Turkse Van

Turkse Van floor
Turkije

De Turkse Van is een levendige kat die van water en zwemmen houdt. Sociaal naar soortgenoten, maar erg onafhankelijk. Hij heeft een sterk karakter en een eigen wil. Als iemand over zijn grens gaat, geeft hij dit heel duidelijk aan. Zijn vacht vraagt regelmatige verzorging

Gelijkmatig maar stevig gebouwd, vrij massief. Gewicht: 3 tot 8,5 kg.

Rasbeschrijving Turkse Van

 • Ras afkomst: Turkije
 • Andere rasnamen: Turc Van, Chat Turc nageur, Turkish swimming cat

Het karakter van de Turkse Van

Deze erg rustieke, robuuste, levendige kat houdt van zwemmen. Door selectie is deze kat, vroeger berucht om zijn agressiviteit, sociaal geworden met zijn soortgenoten. Onafhankelijk, met een sterk karakter en speels. Hij toont zich zeer lief en soms zelfs bezitterig naar zijn bazen. Het is een goede kameraad met een vrij zachte stem. Hij past zich aan in een appartement, maar een grote tuin met een bad zullen hem meer bekoren. Hij ontwikkelt zich traag en hij heeft drie tot vijf jaar nodig om zijn definitieve schoonheid te ontplooien. Buiten de ruiperiode, overvloedig net voor de zomer, beperkt zijn verzorging zich tot een wekelijkse borstelbeurt.

Kleur

Zuiver witte vacht. Deze schikking van de vlekken wordt aangeduid als het 'Van' motief. De voornaamste erkende kleuren zijn: auburn (rood) met wit en crême met wit.

Lichaam

Lang, groot en stevig. Afgeronde borstkas. Vrij brede heupen. Stevige botten, goed ontwikkelde spieren.

Hoofd

Middelgroot tot groot, ten minste even lang als breed. Afgeronde lijnen. Afwezigheid van hoeken en rechte lijnen. Hoge jukbeenderen. Volle, ronde snuit. Neusrug met een lichte stop die vervolgens lichtjes gekromd verder loopt (u). Waarneembare pinch. Licht afgeronde kin.

Ogen

Groot, walnoot- of perzikpitvormig, lichtjes schuin geplaatst. De oogleden zijn met roze omringd. Kleur: blauw, amber of odd eyed. Groen is toegestaan maar aan amberkleurige ogen wordt de voorkeur gegeven.

Oren

Groot, breed aan de basis, hoog op de kop ingeplant, met vrij afgeronde toppen.

Vacht

Halflang tot lang, zacht, zijdeachtig, zonder wollige ondervacht. De kraag en de broek zijn weelderig behaard in de winter.

Poten

Middellang. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Middelmatige botten, gespierd. Ronde voeten. Goed ontwikkelde haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart

Middellang, dikke, weelderige beharing die donzig, pluizig is, of een pluimstaart vormt. De haren moeten minstens vijf cm lang zijn. De hele staart heeft een zelfde egale kleur.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Turkse Van past

Elke kat heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Turkse Van past .

NAAR DE VOEDINGSWIJZER

 • Appetite Control Sterilised

  Appetite Control Sterilised

  Je gesteriliseerd/gecastreerd kat is tevreden, toch? Of blijft ze maar zeuren om eten terwijl ze echt genoeg krijgt? Appetite Control Sterilised van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om je kat langer een verzadigd gevoel te geven.

  Bekijk productpagina
 • Sterilised 7+

  Sterilised 7+

  Je gesteriliseerde of gecastreerde kat is gezond, toch? Of zou ze wel wat slanker kunnen? En haar nieren, hoe zit het daarmee? Sterilised 7+ van ROYAL CANIN® is een voeding op maat voor je gesteriliseerde/gecastreerde kat. Het draagt bij aan het behoud van een gezond gewicht en het ondersteunt de nieren.

  Bekijk productpagina
 • Sterilised 37

  Sterilised 37

  Je gesteriliseerde of gecastreerde kat is gezond, toch? Of zou ze wel wat slanker kunnen? Sterilised 37 van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld voor je volwassen gesteriliseerde of gecastreerde kat. Het helpt bij het behoud van een gezond gewicht.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 5 Populaire namen voor de Turkse Van

Naam Voorkomend in Nederland
1. Pamuk
2.2%
2.2%
2. Tommy
1.3%
1.3%
3. Krikor
0.9%
0.9%
4. Arsiz
0.9%
0.9%
5. Aslan
0.9%
0.9%

Turkse Van baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Turkse Van. Een goede fokker of cattery is het startpunt bij het kopen van een kitten. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Turkse Van fokker of cattery.

Heb je al een Turkse Van kitten in huis? Weet waar je op moet letten en geef jouw kitten de beste voeding op maat. Royal Canin geeft jou informatie en nuttige tips.

Gun jouw Turkse Van het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over kittens