Turkse Van

Turkse Van floor
Turkije

De Turkse Van is een levendige kat die van water en zwemmen houdt. Sociaal naar soortgenoten, maar erg onafhankelijk. Hij heeft een sterk karakter en een eigen wil. Als iemand over zijn grens gaat, geeft hij dit heel duidelijk aan. Zijn vacht vraagt regelmatige verzorging

Gelijkmatig maar stevig gebouwd, vrij massief. Gewicht: 3 tot 8,5 kg.

Rasbeschrijving Turkse Van

 • Ras afkomst: Turkije
 • Andere rasnamen: Turc Van, Chat Turc nageur, Turkish swimming cat

Het karakter van de Turkse Van

Deze erg rustieke, robuuste, levendige kat houdt van zwemmen. Door selectie is deze kat, vroeger berucht om zijn agressiviteit, sociaal geworden met zijn soortgenoten. Onafhankelijk, met een sterk karakter en speels. Hij toont zich zeer lief en soms zelfs bezitterig naar zijn bazen. Het is een goede kameraad met een vrij zachte stem. Hij past zich aan in een appartement, maar een grote tuin met een bad zullen hem meer bekoren. Hij ontwikkelt zich traag en hij heeft drie tot vijf jaar nodig om zijn definitieve schoonheid te ontplooien. Buiten de ruiperiode, overvloedig net voor de zomer, beperkt zijn verzorging zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Kleur

Zuiver witte vacht. Deze schikking van de vlekken wordt aangeduid als het 'Van' motief. De voornaamste erkende kleuren zijn: auburn (rood) met wit en crême met wit.

Lichaam

Lang, groot en stevig. Afgeronde borstkas. Vrij brede heupen. Stevige botten, goed ontwikkelde spieren.

Hoofd

Middelgroot tot groot, ten minste even lang als breed. Afgeronde lijnen. Afwezigheid van hoeken en rechte lijnen. Hoge jukbeenderen. Volle, ronde snuit. Neusrug met een lichte stop die vervolgens lichtjes gekromd verder loopt (u). Waarneembare pinch. Licht afgeronde kin.

Ogen

Groot, walnoot- of perzikpitvormig, lichtjes schuin geplaatst. De oogleden zijn met roze omringd. Kleur: blauw, amber of odd eyed. Groen is toegestaan maar aan amberkleurige ogen wordt de voorkeur gegeven.

Oren

Groot, breed aan de basis, hoog op de kop ingeplant, met vrij afgeronde toppen.

Vacht

Halflang tot lang, zacht, zijdeachtig, zonder wollige ondervacht. De kraag en de broek zijn weelderig behaard in de winter.

Poten

Middellang. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Middelmatige botten, gespierd. Ronde voeten. Goed ontwikkelde haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart

Middellang, dikke, weelderige beharing die donzig, pluizig is, of een pluimstaart vormt. De haren moeten minstens vijf cm lang zijn. De hele staart heeft een zelfde egale kleur.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Turkse Van past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Turkse Van past .

 • Digestive Care

  Digestive Care

  Je kat is gezond, toch? Of is haar ontlasting misschien wat wisselend? Digestive Care van ROYAL CANIN® ondersteunt een gezonde spijsvertering en draagt bij aan een betere ontlasting.

  Bekijk productpagina
 • Hair & Skin

  Hair & Skin

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of zou zijn vacht nog glanzender kunnen? Hair & Skin Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om een gezonde huid en vacht te helpen behouden.

  Bekijk productpagina
 • Hairball Care

  Hairball Care

  Je volwassen kat is gezond, toch? Of heeft zij regelmatig last van haarballen? Geen pretje voor je kat. En ook niet voor je vloerbedekking. Hairball Care van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de haarbalontwikkeling bij je kat te verminderen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Turkse Van

Naam Voorkomend in Nederland
1. Pamuk
2.2%
2.2%
2. Tommy
1.3%
1.3%
3. Krikor
0.9%
0.9%
4. Arsiz
0.9%
0.9%
5. Aslan
0.9%
0.9%

Turkse Van baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Turkse Van. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Turkse Van fokker of cattery.

Heb je al een Turkse Van kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Turkse Van het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens