Siamees

Siamees floor
Thailand

De Siamees heeft het meest opvallende karakter van alle raskatten. Bij een Siamees is alles nét iets meer dan bij andere katten: aanhankelijkheid, miauwen, aandacht vragen en emoties. Daarom is de Siamees niet voor iedereen geschikt. Voor wie ervan houdt, is de Siamees een bijzondere kameraad. De vacht is makkelijk te verzorgen.

Middelgrote, lange en slanke kat, oosters type, tenger, gracieus, lenig en gespierd. Gewicht: 2,5 tot 5,5 kg.

Rasbeschrijving Siamees

 • Ras afkomst: Thailand
 • Andere rasnaam: Royal Cat of Siam

Het karakter van de Siamees

De Siamees prins der katten (F. Mèry), is wellicht de meest extraverte van alle gedomesticeerde katten. Hij bezit een vulkanisch, onvoorspelbaar temperament. Hij is begiftigd met een sterk karakter en kan in alles flink overdrijven. Noch rustig noch kalm, hij is ideaal gezelschap wanneer men een nadrukkelijk aanwezige kat op prijs stelt. Overgevoelig, emotioneel, hij houdt van gezelschap. Hij verafschuwt eenzaamheid en onverschilligheid. Het deprimeert hem wanneer men hem negeert. In alle gevallen zal hij zijn baas met zijn krachtige en schorre stem lastig vallen. Hij is uiterst spraakzaam. Zal zijn baas overal volgen in de hoop dat deze zich met hem bezighoudt. Exclusief, erg bezitterig, loopt over van genegenheid, soms jaloers. Sociaal, speelt graag met kinderen, maar stelt het gezelschap van soortgenoten niet steeds op prijs. Deze kouwelijke kat houdt van comfort en van het leven in een appartement. De puberteit van de poes begint vroeg, rond vijf maanden kan de eerste krolsheid al optreden. Krolse periodes volgen om de twee weken, zonder seksuele rustperiode in de herfst en de winter. Het ras bezit een hogere vruchtbaarheid dan gemiddeld voor de soort. De kittens die overactief en onverschrokken zijn moeten zorgvuldig opgevoed worden. De vachtverzorging beperkt zich tot een of twee borstelbeurten per week.

Kleur

Kleur: de vacht wordt gekenmerkt door gekleurde extremiteiten (points): gezicht (masker), oren, ledematen en staart. De kleur van de points moet zo effen mogelijk zijn. Een duidelijk contrast tussen de points en de rest van het lichaam. Alle Siamezen zijn colourpoints. De klassieke kleuren (erkend door de C.F.A.) zijn: - Seal point: donkerbruine aftekeningen (points), de ondergrond is eierschaalwit of licht beige. - Blue point: staalblauwe points, sneeuwwitte of blauwwitte ondergrond. - Chocolate point: melkchocoladekleurige points, ivoorkleurige ondergrond. - Lilac point (frost point): licht roze-achtig grijze points, vaalwitte tot ivoorkleurige ondergrond (magnolia). De Siamees, kan ook de volgende kleuren hebben maar wordt daar dan colourpoint. Shorthair genoemd (In Nederland noemen we alle Oosterse Korthaar katten met colourpoint aftekening Siamees): - Red point: de points zijn goudrood, de ondergrond is wit met een abrikoosgele schaduw. - Cream point: de points zijn crêmekleurig, de ondergrond wit met een crêmekleurige schaduw. - Tortie point: Voorbeeld: seal tortie, blue tortie, chocolate tortie etc. Tortietekening op de points.- Tabby point: ringen op de poten en de staart, gestreept masker etc. - Particolour: zuiver witte vlekken op een deel van het masker, de poten en het lichaam. Siamezen worden wit geboren. Vanaf de vijfde dag verschijnen de points. De koudste zones van het lichaam verdonkeren. Vandaar dat een buitenlevende Siamees in de winter donkerder zal zijn dan een Siamees die binnen leeft. De definitieve kleur wordt rond 12-15 maanden bereikt. Het is ook zo dat met het vorderen van de leeftijd de dieren donkerder worden. Ghostmarkings moeten bij volwassen dieren verdwenen zijn.

Lichaam

Lang, slank van het oosterse type (buisvormig). De schouders en de heupen zijn even breed. Fijne botten. Stevige spieren.

Hoofd

Middelgroot, driehoekig waarvan de zijden van de neus tot aan de toppen van de oren reiken. Een gelijkzijdige driehoek bij de Siamezen van het Britse type, gelijkbenig bij het Amerikaanse type. In zijaanzicht is de schedel lichtjes convex. Vlakke kaken, maar vollere wangen zijn bij volwassen katers toegestaan. Fijne snuit. Lange, rechte neus zonder stop. Geen pinch. Stevige kin die op dezelfde lijn ligt als het puntje van de neus.

Ogen

Middelgroot, amandelvormig van het oosterse type, schuin geplaatst. Kleur: zo diep blauw als maar mogelijk is.

Oren

Groot, breed aan de basis, ver uit elkaar staand, puntige toppen, voortzetting van de lijnen van de driehoek die de kop vormt.

Vacht

Kort, fijn, dicht, zijdeachtig, glanzend, vlak aanliggend. Bijna geen ondervacht.

Poten

Lang, slank. Fijne botten en spieren. Kleine, ovale voeten.

Staart

Lang, dun, smal aan de basis, dunner naar het uiteinde.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Gratis Siameespakket

Voor elk ras zijn er unieke redenen om te kiezen voor unieke voeding. Vraag gratis het ROYAL CANIN® Siameespakket aan inclusief €10 giftcard! en en ontdek welke voeding het beste bij jouw Siamees past .

Direct aanvragen
 • Light Weight Care

  Light Weight Care

  Je kat is gezond, toch? Of heeft ze de neiging om aan te komen? Light Weight Care van ROYAL CANIN® helpt de gewichtstoename van je kat te beperken.

  Bekijk productpagina
 • Instinctive in Gravy

  Instinctive in Gravy

  Je kat eet gezond, toch? Of is het juist een moeilijke, kieskeurige eter? Om aan de voorkeur van de meest kieskeurige katten te voldoen heeft ROYAL CANIN® Instinctive in Gravy ontwikkeld. Speciaal voor de kat met een voorkeur voor vleesbrokjes in saus.

  Bekijk productpagina
 • Instinctive in Jelly

  Instinctive in Jelly

  Je kat eet gezond, toch? Of is het juist een moeilijke, kieskeurige eter? Om aan de voorkeur van de meest kieskeurige katten te voldoen heeft ROYAL CANIN® Instinctive in Jelly ontwikkeld. Speciaal voor de kat met een voorkeur voor vleesbrokjes in gelei.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Siamees

Naam Voorkomend in Nederland
1. Sam
1%
1%
2. Luna
0.9%
0.9%
3. Minoes
0.7%
0.7%
4. Simba
0.6%
0.6%
5. Max
0.6%
0.6%

Siamees baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Siamees. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Siamees fokker of cattery.

Heb je al een Siamees kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Siamees het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens