7/7

Meer over de Noorse Boskat

'Hypoallergene' katten bestaan eigenlijk niet. Er zijn 8 grote allergenen geregistreerd die allergieën bij mensen kunnen veroorzaken. Deze eiwitten zitten onder andere in het speeksel en in de talgklieren van de kat. Wanneer de kat zichzelf bijvoorbeeld verzorgt, kunnen de eiwitten in het speeksel zich verspreiden over het lichaam van de kat. Bij het aanraken van de kat kan er dan een allergische reactie ontstaan. 

Het temperament van de Noorse Boskat is een perfecte mengeling van genegenheid en onafhankelijkheid. Kort gezegd zijn het geen typische schootkatten, maar krijgen ze wel graag aandacht van hun menselijke familie. Met haar levendige persoonlijkheid geniet de Noorse Boskat ook van spelletjes en interactie.

Bronnen
  1. Veterinary Centers of America https://vcahospitals.com/
  2. De kattenencyclopedie van Royal Canin. Ed. 2010 en 2020
  3. Banfield Pet Hospital https://www.banfield.com/
  4. Royal Canin FHN Productenboek

Like & deel deze pagina