Tibetaanse Spaniel

Tibetaanse Spaniel floor

Dit zeer oude ras heeft een onduidelijke herkomst. Uitwisselingen van honden tussen Tibet en China vonden lang geleden plaats en honden als de Shih Tzu en de Pekinees kunnen aan zijn ontwikkeling hebben bijgedragen. Overigens zou uit een kruising tussen de Tibetaanse Spaniel en de Mopshond, de Pekinees zijn ontstaan. De Tibetaanse Spaniel is altijd èèn van de favoriete rassen geweest van de Tibetaanse monniken, die de honden in hun kloosters fokten. Ze werden gebruikt voor het laten draaien van de gebedsmolen in de kloosters. Vanaf de vijftiende eeuw zouden Tibetaanse Spaniels door missionarissen in Europa zijn ingevoerd. Het is zeker dat in Groot-Brittannië de eerste exemplaren arriveerden in 1905, maar het ras heeft zich er pas echt ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog.

Rasbeschrijving Tibetaanse Spaniel

 • Ras afkomst: Tibet (China)

Uiterlijke kenmerken van de Tibetaanse Spaniel

Gezelschapshond. Waakhond.

Tibetaanse honden

Het karakter van de Tibetaanse Spaniel

Hij is levendig, energiek, snel, behendig en heeft een goed karakter. Hij is aanhankelijk, zachtaardig, kalm, gevoelig, blaft weinig en is niet agressief. Maar hij is terughoudend tegenover vreemden. Het is een goede waakhond. Hij moet met kalmte, rechtvaardig worden opgevoed.

Kleur

Alle kleuren en kleurmengingen zijn toegestaan.

Lichaam

Vrij langgerekt. Redelijk korte, sterke, goed aangezette hals, bedekt met manen (of kraag) van langere haren, vooral bij de reu. Goed gewelfde ribben. Rechte rug. Sterke achterhand.

Schofthoogte

Reu: ongeveer 27 cm. Teef: ongeveer 24 cm.

Gewicht

4 tot 7 kg.

Type

Tibetaanse honden

Hoofd

Klein. Licht gewelfde schedel. Lichte duidelijke stop. Vierkant matig lange snuit. Vrij hoge, brede kin. Een compleet gebit is gewenst.

Ogen

Middelgroot, ovaal, vrij ver uit elkaar staand. Donker bruin. Zwarte oogranden.

Oren

Vrij hoog aangezet, middelgroot, afhangend, iets van de schedel losstaand, goed bevederd.

Vacht

Middellang, zijdeachtig, glad op de kop en aan de voorkant van de benen. Oren en achterkant van de benen bevederd. Fijne, dichte ondervacht.

Poten

Kort, matige botten. Kleine hazenvoeten.

Staart

Hoog aangezet, vrolijk gedragen met een krul op de rug wanneer de hond in actie is. Weelderig bedekt met haren (pluim).

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Tibetaanse Spaniel past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Tibetaanse Spaniel past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Obesity Management

  Obesity Management

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Gastro Intestinal Low Fat (natvoer)

  Gastro Intestinal Low Fat (natvoer)

  Moet je hond regelmatig braken of heeft hij last van diarree? Bij maag- darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen kan je dierenarts een speciale voeding voorschrijven om de spijsvertering te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Gastro Intestinal Low Fat

  Gastro Intestinal Low Fat

  Moet je hond regelmatig braken of heeft hij last van diarree? Bij maag- darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen kan je dierenarts een speciale voeding met een laag vetgehalte voorschrijven om de spijsvertering te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Tibetaanse Spaniel

Naam Voorkomend in Nederland
1. Jimmy
3.1%
3.1%
2. Beau
2.3%
2.3%
3. Macho
2.3%
2.3%
4. Nikki
2.3%
2.3%
5. Belle
1.5%
1.5%

Tibetaanse Spaniel baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Tibetaanse Spaniel. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Tibetaanse Spaniel fokker of kennel.

Heb je al een Tibetaanse Spaniel pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Tibetaanse Spaniel het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies