Sphynx

Sphynx floor
Noord-Amerika

De Sphynx is een levendige, speelse en aanhankelijke kat die veel aandacht nodig heeft. Hij kan niet goed alleen zijn en heeft behoefte aan soortgenoten om zich heen. De Sphynx is een naaktkat met alleen kleine donshaartjes. De huid vraagt een regelmatige wasbeurt en moet worden beschermd tegen zonlicht en kou.

Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 7 kg. Gemiddeld ontwikkelde botten, goed gespierd. De huid is met een fijne donslaag bedekt. Weinig beharing. Gerimpelde huid.

Rasbeschrijving Sphynx

 • Ras afkomst: Noord-Amerika
 • Andere rasnamen: Naaktkat, Canadian Hairless

Het karakter van de Sphynx

Levendig, guitig, speels, onafhankelijk. Sociaal in de omgang met soortgenoten en honden, nooit agressief. Zeer lief, zelfs bezitterig. Hij houdt ervan verwend te worden. Het leven in een appartement bevalt hem uitstekend daar hij gevoelig is voor koude, warmte en vochtigheid. In de winter moet men hem een hoog energetische maaltijd voorzetten zodat hij zijn lichaamstemperatuur iets hoger kan houden dan normaal. Ondanks dat hij bruint moet men vermijden hem aan zonlicht bloot te stellen om verbranding te voorkomen. In tegenstelling tot andere kattenrassen transpireert de Sphynx via de huid waardoor men hem regelmatig met een washandje moet wassen. Een bad is niet aan te raden. Bovendien moeten de oren regelmatig nagekeken worden omdat overvloedig oor-smeer geproduceerd wordt. De poes vertoont maar twee krolse perioden per jaar. De kittens worden met een erg gerimpelde huid geboren en met haar op de ruggengraat dat met het ouder worden verdwijnt.

Kleur

lle kleuren en aftekeningen worden erkend. Het wit lijkt roze en het zwart eerder donkergrijs.

Lichaam

Middelgroot. Erg brede borst, tonvormig. Stevige geronde buik. Fijne (u) tot matig ontwikkelde botten. Mooi gespierd.

Hoofd

Middelgroot, hoekig, lichtjes driehoekig. Langer dan breed. Plat voorhoofd. Uitstekende jukbeenderen. Korte neus met uitgesproken stop (n) of lichte stop (u). Erg afgeronde, brede en korte snuit. Uitgesproken pinch. Stevige kin. Enkele korte snorharen of afwezigheid van snorharen.

Ogen

Groot, citroenvormig. De buitenste hoek is naar het oor gericht. Ver uit elkaar staand. Kleur in harmonie met die van de vacht.

Oren

Zeer groot, zeer breed aan de basis. De binnenzijde is volledig kaal. Een fijne donslaag is toegestaan op de buitenzijde van de oorschelp (u).

Vacht

Schijnbaar naakte huid waarvan de structuur aan zeemleer doet denken. Gerimpelde huid op de kop, het lichaam en de poten. Elders is de huid gespannen. De vacht beperkt zich tot een fijne donslaag op bijna het volledige lichaam. Enkele haren zijn te vinden op de snuit, de voeten, de staart en de testikels. De naam 'naaktkat' is dus in feite onjuist. A

Poten

Hun lengte staat in verhouding tot de rest van het lichaam. De voorpoten zijn licht gebogen en iets korter dan de achterpoten. Matig ontwikkelde botten. Stevige en goed ontwikkelde spieren. Middelgrote, ovale voeten met lange tenen. Zeer dikke voetkussentjes.

Staart

Middellang, fijn, een zweepstaart ook wel rattenstaart genoemd. Een haarbosje kan op het uiteinde aanwezig zijn (leeuwenstaart).

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Sphynx past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Sphynx past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

Bekijk onze rasspecifieke voedingen
 • Sphynx Adult

  Sphynx Adult

  Je Sphynx is gezond, toch? Of zou ze door haar bijna haarloze huid niet wat extra zorg nodig hebben? Wat meer energie als bescherming tegen de kou? Sphynx Adult van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om je naaktkat in haar hogere energiebehoefte te voorzien.

  Bekijk productpagina
 • Kitten in Gravy

  Kitten in Gravy

  Je kitten is gezond, toch? Of kan deze kritische kleine eter in de groei wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? Kitten Instinctive in Gravy helpt de natuurlijke weerstand van je jonge kat te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Mother & Babycat

  Mother & Babycat

  Moeder en kitten zijn gezond, toch? Of zouden ze in deze belangrijke groeifase wel wat extra weerstand kunnen gebruiken? Mother & Babycat van ROYAL CANIN® is de oplossing op maat voor het spenen van een kitten. Het draagt bij aan de weerstand van je kitten. Dankzij de hoge energiehalte kun je het na de bevalling ook geven aan de moederpoes.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Sphynx

Naam Voorkomend in Nederland
1. Isis
1%
1%
2. Dobby
1%
1%
3. Gizmo
1%
1%
4. Ugly
0.7%
0.7%
5. Smeagol
0.7%
0.7%

Sphynx baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Sphynx. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Sphynx fokker of cattery.

Heb je al een Sphynx kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Sphynx het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens