Oosters Korthaar

Oosters Korthaar floor
Thailand

De Oosters Korthaar is een zeer actieve en speelse kat die erg aanwezig en gevoelig is. Hij kan naar zijn eigenaar erg bezitterig zijn. Hij miauwt veel om aandacht te krijgen maar ook om kenbaar te maken wat hij doet of wil. Zoals alle Oosterse katten kan de Oosters Korthaar niet zonder rasgenoten en de aandacht van de eigenaar. De vachtverzorging is makkelijk.

Middelgroot, lang en slank, tenger, elegant maar goed gespierd. Lange poten. Kortharig. Gewicht: 4 tot 6,5 kg.

Rasbeschrijving Oosters Korthaar

 • Ras afkomst: Thailand
 • Andere rasnamen: Oriental Shorthair, Foreign Shorthair

Het karakter van de Oosters Korthaar

Net zoals de Siamees is de Oosters Korthaar erg actief, extravert, fier, en gevoelig. Sociaal, hij houdt niet van alleen zijn. Speels, hij tolereert kinderen. Naar zijn baas is hij lief en vaak bezitterig, zelfs autoritair. Hij duldt geen onverschilligheid. Spraakzaam, met een krachtige stem. Hij heeft een jagerstemperament. De poes is vroegtijdig seksueel rijp (puberteit vanaf 9 maanden) en wordt frequent krols. Haar vruchtbaarheid is groter dan het soortgemiddelde. De verzorging is makkelijk, wekelijks borstelen is voldoende.

Lichaam

Lang, slank, fijn, oosters type. Smalle buik. Fijne botten. Krachtige en lange spieren.

Hoofd

Lang, driehoekig, met de vorm van een spitse driehoek. Recht profiel zonder stop. In zijaanzicht is het voorhoofd licht bolrond. Fijne, goed gevormde snuit. Lange, rechte neus. Middelgrote kin.

Ogen

Middelgroot, amandelvormig, zeer schuin geplaatst. Van elkaar gescheiden door een oogbreedte. Smaragdgroen of jadegroen behalve bij de witte Oosters Korthaar die blauwe ogen heeft. Gele of koperkleurige ogen worden toegestaan bij rode of crêmekleurige vachten (u)(t). Let er op dat de definitieve kleur pas na één jaar bereikt kan worden.

Oren

Groot, ver uit elkaar, breed aan de basis, spits.

Vacht

Kort, dicht, fijn, zijdeachtig, vlak aanliggend. We onderscheiden vier hoofdgroepen: - effen aftekeningen. Zuiver wit (Foreign White), zwart (Ebony), blauw, chocolate (Havana), lilac (Lavendel), cinnamon, fawn. - Tortievacht. - Vachten waarbij de onderkant van de haren ontkleurd is: smoke en silver, - Tabbyvachten - Gemarmerde vachten (blotched): brede strepen. - Getijgerde vachten (mackerel): smalle strepen die loodrecht op de wervelkolom staan. - Gevlekt (spotted): ronde vlekken, gelijkmatig verdeeld. - Ticked: gelijkmatige agoutivacht. De Oosters spotted tabby, eveneens Maus genoemd, wordt vaak met de Egyptische Mau verward. Tussen de strepen en de vlekken vinden we haren van het agouti type, met een afwisseling van donkere en bleke banden.

Poten

Lang, fijn, in goede verhouding met het lichaam. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten. Fijne botten. Kleine, ovale voeten.

Staart

Lang, dun, zelfs aan de basis, uitlopend tot een punt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Oosters Korthaar past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Oosters Korthaar past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Pediatric Weaning

  Pediatric Weaning

  Wist je dat je kitten in haar eerste levensjaar een kritieke groeiperiode doormaakt? Van 4 weken tot 4 maanden heeft je kitten een verminderde afweer en een erg gevoelige spijsvertering. Gedurende deze belangrijke periode kan de dierenarts een speciale voeding adviseren die aansluit bij de specifieke behoefte van je kitten.

  Bekijk productpagina
 • Ageing Sterilised 12+

  Ageing Sterilised 12+

  Je gesteriliseerde of gecastreerde kat is gezond, toch? Of zou ze wel wat slanker kunnen en wat vitaler? Ageing Sterilised 12+ van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld voor je gesteriliseerde poes of gecastreerde kater vanaf 12 jaar. Het helpt bij het behoud van een gezond gewicht.

  Bekijk productpagina
 • Appetite Control Sterilised 7+

  Appetite Control Sterilised 7+

  Je gesteriliseerde/gecastreerde kat is tevreden, toch? Of blijft ze maar zeuren om eten terwijl ze echt genoeg krijgt? Appetite Control Sterilised 7+ van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld voor gesteriliseerde/gecastreerde katten vanaf 7 jaar. Het helpt ze langer een verzadigd gevoel te geven.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Oosters Korthaar

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
1%
1%
2. Tabby
0.9%
0.9%
3. Coco
0.7%
0.7%
4. Tijger
0.6%
0.6%
5. Pim
0.6%
0.6%

Oosters Korthaar baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Oosters Korthaar. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Oosters Korthaar fokker of cattery.

Heb je al een Oosters Korthaar kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Oosters Korthaar het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens