Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Hoe komt mijn hond aan roos?

Je hond heeft jeuk, krabt regelmatig, heeft een schilferige huid en witte spikkels in zijn vacht. Je hond lijkt wel roos te hebben! Hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?

Honden kunnen net als mensen last hebben van roos. Omdat honden veel meer haar hebben dan wij, kan roos bij hen een veel vervelendere aandoening zijn dan voor ons. Het kan zelfs een indicatie zijn voor een groter, dieperliggend probleem.

Wat is roos bij honden?

Roos ontstaat wanneer de talgklieren – deze produceren olie om de huid te beschermen en voeden – over produceren. De overtollige olie kan de huid irriteren en tot schilfering leiden.

Hoe herken je roos bij je hond?

De huid van je hond ziet er droog en mogelijk geïrriteerd of zelfs rood uit. Er zullen witte vlokjes in zijn vacht plakken, die je ook terug zult vinden in zijn mand of op jouw kleding. Afhankelijk van hoe ernstig je hond roos heeft, zul je ook wat korstjes op de huid aantreffen, meer haarverlies, kale plekken en je hond krabt mogelijk meer dan normaal.

Pups, mediumgrote rassen en rassen met langharige vachten hebben vaker last van roos.

Wat veroorzaakt roos bij mijn hond?

Eén van de belangrijkste oorzaken van roos bij je hond is een gebrek aan een bepaalde voedingsstof die je hond nodig heeft voor een gezonde huid en vacht. Essentiële vetten, zoals omega 3 en 6, zijn nodig om de huid van je hond gezond te houden. Je hond kan deze vetten niet zelf aanmaken en dus moet hij ze voldoende aangeboden krijgen in zijn dieet. Ook eiwitten zijn heel belangrijk; de huid en vacht van je hond gebruikt ongeveer 30% van de dagelijkse hoeveelheid eiwitten die je hond binnenkrijgt om te groeien en zich te ontwikkelen. Tot slot is vitamine A een belangrijk bestandsdeel; dit bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen en talg.

Roos kan ook veroorzaakt worden door de omgeving waarin de hond zich bevindt. Veel hondenrassen hebben hun normale rui-periode, maar als zij in ruimtes verblijven waar het constant warm of koud is, kan dit van invloed zijn op hun huid en de olieproductie verstoren, waardoor dan roos ontstaat. Als je hond bijvoorbeeld veel in een warme ruimte verblijft, kan dit zijn huid uitdrogen.

Roos kan ook een gevolg zijn van de aanwezigheid van parasieten. Bijtende of bloedzuigende luizen en vachtmijt (cheyletiella) kunnen roos veroorzaken omdat zij in de vacht leven en de huid irriteren. Hierdoor gaat je hond krabben, waarmee hij zijn huid beschadigd. Met name de vachtmijt veroorzaakt huidschilfering, wat weer leidt tot jeuk, roos en zelfs haaruitval. 

 

Hoe pak ik roos bij mijn hond aan?

Als je merkt dat je hond aanhoudend last heeft van roos, jeuk, overmatig krabben en andere huidproblemen is het verstandig je dierenarts te raadplegen. Hoewel roos een veelvoorkomend probleem is, kan je dierenarts een ernstiger, dieperliggend probleem (huidaandoening) eventueel uitsluiten. Na wat tests en een grondig onderzoek kan je dierenarts dan de juiste behandeling aanraden, wat zeker belangrijk is als de roos veroorzaakt wordt door parasieten. 

Zelf kun je ook roos bestrijden door:

  •    De omgevingstemperatuur redelijk stabiel te houden.
  •    Je hond voeding te geven welke rijk is aan voedingstoffen die de huid en vacht ondersteunen.
  •    Geschikte hondenshampoo te gebruiken – mensenshampoo is niet geschikt, aangezien onze huid een hogere zuurgraad heeft. Zelfs de ‘zachtste mensenshampoo’ kan de hondenhuid uitdrogen.
  •    Je dierenarts te vragen welke voedingssupplementen je toe kunt voegen aan het dieet van je hond, zoals visolie, om de huid van je hond even een extra boost te geven.

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw hond nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis puppypakket?

Gratis puppypakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis puppypakket aan

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact