Oosters Korthaar

Oosters Korthaar floor
Thailand

De Oosters Korthaar is een zeer actieve en speelse kat die erg aanwezig en gevoelig is. Hij kan naar zijn eigenaar erg bezitterig zijn. Hij miauwt veel om aandacht te krijgen maar ook om kenbaar te maken wat hij doet of wil. Zoals alle Oosterse katten kan de Oosters Korthaar niet zonder rasgenoten en de aandacht van de eigenaar. De vachtverzorging is makkelijk.

Middelgroot, lang en slank, tenger, elegant maar goed gespierd. Lange poten. Kortharig. Gewicht: 4 tot 6,5 kg.

Rasbeschrijving Oosters Korthaar

 • Ras afkomst: Thailand
 • Andere rasnamen: Oriental Shorthair, Foreign Shorthair

Het karakter van de Oosters Korthaar

Net zoals de Siamees is de Oosters Korthaar erg actief, extravert, fier, en gevoelig. Sociaal, hij houdt niet van alleen zijn. Speels, hij tolereert kinderen. Naar zijn baas is hij lief en vaak bezitterig, zelfs autoritair. Hij duldt geen onverschilligheid. Spraakzaam, met een krachtige stem. Hij heeft een jagerstemperament. De poes is vroegtijdig seksueel rijp (puberteit vanaf 9 maanden) en wordt frequent krols. Haar vruchtbaarheid is groter dan het soortgemiddelde. De verzorging is makkelijk, wekelijks borstelen is voldoende.

Lichaam

Lang, slank, fijn, oosters type. Smalle buik. Fijne botten. Krachtige en lange spieren.

Hoofd

Lang, driehoekig, met de vorm van een spitse driehoek. Recht profiel zonder stop. In zijaanzicht is het voorhoofd licht bolrond. Fijne, goed gevormde snuit. Lange, rechte neus. Middelgrote kin.

Ogen

Middelgroot, amandelvormig, zeer schuin geplaatst. Van elkaar gescheiden door een oogbreedte. Smaragdgroen of jadegroen behalve bij de witte Oosters Korthaar die blauwe ogen heeft. Gele of koperkleurige ogen worden toegestaan bij rode of crêmekleurige vachten (u)(t). Let er op dat de definitieve kleur pas na één jaar bereikt kan worden.

Oren

Groot, ver uit elkaar, breed aan de basis, spits.

Vacht

Kort, dicht, fijn, zijdeachtig, vlak aanliggend. We onderscheiden vier hoofdgroepen: - effen aftekeningen. Zuiver wit (Foreign White), zwart (Ebony), blauw, chocolate (Havana), lilac (Lavendel), cinnamon, fawn. - Tortievacht. - Vachten waarbij de onderkant van de haren ontkleurd is: smoke en silver, - Tabbyvachten - Gemarmerde vachten (blotched): brede strepen. - Getijgerde vachten (mackerel): smalle strepen die loodrecht op de wervelkolom staan. - Gevlekt (spotted): ronde vlekken, gelijkmatig verdeeld. - Ticked: gelijkmatige agoutivacht. De Oosters spotted tabby, eveneens Maus genoemd, wordt vaak met de Egyptische Mau verward. Tussen de strepen en de vlekken vinden we haren van het agouti type, met een afwisseling van donkere en bleke banden.

Poten

Lang, fijn, in goede verhouding met het lichaam. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten. Fijne botten. Kleine, ovale voeten.

Staart

Lang, dun, zelfs aan de basis, uitlopend tot een punt.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Oosters Korthaar past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Oosters Korthaar past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Oosters Korthaar

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
1%
1%
2. Tabby
0.9%
0.9%
3. Coco
0.7%
0.7%
4. Tijger
0.6%
0.6%
5. Pim
0.6%
0.6%

Oosters Korthaar baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Oosters Korthaar. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Oosters Korthaar fokker of cattery.

Heb je al een Oosters Korthaar kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Oosters Korthaar het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens