Ontwormen van je puppy is belangrijk voor zijn gezondheid

Pup ontwormenJe pup ontwormen

Wormen komen vaak voor bij puppy’s. De meest voorkomende zijn spoelwormen, lintwormen en zweepwormen. 90% van de puppy’s heeft spoelwormen als ze geboren worden. Ze worden ermee besmet in de baarmoeder of via de moedermelk. Een andere manier om spoelworm op te lopen is via besmette ontlasting of een prooi (bijvoorbeeld een muis).

Spoelwormen bij je pup

Pups kunnen erg ziek worden van spoelwormen. Ze moeten braken en hebben diarree. Andere symptomen zijn vermagering, terwijl de buik opgezwollen is. Larven van de spoelworm bewegen zich door het lichaam van je pup. In de darm ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen. Volwassen honden hebben vaak geen klachten tijdens een spoelworminfectie. Ze besmetten de omgeving echter wel.

Lintwormen

Lintwormen komen vaak voor bij puppy’s die vlooien hebben gehad. De vlo is namelijk een tussengastheer van de lintworm. Als een pup vlooien binnenkrijgt, komt de lintworm tot ontwikkeling in zijn darmen. De lintworm grijpt zich vast aan de darmwand. Ziektesymptomen heeft je pup meestal niet. Stukjes van de lintworm kun je op het achterwerk of in de ontlasting van je pup ontdekken. Deze stukjes lijken op rijstekorreltjes.

Zweepwormen

Puppy’s kunnen zweepwormen krijgen door het inslikken van met eitjes besmette aarde. De zweepwormen leven in de blinde en dikke darm. Als je pup een milde infectie heeft, vertoont hij geen symptomen. Een ernstige zweepworminfectie gaat gepaard met bloederige diarree en kan je pup fataal worden.

Gevaar voor besmetting van pup op mens

Je kunt met de meeste wormsoorten niet besmet worden door je pup. Spoelwormbesmetting is echter wel een potentieel gevaar. De larven groeien bij jou niet uit tot volwassen wormen, maar dwalen door je lichaam en nestelen zich in je spieren. Er kan zelfs een larf in je oog terecht komen en blindheid veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je je hond regelmatig ontwormt. Zeker met spelende kinderen in de buurt.

Ontwormingsschema

Ontworm je puppy volgens dit schema op leeftijd:

  • 2 weken
  • 4 weken
  • 6 weken
  • 8 weken
  • 10 weken
  • 3 maanden
  • 4 maanden
  • 5 maanden
  • 6 maanden
  • Daarna iedere 3 maanden


TIPS

Ontworm en ontvlooi je pup tegelijkertijd

Lintwormen en vlooien gaan meestal samen. Ontworm én ontvlooi je puppy daarom tegelijkertijd. Dit kan tegenwoordig met één pipet, die je op de huid van zijn nek toedient.  

Pas op voor worminfecties in het buitenland

Ga je met je pup naar het buitenland? Controleer of de ontwormingskuur die je hebt gegeven ook voldoende bescherming biedt op reis.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer