Ragdoll

Ragdoll floor
Verenigde Staten

De Ragdoll is een rustige en zachtaardige kat die zich goed kan aanpassen en makkelijk is in omgang. Hij is niet graag alleen en houdt niet van lawaai. Is het in de omgeving te rumoerig, dan trekt hij zich terug. De vacht vraagt regelmatige verzorging.

Groot, stevig, krachtig. Gewicht: 4,5 tot 9 kg.

Rasbeschrijving Ragdoll

 • Ras afkomst: Verenigde Staten

Het karakter van de Ragdoll

Door zijn rustig, zachtmoedig en volgzaam temperament is deze kat makkelijk in de omgang. Hij houdt niet van drukte en lawaai. Sociaal, hij kan goed samenleven met soortgenoten en honden. Heel vriendelijk, aanhalig, hij houdt absoluut niet van eenzaamheid. Hij past zich perfect aan in een appartement. Niet erg spraakzaam.

De oorsprong van de Ragdoll

De eerste Ragdolls werden in de jaren 60 in Californië gefokt. De exacte geschiedenis is onduidelijk, maar wat zeker is, is dat Ann Baker en haar buurvrouw Merle Pennels aan de wieg van de Ragdoll stonden.

Merle Pennels had een Angora-achtige witte kat, Josephine. Josephine was een echte buitenkat en kreeg verschillende nestjes met altijd halfwilde kittens. Na een ernstig ongeluk werd Josephine er in de dierenkliniek van de Universiteit van Californië weer bovenop geholpen en kreeg ze nog een nestje. Deze keer met zeer rustige, lieve en speelse kittens.

Ann Bakers’ interesse was gewekt. Ze had allerlei wilde theorieën over de gedragsverandering bij de katten, en besloot met de kittens en moederpoes Josephine te gaan fokken. Josephine werd zo de oermoeder van alle Ragdolls. Omdat de katten zo’n volgzaam karakter hadden en volledig slap in de armen werden als je ze optilde, besloot Ann Baker het nieuwe ras ‘Ragdoll’ te noemen. Engels voor lappenpop.

Een van de katten in haar fokprogramma, was een zoon van Josephine. Deze kater noemde ze Daddy Warbucks. Hij had de witte pootjes die typerend zijn voor de ‘mitted’ variant van de Ragdoll.

Ann Baker had haar eigen speciale fokmethode die uiteindelijk leidde tot de verschillende typen Ragdolls met de klassieke kleuren ‘seal’, ‘blue’, ‘chocolate’ en ‘lilac’. In 1975 ontwikkelden Denny en Laura Dayton het ras verder, om het erkend te krijgen door de grootste raskattenregisters in de V.S.

Typisch de Ragdoll

De Ragdoll is een rustige, volgzame en sociale kat. Ze past zich snel aan en is makkelijk in de omgang. Hierdoor is ze een van de kattensoorten die ook goed kan samenleven met honden. Door haar sociale, loyale karakter en haar intelligentie wordt de Ragdoll zelf vaak met een kleine hond vergeleken.

De lieve Ragdoll is een typische binnenkat. Doordat ze erg goed van vertrouwen is, kun je je Ragdoll niet zomaar naar buiten laten gaan. Maar ook voor de Ragdoll is een tuin of balkon natuurlijk altijd fijn.

Hoewel ze geen echte schootzitter is, wordt ze wel graag geaaid en volgt ze je op de hielen. De Ragdoll is niet graag alleen, maar houdt ook niet van drukte en lawaai.

Kleur

Vier klassieke kleuren (seal, blue, chocolate en lilac). Drie point vachttekeningen: - Colourpoint: het lichaam is lichter dan de extremiteiten (points). - Mitted: eveneens een Siamees patroon maar met witte handschoenen/laarsjes aan alle poten. Witte bles op de neus. Witte kin, borst en onderkant buik. - Bicolour: colourpoint met een uitbreiding van het wit op het gezicht in een omgekeerde V, en vier witte poten. Witte borst en buik. De definitieve kleur wordt pas op tweejarige leeftijd bereikt en wordt met het ouder worden steeds donkerder.

Lichaam

Groot, lang, goed gebouwd. Brede, goed ontwikkelde borst. Zware, stevige achterhand. Middelzware botten.

Hoofd

Middelgroot, breed, iets wigvormig met afgeronde zijden. Tussen de oren oogt de schedel vlak. Voorhoofd is lichtjes afgerond. Goed ontwikkelde wangen. Afgeronde, middellange, goed ontwikkelde snuit. Neus met een lichte welving bij de neusbrug. Goed ontwikkelde kin.

Ogen

Groot, ovaal, lichtjes schuin geplaatst. Zo blauw mogelijk, in harmonie met de vachtkleur.

Oren

Middelgroot, breed aan de basis, ver uit elkaar staand, ietwat naar voren gericht met afgeronde toppen.

Vacht

Halflang, zacht, zijdeachtig, vlak aanliggend. Wanneer het dier beweegt verspreidt de vacht zich in plukjes. Zeer weelderige kraag.

Poten

Middellang met gemiddeld ontwikkelde botten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Grote, ronde, compacte voeten met haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart

Lang, in verhouding tot het lichaam, vrij breed aan de basis, iets aflopend naar het uiteinde. Weelderig en dicht behaard.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Ragdollpakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Ragdollpakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Ragdoll past .

Direct aanvragen
 • Ragdoll Adult

  Ragdoll Adult

  Je Ragdoll kat is gezond, toch? Of zou haar vacht nog dikker, nog zachter kunnen? Ragdoll Adult van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te ondersteunen van een van de grootste raskatten ter wereld.

  Bekijk productpagina
 • Cat Renal-Hypo GFR-AFR

  Cat Renal-Hypo GFR-AFR

  Bekijk productpagina
 • Cat S/O Biopeptide

  Cat S/O Biopeptide

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Ragdoll

Naam Voorkomend in Nederland
1. Luna
1.4%
1.4%
2. Simba
0.9%
0.9%
3. Noa
0.8%
0.8%
4. Gizmo
0.7%
0.7%
5. Diesel
0.7%
0.7%

Ragdoll baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Ragdoll. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Ragdoll fokker of cattery.

Heb je al een Ragdoll kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Ragdoll het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens