Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Benauwdheid bij de hond

De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs ‘neusvleugelen’, hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.

Hoe moet ik handelen?

  • Blijf zelf kalm.
  • Houd de hond rustig en zorg dat hij goed kan blijven ademen.
  • Verwijder een eventuele te strak zittende halsband en houd neusgaten en bek vrij.
  • Strijk met de hand meermaals over de keel van de hond om een slikreflex op te roepen en zo de verkramping van de keelholte op te heffen.
  • Helpt dit niet en blijft de hond benauwd, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts. Benauwdheid kan ook een gevolg zijn van een hartprobleem, een hele sterke allergische reactie of longproblemen.

De plotseling optredende snurkende ademhalingsgeluiden worden ook wel reverse sneezing (‘omgekeerd niezen’) genoemd. Ze komen bij honden vaak voor na inspanning of na eten of drinken. Reverse sneezing ziet er vreselijk eng uit maar is onschadelijk. Als de hond slikt verdwijnt de ‘aanval’ meestal meteen. Wrijven over de keel heeft meestal als effect dat de hond slikt en de aanval verdwijnt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…