Je pup zindelijk maken

pup zindelijk maken

Je pup zindelijk maken is niet moeilijk, maar vraagt wel intensieve aandacht. Je moet goed op zijn signalen letten. De meeste pups doen hun plas netjes buiten als ze 12-13 weken oud zijn. Zo kun je helpen:

  • Laat je pup in het begin iedere 2 uur uit.
  • Ga naar buiten voor en na iedere maaltijd, voor en na het slapen en na het spelen.
  • Zet in het begin ‘s nachts de wekker. Hij kan zijn plas nog niet de hele nacht ophouden.

Door meteen te beginnen kan je je pup het beste zindelijk maken

Zodra je samen met je pup thuis komt begint de zindelijkheidstraining. Neem je pup regelmatig mee naar buiten zodat hij daar kan plassen. Als hij buiten plast dan beloon je hem met lekkere knuffels. In het begin moet je elke 2 uur naar buiten maar dat wordt al snel minder.

Hoe weet ik of mijn pup naar buiten moet?

Je pup geeft signalen af als hij naar buiten moet:

  • Hij snuffelt op de grond
  • Hij draait rondjes

Als je hem dit ziet doen, pak je hem snel op en zet je hem buiten. Geen nood: puppy’s houden hun behoeftes automatisch op als je ze oppakt, je krijgt dus (waarschijnlijk) geen nat pak.

Vaste toiletplekjes

Kies voor je puppy een paar vaste plekjes waar hij zijn behoeftes mag doen. Zo weet hij wat van hem verwacht wordt op die plekken. Prijs je pup als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan met een aai of wat lekkers. Als je een paar plekjes afwisselt, voorkom je dat hij later nog maar op 1 plek zijn behoefte wil doen. Vergeet de poepzakjes niet!. 

Bench

De bench kan handig zijn om je pup te helpen zindelijk te worden. Honden bevuilen hun nest van nature namelijk liever niet. Je pup zal zijn bench zo lang mogelijk schoon houden. De bench is ‘s nachts ook handig. Maar vergeet de wekker niet te zetten! Je pup redt het gewoon niet om droog door de nacht te komen en zal zijn behoefte in de bench doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Niet straffen

Als je ziet dat je puppy zijn behoefte in de kamer gedaan heeft, straf hem dan niet. Hij ziet geen verband tussen zijn plasje en het boze baasje. Alleen als je je pup op heterdaad betrapt, heeft het nut om ‘foei’ te zeggen en hem buiten op de vaste toiletplek te zetten. Verwacht in het begin regelmatig ongelukjes. Belonen na goed gedrag stimuleert echter enorm en snel zal je pup begrijpen wat je van hem verwacht.

Plassen voor wandeling

Veel hondeneigenaren wandelen met hun puppy totdat hij geplast heeft. Dan prijzen ze hem en gaan naar huis. Als jij dit ook doet zal je pup leren, dat zijn behoeftes doen betekent dat hij weer naar binnen moet. Als je pup buiten zijn leuk vindt, zal hij zijn plas ophouden. Als je opgeeft en naar binnen gaat, ontploft de blaas van je pup bijna en laat hij zijn plas binnen lopen. Daarom is het beter de volgende keer je pup eerst te laten plassen. Daarna speel je met hem of ga je wandelen als beloning. 

 

TIPS

Enthousiast plasje

Als je thuiskomst kan je pup zo enthousiast zijn dat hij een plasje doet. Dit is een deemoedplasje. In de hondenwereld is dit een teken van onderdanigheid. Straf je hond niet. Los het op door zijn blijdschap bij thuiskomst te negeren en begroet hem pas weer als hij rustig is.

Binnentoilet in appartement

Als je in een appartementencomplex woont, wil je misschien niet steeds naar buiten gaan. Wist je dat er binnentoiletten zijn voor honden. Deze zijn te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Op commando plassen

Het kan handig zijn je pup op commando te leren plassen. Als je bijvoorbeeld wilt dat hij tijdens een stop onderweg ook daadwerkelijk plast. Leer het commando aan, door het te zeggen als je pup begint met plassen.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer