Schweizer Laufhund

Schweizer Laufhund floor
Zwitserland

De Schweizer Laufhund heeft een sterk jachtinstinct maar is vanwege zijn zachte karakter heel geschikt als gezelschapshond. Afhankelijk van de kleur worden Schweizer Laufhunden onderverdeeld in vier aparte rassen. De Berner Laufhund (1) is wit met zwarte platen. De Jura Laufhund (2) is bruin met zwart. De Luzerner (3) is grijs of zwartgeschimmeld met zwarte platen. De Schwyzer Laufhund (4) is wit met oranje. Elke variëteit is er in een grote en een kleine variant:, de kleine varianten worden de Schweizer Niederlaufhund genoemd. Die heeft een gemiddelde schofthoogte van 30-38 cm.

Rasbeschrijving Schweizer Laufhund

 • Ras afkomst: Zwitserland
 • Andere rasnamen: Schweizer Laufhunden, Zwitserse Laufhund

Uiterlijke kenmerken van de Schweizer Laufhund

Jachthond. Gezelschapshond.

Lopende honden

Het karakter van de Schweizer Laufhund

De Schweizer Laufhund is stoer, krachtig en levendig en heeft een groot uithoudings-vermogen, een goede neus en een krachtige stem. De doortastende Berner Laufhund met zijn machtige stem (de Huiler van de Jura) wordt speciaal voor de jacht op haas gebruikt. De Jura Laufhund, die zeer goed is in het volgen van een spoor, wordt gewoonlijk gebruikt bij de jacht op wild zwijn en hert. De actieve en enthousiaste Luzerner Laufhund lijkt op de Petit Bleu de Gascogne en jaagt op hert. De Schwyzer Laufhund wordt gebruikt voor de jacht op konijn en haas. De Schweizer Laufhund is vriendelijk, volgzaam en zeer gehecht aan zijn baas. Het is een aangename gezelschapshond. Een consequente opvoeding is aan te bevelen.

Kleur

Berner Laufhund: wit met zwarte vlekken of een zwart zadel, geelbruine aftekening boven de ogen, op de wangen, binnenkant van de oren en rond de staartaanzet. - Jura Laufhund: geelbruin met een zwarte, soms grijze mantel, of zwart met geelbruine afteken

Lichaam

Langer dan hoog. Lange, gespierde hals met lichte keelhuid. Borstkas dieper dan breed. Licht gewelfde ribben. Gespierde lendenen. Licht opgetrokken buiklijn. Compacte, rechte rug. Lange, iets hellende croupe.

Schofthoogte

Reuen: 49 tot 59 cm. Teven: 47 tot 57 cm. Schweizer Nieder-Laufhund (klein model): 30 tot 38 cm.

Gewicht

15 tot 20 kg.

Type

Lopende honden

Hoofd

Lang, welgevormd. Smalle, fijnbesneden en gewelfde schedel. Duidelijke stop. Neusbrug recht of heel licht gebogen. Smalle, lange snuit. Stevige kaken. Droge wangen. Goed ontwikkelde neusspiegel.

Ogen

Enigszins ovaal, bruin.

Oren

Laag aangezet, smal, hangend, gevouwen en gedraaid aan het eind.

Vacht

Kort, glad, dicht en zeer fijn op hoofd en oren.De Luzerner Laufhund heeft altijd vlakliggend haar.

Poten

Zeer gespierde benen met stevige botten. Ronde voeten met gesloten tenen en stevige voetzolen.

Staart

Middellang, toelopend naar het eind. In rust hangend. In actie boven de ruglijn gedragen.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Schweizer Laufhund past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Schweizer Laufhund past .

 • Gastro Intestinal Low Fat

  Gastro Intestinal Low Fat

  Moet je hond regelmatig braken of heeft hij last van diarree? Bij maag- darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen kan je dierenarts een speciale voeding met een laag vetgehalte voorschrijven om de spijsvertering te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Obesity Management

  Obesity Management

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Obesity Management (natvoer)

  Obesity Management (natvoer)

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Schweizer Laufhund

Naam Voorkomend in Nederland
1. Bonasse
10%
10%
2. Amy
10%
10%
3. Juno
10%
10%
4. Mara
10%
10%
5. Maya
10%
10%

Schweizer Laufhund baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Schweizer Laufhund. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Schweizer Laufhund fokker of kennel.

Heb je al een Schweizer Laufhund pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Schweizer Laufhund het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies