Volg de groei van je pup

Waarom is het belangrijk om de groei van je pup goed te volgen?

  1. Hij mag niet te mager worden dus geef je hem calorierijk en eiwitrijk voer
  2. Hij mag niet te veel aankomen, een dikke pup belast zijn gewrichten te veel

Hieronder vind je manieren om de groei van je pup bij te houden.

Groeicurve

Weet jij wat zijn verwachte groeicurve is? Wat het volwassen gewicht is van je pup? Als het een rashond is dan kun je dit makkelijk voorspellen, dat staat ongeveer vast. Bij een kruising is het meer gokken of je vraagt het na bij de fokker. Je kunt ook veel aflezen aan de moeder en vader hond. Zo kun je bepalen hoeveel hij per week moet aankomen.

Ideaal gewicht?

Bekijk de groeicurve altijd in relatie tot de lichaamsconditie van je pup. Bij een ideaal gewicht zijn zijn ribben niet zichtbaar, maar voel je ze gemakkelijk als je met je vlakke hand langs zijn flanken gaat.

Voeding aanpassen

Pas de voedingsportie van je pup aan als je merkt dat hij iets te mager of te zwaar is. De hoeveelheden voeding op verpakkingen zijn richtlijnen. Je moet altijd je pup goed in de gaten houden en de hoeveelheid voeding op hem afstemmen.

Handig: voorgetekende groeigrafiek

Dierenartsen en/of voedingsmerken hebben boekjes waarin je de groei van je pup handig bijhoudt in een voorgetekende grafiek. Dit helpt je eventuele groeiproblemen in een vroeg stadium te onderkennen. Informeer bij je dierenarts naar deze grafieken om de groeicurve bij te houden.    

Bezoek regelmatig dierenarts                  

Je pup is tijdens de groei fragieler dan je misschien denkt. Bezoek daarom regelmatig  de dierenarts, met name pups van een groot ras. Samen met je dierenarts spreek je af hoe vaak je op controlebezoek komt.

 

TIP

Wekelijks wegen

Weeg je pup wekelijks en vergelijk zijn gewicht met zijn verwachte groeicurve. Maak een grafiek met gewicht afzet en leeftijd. Verbind de wekelijkse metingen met een lijn. Je kunt zo zien of zijn persoonlijke curve overeenkomt met de standaardgroeicurve. 

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer