Teckel

Teckel floor
Duitsland

De dashond - in de volksmond vaak wel Teckel genoemd - is een robuuste en moedige hond. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een eigenzinnig karakter. De Dashond is onafhankelijk, strijdlustig, en probeert andere honden te domineren. Zijn gewoonte om bij het minste geluid te gaan blaffen maakt hem tot een goede waakhond. De Dashond is aanhankelijk en opgewekt, maar eist veel aandacht op en is vaak jaloers. De kortharige variëteit is het meest energiek, terwijl de ruwharige variëteit veen rustiek karakter heeft en het grootste jachtinstinct. Ze zijn eigenwijs en onafhankelijk en hebben er geen enkel probleem mee om veel grotere honden te vertellen dat de wereld van hen is. Teckels laten graag horen dat ze er zijn.De langharige variëteit is de kalmste van de drie. Alle Dashonden moeten van jongs af aan consequent en geduldig worden opgevoed.

Rasbeschrijving Teckel

 • Ras afkomst: Duitsland
 • Andere rasnamen: Dashond, Dwergteckel, Kaninchen

Uiterlijke kenmerken van de Teckel

Jachthond. Waakhond. Gezelschapshond.

Dashonden

Het karakter van de Teckel

De dashond is een robuuste en moedige hond. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een eigenzinnig karakter. De Dashond is onafhankelijk, strijdlustig, en probeert andere honden te domineren. Zijn gewoonte om bij het minste geluid te gaan blaffen maakt hem tot een goede waakhond. De Dashond is aanhankelijk en opgewekt, maar eist veel aandacht op en is vaak jaloers. De kortharige variîteit is het meest energiek, terwijl de ruwharige variîteit een rustiek karakter heeft en het grootste jachtinstinct. De langharige variîteit is de kalmste van de drie. Alle Dashonden moeten van jongs af aan consequent en geduldig worden opgevoed.

De oorsprong van de Teckel

De Teckel is een van de oudste hondensoorten en heeft dan ook een zeer lange historie. De oude Kelten hadden al een voorliefde voor kleine kortbenige honden, lijkend op de huidige Teckel.

Tijdens de middeleeuwen werden deze honden voor de vossen- en dassenjacht ingezet. Met hun smalle, lange snuit spoorden ze de dieren op in hun holen. Door hun kleine bouw en goede graaftechniek konden ze de vossen en dassen zelfs tot in hun schuilplaatsen nakruipen. Met hun korte, brede, gebogen poten groeven de kleine honden niet alleen snel, maar bewogen ze zich ondergronds ook enorm snel voort. In benarde situaties lieten ze door te blaffen hun baasjes weten waar ze precies zaten onder de grond. Deze Teckel-achtige honden deden niet alleen mee aan de jacht, maar beschermden ook het pluimvee van boeren tegen roofdieren.

De Teckel zoals we hem nu kennen, is een vrolijke gezelschapshond die nog steeds net zo alert, moedig en fier is als zijn voorvaderen. Hij behoort wereldwijd tot de populairste hondenrassen.

Typisch de Teckel

Door zijn oorsprong als zelfstandige jacht- en waakhond heeft de Teckel een moedig en pittig karakter. Dapper, fel gedrag en geblaf was nuttig wanneer Teckels het onder de grond moesten opnemen tegen een das of een vos. Ook heeft de kleine Teckel een groot uithoudingsvermogen en is hij intelligent en eigenwijs.

Als hij de kans krijgt probeert de pientere Teckel zijn baasje zeker te bespelen. Hij weet bijvoorbeeld heel goed wat hij met zijn schattige en aandoenlijke blik kan bereiken. Daarnaast kan je Teckel af en toe een beetje jaloers zijn; jij bent zíjn baasje en hij is jouw held.

Ook al is de Teckel een gezelschapshond, een typische schoothond is hij niet. Het is belangrijk je Teckel mentaal en fysiek voldoende uit te dagen. De levendige en vrolijke Teckel houdt van spelen en is daar, door zijn achtergrond als jachthond, ook enorm fanatiek in. Wandelen door het bos en spelen met takken en balletjes, al dan niet in het water, en gewoon een beetje rondsnuffelen en graven, zijn goede bezigheden voor Teckels. Maar wil je gezellig samen apporteren? Je hebt kans dat je Teckel de stok of het speeltje gewoon bij zich houdt. Hij heeft tenslotte een eigen willetje.

Niet alleen het karakter van je Teckel is uniek. Hij heeft met zijn lange rug ook een unieke bouw. Je kunt een Teckel prima in een appartement houden, maar vanwege die lange rug is het verstandig hem geen trappen te laten lopen.

De Teckel opvoeden

Je Teckel heeft een eigengereid karakter en een unieke persoonlijkheid. Dat maakt hem ook zo leuk. Maar doordat samenwerken en goed luisteren nu eenmaal niet van nature in zijn karakter zitten, is extra aandacht voor zijn opvoeding belangrijk. Als niet duidelijk is wie de baas is neemt deze eigenwijze en zelfstandige jager anders zo een loopje met je. Gelukkig zijn Teckels ook heel leergierig.

Zorg dat je slimme Teckel een sterke band opbouwt met jou en de mensen in zijn omgeving. Een goede socialisatie zorgt ervoor dat je kleine Teckel zich minder snel bedreigd voelt. Benader hem niet te streng, maar overtuig je Teckel op een vriendelijke en consistente manier om goed naar je te luisteren. Op deze manier leid je zijn zelfverzekerdheid, liefdevolle bezitterigheid en uitbundig geblaf in goede banen. Kun je toch wel wat hulp gebruiken bij de opvoeding van je Teckel? Bezoek dan een goede hondenschool met gediplomeerde en ervaren kynologisch instructeurs.

Kleur

Kortharige variëteit: eenkleurig - rood, roodgeel, geel, met of zonder zwarte haren erin. Tweekleurig - zwart, bruin, grijs, wit is niet gewenst (een op zich staande kleine vlek is niet diskwalificerend), met tan aftekening boven de ogen, op de zijkant van de snuit, op de voorborst, bovenbenen en voeten, etc. Gevlekt - zwart, lichtbruine, lichtgrijze of witte ondergrond met onregelmatige donkerbruine, gele, roodgele of zwarte vlekken. Ruwharige variîteit: alle kleuren zijn toegestaan. Langharige variîteit: hetzelfde als de kortharige variîteit.

Lichaam

Lang. Gespierde, droge hals, zonder keelhuid. Krachtig, tamelijk prominent borstbeen. Diepe, brede borst. Van voren gezien is de ribbenkast ovaal. Vrij platte ribben. Buiklijn goed opgetrokken. Lange, ronde, compacte croupe, heel licht hellend naar de staart. Laag, lang en compact lichaam. Korte stijve rug. Korte, brede, stevige en licht gewelfde lendenen.

Schofthoogte

26 tot 37 cm, afhankelijk van de variëteit.

Borstomvang

Boven 35 cm

Gewicht

Minder dan 9 kg; bij voorkeur 6,5 tot 7 kg.

Type

Dashonden

Hoofd

Fijn hoofd, langwerpig en smaller naar de neus toe. Licht gebogen schedel, stop niet geprononceerd, smalle en lange snuit. Fijn gevormde neusspiegel, zwart of bruin, afhankelijk van de kleur van de vacht. Zeer goed ontwikkelde kaakbeenderen. Smalle lippen.

Ogen

Middelgroot, ovaal. Roodachtig bruin tot zwartbruin. Glasogen zijn toegestaan bij grijze en meerkleurige dieren.

Oren

Hoog aangezet. Afgerond aan de top en tegen de wangen hangend.

Vacht

Je Teckel heeft een van drie vachttypen: kortharig, langharig of ruwharig. De vacht van de kortharige Teckel is het makkelijkst te onderhouden. Maar voor alledrie de vachttypes, en voor een goede doorbloeding van de huid, is regelmatig borstelen belangrijk. Laat je Teckel hier al aan wennen in de puppytijd. Voor kortharige en ruwharige Teckels gebruik je een iets hardere borstel, voor een langharige Teckel een zachtere. Het is verstandig om met je langharige Teckel regelmatig een bezoek aan de trimmer te brengen. Kortharige variëteit: vlak en glad. Ruwharige variëteit: dicht met ondervacht. Snor, dichte wenkbrauwen, glad en kort, plat op de oren. Langharig: zacht, plat, licht golvend (zoals die van Ierse Setter). Langer bij keel, lichaam, oren, bovenbenen en staart (bevedering).

Poten

Brede, ronde voeten die iets naar buiten staan. Compacte, vrij sterk gewelfde tenen. Korte, gespierde benen.

Staart

Niet te sterk gebogen en niet te opgewekt gedragen.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Teckel past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Teckel past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

Ontdek de Gouden Wisselweken
 • Mini Puppy natvoer

  Mini Puppy natvoer

  Je pup is gezond, toch? Of zou hij in deze snelle groeifase extra natuurlijke weerstand kunnen gebruiken? Mini Puppy Wet van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de groei van je pup met een verwacht volwassen gewicht tot 10kg te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Mini Adult natvoer

  Mini Adult natvoer

  Je kleine hond is gezond toch? Of kan hij voor zijn enthousiasme extra energie gebruiken? Speciaal daarvoor hebben we Mini Adult Wet van ROYAL CANIN® ontwikkeld.

  Bekijk productpagina
 • Mini Ageing 12+ natvoer

  Mini Ageing 12+ natvoer

  Je kleine hond is gezond, toch? Of zou hij nog wel wat vitaler kunnen, wat levendiger? Vanaf een leeftijd van 12 jaar kan je hond last krijgen van ouderdomsverschijnselen. Mini Ageing 12+ Wet van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de gezonde oudere hond te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Teckel

Naam Voorkomend in Nederland
1. Max
2%
2%
2. Takkie
1.2%
1.2%
3. Joep
1.2%
1.2%
4. Teun
1.2%
1.2%
5. Saartje
1.1%
1.1%

Teckel baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Teckel. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Teckel fokker of kennel.

Heb je al een Teckel pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Teckel het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies