Voeding afgestemd op het ras van je pup

Iedere pup heeft voeding nodig die specifiek is afgestemd op de kenmerken van zijn rasgrootte. Door het verschil in lichaamsgewicht en lichaamsbouw lopen de behoeften sterk uiteen. Dat is goed te begrijpen als je bijvoorbeeld kijkt naar het verschil tussen een Chihuahua van 1 kg en een Deense Dog van 80 kg. 

Voeding afgestemd op de groeiperiode

Grotere rassen groeien tijdens een lange periode van 15-18 maanden. Ze hebben dan voeding met een gematigd energieniveau nodig. Ze mogen niet te snel groeien om skelet- of gewrichtsproblemen te voorkomen. Pups van kleine rassen hebben de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vet nodig voor een optimale skelet- en spieropbouw in een korte groeiperiode van 8-10 maanden. 

Licht verteerbare voeding voor grote rassen

Puppy’s of jonge honden hebben licht verteerbaar voedsel nodig, aangepast op hun darmkanaal.  Het darmkanaal van een klein ras maakt 7% uit van het totale gewicht en bij een groot ras niet meer dan 2,7%. Pups van grote rassen hebben dus zeer goed verteerbaar voedsel nodig om het verschil te compenseren.

 

 

X-Small MINI MEDIUM MAXI GIANT

Groeiperiode

10 maanden

10 maanden

12 maanden

15 tot 18 maanden

18 tot 24 maanden

Aantal x geboortegewicht

20

20

50

70

100

Volwassen gewicht

1 tot 4 kg

5  tot 10 kg

11 tot 25 kg

26 tot 45 kg

> 45 kg

Verhouding verteringsstelsel/volwassen gewicht

7 %

7 %

5 %

3,5 %

2,7 %

Levensverwachting

14 tot 16 jaar

14 tot 16 jaar

12 tot 14 jaar

9 tot 10 jaar

7 tot 9 jaar

 

Speciale voedingstoffen voor grote rassen

Voor grote rassen is het heel belangrijk dat pups alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt om misvorming van het skelet tijdens de groei te voorkomen. De juiste hoeveelheid calcium speelt hierin een belangrijke rol. Voedingstoffen zoals chondroïtine en glucosamine houden daarnaast de gewrichten gezond door de aanmaak van kraakbeen te stimuleren.

Kleine kaken: kleine brokjes

Pups van een klein ras hebben een kleine bek en kleine kaken. Zorg dat de brokjes die je geeft niet te groot zijn en voor je pup goed te kauwen zijn. Kleine rassen hebben daarnaast sneller last van tandplak en tandsteen. Overleg met de dierenarts of dierenspeciaalzaak welke voeding het beste is om je puppy te beschermen tegen gebitsproblemen.

Grote kaken: grote brokken

Let op de grootte van de brokken die je aan je pup van een groot ras geeft. Als de brokken te klein zijn, kan je pup deze zo naar binnen schrokken. Dit is slecht voor zijn spijsvertering. Goed kauwen reinigt ook zijn gebit.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer