Je pup inenten

Pup inentenWaarom inenten

Het inenten van je pup is belangrijk om hem te behoeden voor besmettelijke en dodelijke ziektes. Een vaccinatie betekent dat een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwerker wordt ingespoten, waardoor je pup’s lichaam antistoffen aanmaakt. Als je puppy daarna met een levende ziekteverwerker in aanraking komt, is zijn afweersysteem klaar om de ziekte te bestrijden. Na een tijd is een vaccinatie uitgewerkt en moet deze herhaald worden.

Vaccinatieschema voor je pup

Door de vaccinatieprogramma’s voor puppy’s, wordt de verspreiding van ziektes teruggedrongen. Goed voor puppy’s, maar ook voor jou. Sommige ziektes zijn namelijk besmettelijk voor mensen, zoals de ziekte van Weil. Het inentingsprogramma start als je pup 6 of 7 weken oud is. De afweerstoffen die hij van zijn moeder meekreeg zijn rond die tijd uit zijn lichaam verdwenen. Hij moet daarom ingeënt worden om beschermd te blijven.

Vaccinatieschema:

Leeftijd

Inenting

Vaccin

6-7 weken

Puppy-enting

Hondenziekte

Parvo

8-9 weken

Kleine cocktail

Parvo

Para-influenza

Ziekte van Weil

12 weken

Grote cocktail

Hondenziekte

Parvo

Hepatitis (HCC)

Ziekte van Weil

16 weken - indien nodig

 

 

Bij vergrote kans op infectie: check bloed op voldoende aanwezigheid van antistoffen. Dien indien nodig extra inenting toe.

Hondenziekte

Parvo

Hepatitis (HCC)

Ziekte van Weil

Leeftijd 1 jaar

Herhalingsenting

Hondenziekte

Parvo

Hepatitis (HCC)

Ziekte van Weil

Optioneel

Als je pup veelvuldig in contact komt met  andere honden in kennels, tijdens puppycursus of bij hondenshows.

Als je je pup meeneemt naar het buitenland.

Kennelhoest

 

 

 

 

 

 

Rabiës (hondsdolheid)

 

Heeft je pup extra inenting nodig?

Soms heeft je puppy met 16 weken een extra inenting nodig. Een vaccin werkt niet goed als er nog teveel antistoffen van de moeder in je pup’s lichaam zitten. Hij maakt dan geen eigen afweerstoffen aan. Als er in zijn omgeving een verhoogd risico op infectie bestaat, is het verstandig je pup met 16 weken opnieuw te laten vaccineren. Overleg met je dierenarts voor het beste advies.

Je pup inenten tegen kennelhoest of hondsdolheid?

Bij intensief contact met andere puppy’s en honden, zoals tijdens een puppycursus, in een pension of op hondenshows, is het aan te raden tegen kennelhoest te laten inenten. Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht als je naar het buitenland gaat. De dierenarts kan je hierover informeren.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer