Katten en honden helpen om een gezonder leven te leiden.

Illustratie kat en hond

Welke aandoeningen komen veel voor bij oudere katten?

Van artrose tot suikerziekte, er zijn een aantal veelvoorkomende aandoeningen waaraan je oudere kat zou kunnen lijden. Hoe herken je deze aandoeningen en wat kun je eraan doen?

Oudere katten zijn helaas bevattelijk voor  tal van aandoeningen, naarmate hun lichaamsfuncties minder effectief worden. Gelukkig kunnen veel van deze aandoeningen goed ondersteund worden met een aangepaste voeding, medische behandeling en/of aanpassing in haar leefomgeving. 

Stijfheid bij oudere katten

Oudere katten lijden vaak aan gewrichtsslijtage (artrose). Het kraakbeen tussen de gewrichten is er in de loop van jaren tussenuit gesleten wat nu stijfheid en pijn bij het bewegen veroorzaakt. Hierdoor zal je kat minder willen bewegen, moeilijkheden krijgen met springen en het kan zelfs moeilijkheden opleveren bij het zichzelf verzorgen. Als ze pijn heeft, zal ze minder willen spelen en minder snel naar je toe komen als je haar roept; simpelweg omdat opstaan pijn doet. Katten laten niet snel zien dat ze pijn hebben, let daarom op dergelijke kleine signalen!

Je kunt je kat goed ondersteunen door haar een passende voeding te geven, welke vol zit met omega 3-vetzuren en glucosamine die goed zijn voor haar mobiliteit. Je kunt haar ook ondersteunen door een loopplankje te maken naar haar favoriete plekje en haar slaapplek nog zachter te maken voor haar wat stijve lichaam.

Suikerziekte bij je oudere kat

Ongeveer 1 op de 200 katten krijgt te maken met diabetes mellitus. Dit aantal loopt flink op bij katten die ouder zijn dan 7 jaar en welke kampen met overgewicht. Om deze vorm van diabetes zo min mogelijk kans te geven, is het zaak je kat goed op gewicht te houden. Diabetes is goed te behandelen bij katten, maar dit betekent dat zij twee keer per dag op een vast tijdstip een insuline-injectie moeten hebben. En vaak wordt haar voeding aangepast naar een dieet met minder zetmeel en specifieke koolhydraten die helpen de bloedsuikerwaarden te reguleren.

 De symptomen van diabetes mellitus zijn:

  • Meer plassen
  • Meer drinken
  • Meer honger hebben
  • Gewichtsverlies

Als je deze symptomen signaleert bij je kat, ga dan direct naar je dierenarts.

Gewichtsverlies bij oudere katten

Oudere katten verliezen vaak gewicht en dit kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Het is dus altijd zaak om naar je dierenarts te gaan als je kat gewicht verliest.

Gewichtsverlies van je kat kan duiden op onder andere:

  • Nierfalen
  • Suikerziekte
  • Schildklieraandoening
  • Aandoeningen van het spijsverteringssysteem

Het kan ook zijn dat je kat gewicht verliest omdat ze niet goed eet. Redenen dat je kat niet goed eet kunnen zijn:

  • Gebitsproblemen
  • Vermindering van het smaak- en geurvermogen, waardoor ze minder graag eet
  • Problemen met haar spijsverteringsstelsel, waardoor ze voedingsstoffen niet goed kan absorberen en ze een tekort krijgt

De dierenarts kan achterhalen waarom je kat gewicht verliest en indien nodig een behandelplan starten. Soms wordt aangeraden je kat een sterk ruikende en smakelijk natvoeding aan te bieden omdat haar stimuleert te eten.

Voorkom dat je kat onnodig pijn lijdt en ga elk half jaar naar de dierenarts voor een algehele gezondheidscheck als je kat ouder is dan 7 jaar.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…

Direct bij Royal Canin kopen?

Direct bij Royal Canin kopen?

Koop ROYAL CANIN® voor jouw kat nu direct in de Royal Canin Webshop!

Naar Webshop (Opent in nieuw venster)
Gratis kittenpakket?

Gratis kittenpakket?

Gratis ROYAL CANIN® natvoeding, een 'Mijn Eerste Jaar'-boek en 50% korting in de Royal Canin Webshop

Vraag gratis kittenpakket aan (Opent in nieuw venster)

Tips op maat?

Elke maand Kennis & Tips specifiek voor jouw huisdier ontvangen?

Meld je aan en mis niets! (Opent in nieuw venster)
ROYAL CANIN<sup>®</sup> Kenniscentrum

ROYAL CANIN® Kenniscentrum

Heb je een vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel je vraag aan onze voedingexperts

Contact