Wachtelhund

Wachtelhund floor
Duitsland

De Duitse Wachtelhond, Kwartelhond of Duitse Spaniel is een oud ras dat nog steeds gebruikt wordt om wild uit de schuilplaats te verdrijven. Het is een stoere jager die zonder aarzelen water of struiken trotseert. Deze aanhankelijke, zelfverzekerde Duitser is een echte werkhond die alleen gelukkig is bij een baas die hem werk en veel buitenlucht geeft.

Rasbeschrijving Wachtelhund

 • Ras afkomst: Duitsland
 • Andere rasnamen: Wachtelhund, Duitse Spaniel, Duitse Kwartelhond, Duitse Wachtelhond, Kwartelhond

Uiterlijke kenmerken van de Wachtelhund

Jachthond. Gezelschapshond.

Spaniels

Het karakter van de Wachtelhund

Hij is robuust, moedig en werkt op elk terrein, met name bos- en moerasgebieden. Het is een actieve speurder en opjager die zich thuis voelt in dicht struikgewas. Hij zoekt blaffend. Hij is gespecialiseerd in de jacht op klein wild. Ook wordt hij ingezet bij de jacht op schadelijk wild (vossen) en grote dieren. Hij apporteert goed en kan goed bloedsporen volgen van gewond wild. Hij is aanhankelijk, dus een geliefde gezelschapshond. Hij dient consequent te worden opgevoed.

Kleur

"Effen donkerbruin, witte vlekken op de borst en de tenen, of met goudgele vlekken boven de ogen, op de snuit, de benen en rondom de anus. Effen in de kleuren vosrood, hertrood. Bruinschimmel: op een gespikkelde ondergrond (gemengd witte en bruine haren) heeft men vaak een bruine kop en bruine vlekken of bruine mantel over de gehele lengte van het lichaam. Wit/bruin bont (op witte ondergrond); lappendeken (gevlekte witte en bruin spikkelde ondergrond met bruine vlekken); driekleurig gespikkeld, gevlekt of lappendeken met goudgele vlekken als bij de effen gekleurden."

Lichaam

Lang. Stevige hals, zonder keelhuid. Hoge en lange schoft. Diepe borst. Zeer korte en stevige rug. Korte, brede, diepe lendenen. Platte, lange croupe. Iets opgetrokken buiklijn.

Schofthoogte

Reu: 48 tot 54 cm. Teef: 45 tot 51 cm.

Gewicht

Ongeveer 20 kg.

Type

Spaniels

Hoofd

Scherp. Platte, niet al te brede schedel. Zeer lichte stop. Gewelfd voorhoofd. Snuit heeft dezelfde lengte als de schedel. Opgebogen neusbrug (ramneus). Dunne lippen. Grote, bruine neusspiegel.

Ogen

Middelgroot, amandelvormig, iets schuin geplaatst, bij voorkeur donkerbruin.

Oren

Hoog aangezet, vlak, niet gedraaid, niet te lang of te dik, net achter het oog afhangend. Lange haren, vaak gekruld.

Vacht

Lang, resistent, dicht, golvend. Licht gekruld (als astrakan) of vlak. De vacht is vaak gekruld op de nek, de oren en het kruis. Kort op de kop. Goed bevederd aan de achterkant van de benen.

Poten

Krachtig, goed gespierd, stevige botten. Lepelvormige voeten. Nauwe, gesloten tenen.

Staart

Hoog aangezet, recht of hangend gedragen, sterk kwispelend bij de aanwezigheid van wild. Indien gecoupeerd dan op eenderde van de lengte (couperen is in Nederland verboden). Goed bevederd.

Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Ontdek direct welk ras goed bij jou past!
Verantwoord huisdierenbezit - welk ras past bij jou?

Stel je vraag aan het Royal Canin kenniscentrum

Neem contact op
Neem contact op

Ontdek welke voeding bij jouw Wachtelhund past

Elke hond heeft individuele behoeftes op basis van leeftijd, ras, grootte, levensstijl of specifieke gevoeligheden. ROYAL CANIN® heeft voor iedere kat en hond hondenvoer en kattenvoer op maat. Ontdek welke voeding het beste bij jouw Wachtelhund past .

 • Gastro Intestinal Low Fat

  Gastro Intestinal Low Fat

  Moet je hond regelmatig braken of heeft hij last van diarree? Bij maag- darmaandoeningen of spijsverteringsproblemen kan je dierenarts een speciale voeding met een laag vetgehalte voorschrijven om de spijsvertering te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Obesity Management

  Obesity Management

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
 • Obesity Management (natvoer)

  Obesity Management (natvoer)

  Heeft je hond last van overgewicht? Heb je moeite om je hond weer op een gezond gewicht te krijgen? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding adviseren die je helpt om je hond op zijn ideale gewicht te krijgen en om zijn gewrichten te ondersteunen.

  Bekijk productpagina
Naar de voedingswijzer

Top 3 Populaire namen voor de Wachtelhund

Naam Voorkomend in Nederland
1. Rakker
33.3%
33.3%
2. Senna
33.3%
33.3%
3. Tara
33.3%
33.3%

Wachtelhund baasje worden?

Verdiep jezelf vóór aanschaf in het gezond voeden en opvoeden van een Wachtelhund. Een goede fokker of kennel is het startpunt bij het kopen van een pup. Informeer bij de rasvereniging naar een goed adres van een erkende Wachtelhund fokker of kennel.

Heb je al een Wachtelhund pup in huis. Weet waar je op moet letten en geef jouw pup de beste voeding op maat. Royal Canin geeft je informatie en nuttige tips.

Gun jouw Wachtelhund het beste en maak nu voordelig kennis met voeding op maat van Royal Canin.

Bekijk onze pagina over puppies