Kies hond van een ras dat bij je past

Welke hond past bij jou?

Niet iedere hond is voor iedereen geschikt. Wil je een puppy in huis nemen, denk dan eerst aan de volgende punten:

  •   Karakter
  •   Waarom een hond?
  •   Ruimte
  •   Verzorging
  •   Kosten  

Karakter

Zoek bij de keuze van het ras of kruising naar een karakter dat bij jou past. De juiste pup geeft veel plezier, maar het kan ook helemaal mis gaan als je je pup niet kunt geven wat hij nodig heeft. En vice versa. De ene hond heeft wat meer vachtverzorging en beweging nodig dan de andere. Houd daar rekening mee.

Waarom wil je een pup?

Wat verwacht je van je toekomstige pup? Wil je hem als gezelschapsdier of waakhond? Wil je hondenshows met hem lopen of veldwedstrijden en jachtproeven met hem doen? Onderzoek de karaktereigenschappen per ras. Het ene ras is vriendelijker en gemakkelijker in de omgang dan het andere. Welk karakter past bij jouw leven of gezinssamenstelling?

Hoeveel ruimte is er voor je pup?

Een kleine pup kan opgroeien tot een grote hond van 30 kg die veel ruimte nodig heeft. Een grote hond moet vrij in huis rond kunnen lopen zonder dat hij met zijn staart steeds wat omstoot. Zijn mand heeft ook meer plek nodig in je huiskamer. Bedenk welk rasformaat je mooi vindt, maar ook of dit formaat hond letterlijk in jouw huis past.

Hoeveel tijd voor de verzorging van je pup?

Je pup moet dagelijks verzorgd worden en op regelmatige tijden gevoed en uitgelaten. Zijn vacht borstelen, tanden poetsen en nagels knippen zijn terugkerende klusjes. Langharige honden hebben meer vachtverzorging nodig dan kortharige. Opgroeiende pups hebben veel aandacht nodig voor socialisatie, zindelijkheidstraining en opvoeding. Onderzoek hoeveel tijd jij kunt vrijmaken voor de verzorging.

Past een puppy in je budget?

De aanschafkosten van een pup zijn niet de enige kosten die je maakt. Je moet in je budget rekening houden met de kosten die een pup of volwassen hond met zich meebrengt. Denk aan: hondenvoeding, speelgoed, riem, bench, hondencursussen, ontwormingskuren, inentingen, onvoorziene dierenartsbezoeken, verzekeringen, kennelkosten, uitlaatdienst en trimsalon. 

 

TIPS

Oefenen

 “Oefen” een keer met de hond van vrienden of familie tijdens hun vakantie. Zo merk je de impact van een hond op je dagritme. Hiermee controleer je ook meteen of iemand in het gezin allergisch is.

330 rashonden

Wist je dat er meer dan 330 hondenrassen zijn? Bekijk hier het overzicht van rashonden.

Doe de online test: Welke hond past bij jou?

De Rassenkeuzewijzer geeft advies over welke rashond het beste bij je past op basis van jouw voorkeuren en woonsituatie.

Doe hier de test

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer