Mee in de auto

Is jou hond ook zo blij als hij mee mag in de auto? Staat hij te popelen zodra het portier open gaat? Wil jij ook zo’n enthousiaste hond? Een goede socialisatie als pup helpt hierbij.

Ophalen met de auto

Als je je pup gaat ophalen bij de fokker, doe je dat misschien met de auto. Sommige fokkers laten pups al kennis maken met auto’s en autoritjes. Vraag of jouw fokker dat ook doet. Dat scheelt een hoop stress voor jou en je pup tijdens de eerst rit samen.

Op schoot op de voorstoel

Haal je pup samen met iemand anders op. Een van jullie beiden neemt dan de pup op schoot op de voorstoel. Leg wel wat bescherming op schoot. Je pup kan last krijgen van wagenziekte of uit nervositeit een plasje laten lopen.

Alleen ophalen

Als je je pup alleen ophaalt, stop hem dan in een bench. Je wilt niet dat hij tijdens het rijden tussen je benen springt en een ongeluk veroorzaakt.

Wagenziekte

Om wagenziekte te helpen voorkomen, laat je je pup (in overleg met de fokker) voor de reis niets eten. Als je puppy toch overgeeft, troost hem dan niet. Dit voelt misschien gemeen maar het is beter om het te negeren. Door te troosten bevestig je zijn onaangename ervaring. Dit heeft een negatief effect op autoritjes in de toekomst.

Leuke eindbestemmingen

Kies voor de eerste autoritten leuke bestemmingen op korte afstand. De dierenarts valt daar niet onder. Rij naar een uitlaatveldje of het bos, waar hij andere honden ontmoet en mag spelen. Zo leert je pup dat meegaan in de auto leuk is. Maak de ritten langzaam aan langer.

Plek in de auto

Het beste plekje voor pups is op de achterbank in de auto. Ze zitten gezellig dichtbij en worden daar minder snel misselijk dan in de bagageruimte. Als je de bagageruimte gebruikt, kijk dan of deze hoog genoeg is. Je pup moet er (als hij volwassen is) rechtop in kunnen zitten en naar buiten kunnen kijken.

TIPS

Pup in doos

Als je je pup ophaalt, kun je hem in een doos op schoot nemen in de auto. Zo hoef je je pup niet de hele tijd vast te houden. Bijkomend voordeel: de doos beschermt je schoot tegen spontaan overgeven en plassen van je pup.

Auto is gauw heet

Als de zon schijnt wordt de temperatuur in de auto gauw te heet. Laat je pup nooit alleen achter in de auto. Ook niet in de schaduw. Je pup voert warmte af door te hijgen en via de voetzolen. Hij kan zijn lichaam daarom niet zo goed koelen en bezwijkt gemakkelijk aan oververhitting.

In- en uit de auto springen

Een pup mag niet in- en uit de auto springen totdat skelet (bijna) volgroeid is. Voor een groot ras is dat pas vanaf 12 maanden. Als je pup daarvoor al te zwaar is om te tillen, zet je zijn voorpoten op de achterbank en til je zijn achterkant op.

Schone achterbank

Na een wandeling kan je pup vieze, natte poten en vacht hebben. Met een handdoek droog je hem af, maar schoon is anders. Een autohondendeken beschermt de achterbank tegen viezigheid en is gemakkelijk met een doekje af te nemen.

Lees meer

 

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Stel je vraag aan onze voedingsexpert Tessa.

ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum
Op werkdagen zijn wij ook telefonisch bereikbaar van 9:30 tot 15:00 uur via  0413-318400.
Stel je vraag