Van melktandjes naar blijvend gebit

Wist je dat een puppy eerst een melkgebit krijgt? Dit moet gewisseld worden en dan krijgt hij zijn definitieve volwassen gebit pas.

Melkgebit

Het melkgebit van een pup bestaat uit 28 tanden en kiezen. Rond de 3 maanden, gaan ze wisselen en de snijtanden vallen als eerste uit. De hoektanden komen meestal als laatste door. Als je pup ongeveer 7 maanden is, heeft hij alles gewisseld en heeft hij zijn blijvende gebit met 42 tanden en kiezen.

Wisselschema

Gebitselementen

Melkgebit

Blijvend gebit

Snijtanden

3-4 weken

3-5 maanden

Hoektanden

3-5 weken

5-7 maanden

Valse kiezen (premolaren)

4-12 weken

4-6 maanden

Ware kiezen (molaren)

--

4-7 maanden

 

Wat merk je?

Meestal merk je er niet veel van als puppy’s aan het wisselen zijn. Vaak vallen de melktanden gewoon uit en dan slikt je pup ze door. Soms merk je dat ze het wisselen graag kauwen op flostouw of kluiven. Of ze hebben gevoelig tandvlees, dan gaat kauwen iets minder goed.

Melktand trekken voor blijvende tand

Soms blijft een melktand zitten terwijl de volwassen tand al doorkomt. Dat is niet goed, ga dan naar de dierenarts. De dierenarts kan de melktand trekken om te voorkomen dat het gebit scheef groeit en niet goed op elkaar aansluit.

Gebit van een vleeseter

Je hond heeft het gebit van een vleeseter. Van oorsprong grijpt hij met zijn scherpe hoektanden (2 boven en 2 onder) een prooi, met de kleine snijtanden (6 boven en 6 onder) knaagt hij vlees van botten af en met zijn kiezen (12 boven en 14 boven) snijdt hij stukken vlees af en kauwt hij het voedsel.

 

TIP

Geen harde trekspelletjes

Doe geen harde trekspelletjes met je pup. Hij kan dan namelijk pijn in zijn bek krijgen en dit in verband leggen met het spelen met jou. Daardoor wil hij later misschien niet meer spelen met je. Daarnaast kun je zo tanden die nog niet helemaal los zitten eruit trekken. Dat wil je natuurlijk niet!

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer