10% korting en gratis verzending met ons abonnement.

Lees meer

Alles over Ragdolls

Is de Ragdoll de meest ideale kat? Voor veel mensen wel. Het is niet alleen een uitzonderlijk mooi ras, met de grote babyblauwe ogen, een weelderige vacht en fluweelzachte poten, maar het is ook één van de grootste en liefste rassen. Ragdolls zijn zeer intelligente dieren. Ze zijn daarnaast gemakkelijk in de omgang, volgzaam, sociaal - én heel aanhankelijk. Zelfs hun naam Ragdoll, wat lappenpop betekent, komt voort uit het feit dat ze zo donzig en ontspannen zijn als ze opgepakt worden.

Officiële naam: Ragdoll

Oorsprong: Verenigde Staten

Zwart-wit afbeelding van een Ragdoll, zittend met een poot omhoog
  • Haarlengte

  • Verharingsniveau

  • Behoefte aan vachtverzorging

  • Energieniveau*

  • Neiging tot miauwen

  • Gezinshuisdier?*

  • Kan goed overweg met andere huisdieren

  • Kan alleen thuis blijven?*

  • Omgeving (binnen/buiten)

*Huisdieren zijn sociale dieren en hebben behoefte aan gezelschap. Katten kunnen alleen-zijn soms best fijn vinden, maar ook zij hebben behoefte aan regelmatig contact met hun eigenaar. ** Elk huisdier wil af en toe zijn energie kwijt; jongere dieren wat meer dan oudere. Regelmatig een speelsessie met je dier wordt enorm gewaardeerd en het versterkt ook nog eens jullie band. *** Het is aan te raden huisdieren en kleine kinderen nooit zonder toezicht te laten. Leer kinderen bijvoorbeeld slapende huisdieren altijd met rust te laten. ****Realiseer je dat elk dier uniek is en dat de rasafkomst is slechts één van de vele invloeden is op het uiteindelijke gedrag. Neem voor aanvullend advies rustig contact op met je dierenarts!
Illustratie van staande Ragdoll
23 - 28 cm23 - 28 cm
5 - 9 kg4 - 6 kg
4 tot 12 maanden12 maanden tot 7 jaar
7 jaar tot 12 jaarVanaf 12 jaar
Ragdoll tuurt vanachter een boom
1/7

Maak kennis met de Ragdoll

Alles wat je wilt weten over de raskat Ragdoll

De Ragdolls zijn bevoorrechte katten. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens heel intelligent. Ze hebben een relaxte, minzame houding ten opzichte van vrijwel alles.

En toch bestaat het ras nog niet zo heel lang. De ontwikkeling van de Ragdoll begon pas in de jaren 60 in de Verenigde Staten. Daarmee is de Ragdoll een relatief nieuw ras in de kattenwereld. In die korte tijd heeft het ras zich echter ontwikkeld tot één van de meest populairste kattenrassen ter wereld.

De Ragdoll is ook één van de grootste kattenrassen. De poes kan groeien tot wel 6 kg en de kater tot 9 kg. Ondanks de statige gestalte zijn de Ragdolls niet een echt energiek ras. Ze zijn zelfs behoorlijk rustig, dus ze voelen zich doorgaans prima op hun gemak in de meeste thuisomgevingen. Ze staan ook bekend om hun tolerante houding ten opzichte van kinderen en andere dieren.

Ze zijn al flink groot, maar door hun weelderige 'donzige' vacht - en de onderliggende ondervacht - lijken ze zelfs nog groter dan ze al zijn. Ragdolls zijn er in de kleuren seal, blue, red, crème, lilac en chocoladebruin. De aftekeningen zijn er in drie varianten:

• Colourpoint- de vacht is crèmekleurig in plaats van wit en heeft donkere verkleuringen in de vacht op pootjes, staart, snoet en oren.

• Bicolour - op de kop is een omgekeerde witte ‘V’ te zien waarbij de oren en (deel van de) ogen gekleurd zijn)

• Mitted – eigenlijk hetzelfde als colourpoint, maar dan met witte voetjes. De kop is gekleurd terwijl de kin, borst en onderkant van de buik tot aan de staart wit zijn. 

Ragdoll op een muur, turend in de verte
2/7

Twee feiten over Ragdolls

1. Wit voetje halen

De ‘mitted’ variant van de Ragdoll heeft kenmerkende witte voorvoetjes. Dit lijken net klein handschoentjes, vandaar de naam mitted, van het Engelse mittens, wat weer handschoenen betekent. Aan de achterpoten hebben ze witte ‘laarsjes’ die bij voorkeur doorlopen tot aan het dijbeen.

2. Hond in de katskleren

Van Ragdolls wordt vaak gezegd dat ze een hondachtig karakter hebben. Ragdolls vertonen een aantal gedragskenmerken die vaak eerder worden geassocieerd met honden. Zo houden ze best van een spelletje apporteren, maar ze volgen je ook van kamer naar kamer en begroeten je zelfs bij de voordeur wanneer je thuiskomt.

Zwart-wit portret van een Ragdoll
3/7

De geschiedenis van het ras

De Ragdoll doet haar afkomst eer aan. Het ras is ontstaan in de Amerikaanse staat Californië, welke bekend staat om de relaxte levensstijl. Deze kat maakt zich ook niet snel druk. Het begon allemaal in de jaren 60 toen een lokale fokker met de naam Ann Baker besloot om de witte, langharige huiskat Josephine, van haar buurvrouw, te kruisen met een zwarte seal point kater, ook van haar buren. Ze kruiste Josephine met nog een andere kater en fokte verder met deze twee nestjes.

Hoe het kan weten we vandaag de dag nog steeds niet, maar de nakomelingen waren zo gedwee van karakter dat mevrouw Baker besloot te proberen een ras te ontwikkelen. Omdat de katten zich volledig ontspannen als ze in je armen liggen en zich volledig op hun gemak voelen bij mensen, besloot ze deze nieuwe variëteit de 'Ragdoll' (lappenpop) te noemen.

Later, in de jaren 70, ontwikkelden andere fokkers, met name Denny en Laura Dayton, het ras verder om de Ragdoll officieel erkend te krijgen. Het duurde echter tot het begin van de jaren 90 voordat de Fife (Fédération International Feline) de Ragdoll een officiële status gaf.

De Ragdoll heeft de verloren tijd beslist goedgemaakt. Volgens de CFA waren ze in 2020 het populairste ras ter wereld. Dat sleepten ze ook voor het tweede jaar op rij de titel 'Top Cat' in de wacht.

4/7

Van kop tot staart

Lichamelijke kenmerken van Ragdolls

1
2
3
4
5

1.Kop

Het hoofd is goed geproportioneerd met middelgrote oren en grote ovale, blauwe ogen.

2.Vacht

De dichte vacht heeft een fijne onderlaag en is dik en zijdeachtig.

3.Kleur

De kleur kan variëren van seal, blue, red, crème, lilac tot chocoladebruin.

4.Lichaam

Het lichaam is groot maar niet erg behendig, met middelgrote poten en grote, ronde poten.

5.Staart

Ze hebben een lange staart met een volle pluim.
Ragdoll luiert op een houten schoorsteenmantel
5/7

Aandachtspunten van de Ragdoll

Hier volgen enkele interessante feiten over jouw Ragdoll, van specifieke raseigenschappen tot een algemeen overzicht van de gezondheid

Spelen met jouw Ragdoll

De Ragdoll is vooral een fijne kroelkat, maar dat neemt niet weg dat dagelijkse speelsessies heel leuk en gezond zijn voor jouw Ragdoll. Beweging is altijd goed, en zeker ook nodig om de Ragdoll in goede conditie te houden. Vanwege haar wat grote postuur, is de Ragdoll niet altijd even behendig. Pas dus op met haar over de bank te laten rennen of haar op niet al te stabiele krab- en klimpalen te laten springen. Speelhengels kunnen natuurlijk altijd de waardering van elke kat krijgen.

Is jouw Ragdoll mooi op gewicht?

De Ragdoll is een flinke kat. Haar skelet heeft dus een behoorlijk zwaar lichaam te dragen. Om haar gewrichten en botten in goede conditie te houden, is het voor deze kat extra belangrijk dat ze niet te zwaar wordt en een gezond gewicht behoudt. Door de juiste hoeveelheid van een hoogwaardige voeding te geven, ondersteun je een gezond gewicht. 

Het kwetsbare hart van de Ragdoll

Het hart van de Ragdoll is kwetsbaar en dan bedoelen we dat niet figuurlijk. Bij dit ras komt de aandoening hypertrofische cardiomyopathie (HCM) voor, wat kan worden doorgegeven door de ouderdieren. De spier van het hart is hierbij verdikt en moet steeds harder werken om het bloed rond te kunnen pompen, waardoor je kat steeds een beetje lustelozer wordt. De aandoening wordt daarom ook niet altijd direct herkend. Elke kat, dus ook jouw Ragdoll, is gebaat bij een sterke hartconditie en deze kun je ondersteunen met passende voeding. Mocht je kat toch steeds een beetje lustelozer worden, aarzel dan niet en raadpleeg je dierenarts. Vraag bij het kiezen van een Ragdoll-kitten ook aan de fokker of de ouderdieren getest zijn op de aanwezigheid van dit gen. Een verantwoorde fokker zal niet verder fokken met ouderdieren die dit gen bij zich dragen.

Welke voeding is geschikt voor de Ragdoll?

Kitten

Om de gezondheid van je Ragdoll haar hele leven te ondersteunen, kun je haar het beste speciale voeding geven die op maat gemaakt is voor haar ras. Op deze manier krijgt zij precies die voedingsstoffen binnen die zij nodig heeft om gezond en sterk te worden. Ook helpt een passende voeding om jouw Ragdoll tijdens de groei netjes op gewicht te houden en haar niet te zwaar te laten worden. Wat weer gezond is voor haar botten en gewrichten.

Schoon, vers water moet altijd beschikbaar zijn om gezonde urinewegen te ondersteunen. 

Katten houden ervan om gedurende de dag meerdere kleine porties te eten, tot wel 16 op een dag! Soms kun je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in één keer geven en reguleert je Ragdoll haar porties zelf. Anders is het aan te raden haar dagelijkse voeding zelf op te delen in meerdere kleine porties en die gedurende de dag aan haar te geven.

De Ragdoll groeit een stuk langzamer dan haar kleinere soortgenoten. Toch neemt zij qua grootte al snel een voorsprong op andere kittens; een Ragdoll-kitten van 3 maanden oud kan bijna 2 kg wegen, dat is ongeveer twee keer zoveel als kittens van andere rassen!

Eerste groeifase:

Het spenen, als je kitten 3-6 weken oud is, is de overgang van de moedermelk naar vast voedsel. Zacht voedsel (geweekte brokjes of aangepast natvoer), zoals ROYAL CANIN® Mother & Babycat) helpt bij die overgang. Tussen 4 en 12 weken na de geboorte neemt de natuurlijke immuniteit die een kitten ontvangt van het colostrum – de eerste moedermelk - af, terwijl het immuunsysteem van de kitten zich geleidelijk ontwikkelt. In deze kritieke periode, het immuniteitsgat genoemd, hebben kittens behoefte aan een complex van antioxidanten, waaronder vitamine E, om hun natuurlijke weerstand te ondersteunen.

Ook het spijsverteringsstelsel van kittens is nog volop in ontwikkeling. Naast voldoende energie is het dus ook belangrijk dat hun voeding zeer goed verteerbare eiwitten bevat. Prebiotica, zoals fructo-oligosacchariden (FOS), kunnen ook de spijsvertering bevorderen door de darmflora te ondersteunen.

Tot slot moet een voeding omega 3-vetzuren bevatten - EPA-DHA – om het zicht en de hersenontwikkeling van je Ragdoll-kitten te ondersteunen.

De Groei van de Ragdoll-kitten verloopt in twee fasen:

Tweede groeifase:

Vanaf de 4e maand gaat je Ragdoll-kitten haar tweede groeifase in. Als je ROYAL CANIN® Mother & Babycat gaf, is dit het moment om over te stappen naar ROYAL CANIN® Kitten. Gaf je deze voeding al, dan is overstappen niet nodig. Een speciaal ontwikkelde voeding voor kittens in hun tweede groeifase ondersteunt nog steeds haar kwetsbare immuunsysteem, spijsverteringsstelsel en de hersenontwikkeling. Daarnaast is de grootte en de vorm van het brokje aangepast aan de grotere en sterkere kaken van je Ragdoll-kitten. Deze brokjes stimuleren het kauwen om de mondhygiëne te ondersteunen. Verder zit in deze voeding een aangepast eiwitgehalte en een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen en mineralen ondersteunen een langzame groei, waardoor je kitten rustig de tijd krijgt groot en sterk te worden.

Ragdoll Adult

De belangrijkste aspecten van voeding voor jouw volwassen Ragdoll zijn:

De Ragdoll heeft een zachte en zijdenachtige halflange vacht en ondervacht. Een exclusief complex van voedingsstoffen, waaronder Omega-3- en 6 vetzuren, ondersteunt de huidbarrière, welke de basis is voor een gezonde vacht. 

Het grote formaat van de Ragdoll kan haar gewrichten belasten. Een voeding die verrijkt is met EPA-DHA ondersteunt een goede conditie van botten en gewrichten

Taurine, EPA-DHA helpen een gezonde hartfunctie te ondersteunen. Zo help jij je Ragdoll een gezond en sterk hart te behouden

Voor de volwassen Ragdoll is een piramidevormige brok ontwikkeld die past bij de brede kaak van dit ras. Het brokje kan makkelijk worden opgepakt en stimuleert het kauwen, wat de gebitshygiëne helpt te ondersteunen. 

Een senior kat - ouder dan 12 jaar - kan soms moeite hebben met opname van voedingsstoffen. Om het gewicht van ouder wordende katten op peil te behouden en het risico op tekorten te minimaliseren, moet u hen een licht verteerbaar voedsel geven, vol essentiële voedingsstoffen.

Naarmate ze ouder worden, krijgen katten steeds vaker last van gebitsproblemen. Bij sommige senior katten nemen ook de smaak- en reukzin af, wat kan leiden tot een verminderde voedselopname. Om ervoor te zorgen dat ze genoeg blijven eten, moeten de grootte, vorm, hardheid - de textuur - van hun brokjes worden afgestemd op hun nu mogelijk kwetsbaardere kaken.

Merk op dat het optimale energieniveau voor elke kat nog altijd afhangt van zijn levensstijl, zelfs voor katten die ouder worden. Een senior kat die regelmatig naar buiten gaat, heeft baat bij een dieet met een iets hoger vetgehalte. Ouder worden vermindert daarentegen niet het risico op obesitas bij binnenkatten. Hun calorie-inname moet nog altijd nauwlettend in de gaten worden gehouden. Een voeding met een matig vetgehalte kan dan optimaal zijn.

High-quality protein. Contrary to a widely held misconception, lowering the protein content in food brings little benefit in limiting kidney failure. On top of it, older dogs are less efficient at using dietary protein than younger dogs. Reducing the phosphorus content is a good way of slowing down the gradual deterioration of kidney function

A higher proportion of the trace elements iron, copper, zinc, and manganese to help maintain good condition of the skin and coat.

A higher quantity of polyunsaturated fatty acids (omega-3 and omega-6 fatty acids) to maintain the quality of the coat. Dogs can normally produce these fatty acids, but ageing can affect this physiological process.

As they age, dogs increasingly suffer from teeth problems. To ensure they continue to eat in sufficient quantities, the size, shape, and texture of their kibble need to be tailored to their jaw. An adapted kibble shape may help reduce the rate of food intake to help your dog maintain a healthy body weight.

Ragdoll slentert langs een boom
6/7

De verzorging van jouw Ragdoll

Tips voor vachtverzorging, training en lichaamsbeweging

Als het op beweging aankomt, is het belangrijk om het juiste evenwicht te vinden bij Ragdolls. Door hun grote formaat hebben ze aan de ene kant dagelijks een redelijke hoeveelheid activiteit nodig en is het ook belangrijk hun gewicht in de gaten te houden. De dikke vacht van de Ragdoll maakt dat ze haar eventuele buikvet goed weet te verbloemen. Het is daarom aan te raden haar met regelmaat op de weegschaal te zetten en zo een gewichtstoename snel te signaleren.</span><p>Aan de andere kant zijn Ragdolls niet de meest behendige dieren en kunnen ze soms een beetje ongecoördineerd zijn. Houd daar rekening mee als je een leuke krab- of klimpaal wil kopen. Kies er bij voorkeur eentje met brede treden en het liefst niet zo hoog.

Wist je dat Ragdolls pas hun volle omvang en vachtontwikkeling bereiken als ze 4 jaar oud zijn? Tegen die tijd is hun vacht weelderig en dik, met een zijdeachtige textuur. Omdat ze weinig ondervacht hebben die niet zo wollig is, zijn Ragdolls wat minder vatbaar voor klitten. Dit neemt niet weg dat een wekelijkse kambeurt op z’n plaats is en dat met name de buik en de oksels goed gekamd moeten worden om de kans op eventuele klitvorming te verkleinen

Gezien de zachtaardige aard van het ras, zullen Ragdoll-kittens altijd het best reageren op positieve training. Het zijn zeer intelligente dieren. De kattenbak vinden is geen enkel probleem en ook zullen ze snel begrijpen dat die krabpaal er staat om aan te krabben en dat dit beter niet aan de bank gebeurt.
Sommige Ragdolls vinden het leuk om te apporteren. Een balletje of een speelmuisje brengen ze dan gewoon netjes terug.
Heb je al andere dieren? Geen probleem. De meeste Ragdolls zijn dol op andere dieren. Omdat de Ragdoll nogal goed van vertrouwen is, is het wel belangrijk de introductie bij de andere huisdieren voorzichtig te laten verlopen; misschien zijn zij niet zo gediend van een nieuwe viervoeter in hun territorium… Die goede aard kan een reden zijn voor de eigenaar om zijn goedgelovige kat binnen te houden; de Ragdoll ziet niet snel gevaar. Tel daar haar onhandigheid bij op en de Ragdoll is mogelijk beter af in huis met een fijne afgesloten veilige tuin bijvoorbeeld.

7/7

Alles over Ragdolls

Het duurt even voor de Ragdoll echt helemaal volwassen is; pas als zij 4 jaar oud is. Ze heeft daarna nog een heel leven voor zich! De normale levensverwachting is 12 tot 17 jaar. Dit betekent dat de gemiddelde levensverwachting van Ragdolls ongeveer 14 tot 15 jaar is. Met de juiste voeding en goede veterinaire zorg biedt je je Ragdoll de beste ondersteuning op een lang en gezond leven.

Slechts één, maar de Ragdoll kent veel kleurvariaties en kleursamenstellingen. Daardoor lijkt het misschien een ander ras, maar een Ragdoll is een Ragdoll! 

Bronnen
  1. Veterinary Centers of America https://vcahospitals.com/
  2. De kattenencyclopedie van Royal Canin. Ed. 2010 en 2020
  3. Banfield Pet Hospital https://www.banfield.com/
  4. Royal Canin FHN Productenboek

Like & deel deze pagina