Somali

Somali floor
Noord-Amerika

De Somali is de langharige variant van de Abessijn, maar is minder actief en uitbundig dan zijn soortgenoot. De Somali is speels en sociaal, vraagt graag aandacht en heeft voldoende ruimte nodig. Hij kan goed overweg met kinderen en soortgenoten. De vacht vraagt geen bijzondere verzorging.

Middelgroot met een koninklijk voorkomen. De Somali doet aan een Abessijn denken maar dan met een halflange vacht. Lang en slank type. Gewicht: 3,5 tot 5,5 kg.

Rasbeschrijving Somali

 • Ras afkomst: Noord-Amerika
 • Andere rasnamen: Langharige Abessijn, Longhaired Abyssinian

Het karakter van de Somali

Deze levenslustige kat is actief maar niet te uitbundig. Robuust, evenwichtig, met een sterk karakter, rustiger dan de Abessijn. Begiftigd met een zacht temperament, sociaal met soortgenoten en vreemden. Erg speels en kan goed overweg met kinderen. Teder, erg vriendelijk, hij vraagt veel aandacht maar is minder bezitterig dan de Abessijn. Ondanks het feit dat hij gevoelig is voor kou past hij zich toch niet zo goed aan in een appartement. Een groot jager. Hij geeft dus de voorkeur aan een tuin. De verzorging van zijn vacht blijft beperkt tot een wekelijkse borstelbeurt. In de rui zal dit echter dagelijks moeten gebeuren. De kittens worden bijna tweekleurig geboren: donker op de bovenste delen van het lichaam, en licht op de andere delen. De ticking verschijnt in etappes. De lengte en het uiterlijk van de vacht zullen pas in het tweede levensjaar definitief worden.

Kleur

Kleur: ticking vacht, dit is de aanwezigheid, op elk haar, van afwisselend donkere en lichte banden. Minimaal twee of drie banden, maar dit kan tot acht gaan. Het uiteinde van het haar moet een donkere band dragen. Hierna volgen enkele variëteiten: - Wildkleur (`usual' in Groot-Brittanniî, `ruddy' in de Verenigde Staten): zwarte en abrikooskleurige banden. - Blauw: staalblauw en crêmekleurige banden. - Sorrel (red in de Verenigde Staten): cinnamonkleurige en abrikooskleurige banden. - Fawn : donkercrême-kleurige en dof vaalbruinkleurige banden. - Black silver : zwarte en witte banden. - Sorrel silver : cinnamonkleurige en witte banden. - Blue silver : blauwe en witte banden. De C.F.A. erkent wildkleur (ruddy), sorrel (red), blauw en fawn. Een groter aantal kleuren worden in Europa toegestaan.

Lichaam

Middelzwaar en middellang, semi-foreign type, gracieus. Licht gebogen rug. Stevige spieren.

Hoofd

In vooraanzicht driehoekig met afgeronde lijnen. Licht bol voorhoofd. In zijaanzicht vertoont de kop een zachte boog. De snuit is noch klein, noch puntig. De aanwezigheid van een pinch is een fout (t). Middellange neus zonder stop. Stevige, goed ontwikkelde kin.

Ogen

Groot, amandelvormig, ver uit elkaar staand, donkere omlijning. Boven elk oog vinden we een kort verticaal streepje (restant van de M bij tabby katten). Kleur: amberkleurig, groen of goudkleurig.

Oren

Groot, breed aan de basis, vrij ver uit elkaar staand met ietwat afgeronde toppen. De 'indruk van een duim' op de buitenzijde van de oorschelp is gewenst. De aanwezigheid van lynxtips wordt op prijs gesteld.

Vacht

"Halflang, dicht, zeer fijn en zacht. Kort op het gezicht, de voorzijde van de ledematen en de schouders; halflang op de rug, de flanken, de romp en de buik. Lang op de keel (kraag) en aan de achterzijde van de billen (broek) en de staart (pluimstaart). De ondervacht is niet lang zoals bij Perzen het geval is. "

Poten

Lang en fijn, goed gespierd. Compacte, ovale voeten. Het lijkt alsof hij op de puntjes van zijn tenen loopt.

Staart

Lang, hoog gedragen en weelderig behaard zoals een vos.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Somali past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Somali past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Somali

Naam Voorkomend in Nederland
1. Mila
1.6%
1.6%
2. Cooper
1.1%
1.1%
3. Indy
1.1%
1.1%
4. Simba
1.1%
1.1%
5. Bas
1.1%
1.1%

Somali baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Somali. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Somali fokker of cattery.

Heb je al een Somali kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Somali het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens