Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kennis en tips voor katten van 0-1 jaar oud

ROYAL CANIN® steunt je bij elke stap! We geven je onze kennis, tips en advies voor katten van 0-1 jaar oud.

Je bekijkt nu artikelen over je kat van
  •  
0-1 jaar oud.

Wat vertelt je kitten met geluid?

De kattentaal van je kitten zul je nooit helemaal verstaan. Toch kun je haar leren begrijpen wanneer je goed luistert naar de geluiden die je kitten maakt: Lees hoe je betekenis kan geven aan de geluidjes van je kitten.

Lees dit artikel

Ongewenst gedrag bij katten afleren

Bedelt jouw kat non-stop om eten? Vertoont ze net iets te agressief gedrag? Je reageert al snel op ongewenst gedrag door meteen te straffen. Maar corrigeren van dit gedrag heeft pas echt effect wanneer je dit zorgvuldig en met de nodige kennis doet.

Lees dit artikel

Laat je kitten niet met je handen spelen

Je kitten laten stoeien met je handen is een leuk spelletje. Vooral omdat ze nog zo klein is en haar nagels en tanden je nauwelijks pijn doen. Maar onbewust leer je je kitten gedrag aan dat jullie later beiden als onprettig kunnen gaan ervaren.

Lees dit artikel

Alles over het kittengebit

Het gebit van je kitten ontwikkelt zich, net als de rest van haar lichaam, razendsnel. Haar melkgebit komt binnen een paar weken door en na een paar maanden heeft ze dit gebit alweer ingewisseld voor een compleet volwassen gebit!

Lees dit artikel

Waarom slaapt mijn kitten zoveel?

Een jonge kitten zit boordevol energie. Er valt ook zoveel te ontdekken en ervaren! Maar al dat nieuwe kóst ook veel energie. Geef je kitten daarom ook voldoende gelegenheid om zich even terug te trekken in dromenland.

Lees dit artikel

Hoe weet ik dat mijn kitten pubert?

De klaaglijke miauw van een krolse poes, of de neiging van katers om te 'sproeien' en de hort op te gaan. Het hoort allemaal bij volwassen kattengedrag. Ook jouw kleine kitten krijgt hier op een gegeven moment mee te maken: Ze komt in de puberteit.

Lees dit artikel

10 tips om je kat zonder stress te vervoeren

Als je je kat moet vervoeren doe je dit natuurlijk in een goede reismand. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden wanneer je haar veilig en stressvrij van A naar B wilt brengen?

Lees dit artikel

Mijn kitten wil niks eten?

Als je kitten niet eet moet je hier meteen voldoende aandacht aan besteden. Je kitten is in ontwikkeling, kwetsbaar en een kattenlichaam kan niet goed tegen vasten. Zoek gelijk uit waar het aan ligt dat ze niet goed eet en verhelp het probleem.

Lees dit artikel

Snacks voor je kitten - wat niet, wat wel?

Omdat je kitten nog flink moet groeien lijkt een extraatje onschuldig. Maar de basis van gewichtsproblemen zit hem juist vaak in verkeerde eetgewoontes op jonge leeftijd. Eetgewoontes waar jij als baasje veel invloed op hebt.

Lees dit artikel

Hoe speel ik leuk én verstandig met mijn kitten?

Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding. Ook bouw je zo een goede band met je kitten op.

Lees dit artikel

Wat betekent de kattenmiauw?

Je kat gebruikt een heel scala aan verschillende soorten miauwen om je aandacht te trekken. Vaak wil ze dan ook dat je in actie komt; om eten te geven of een knuffel, of om die tuindeur te openen. Maar hoeveel begrijpen we nou echt van haar miauwen?

Lees dit artikel

Wanneer wissel ik van kittenvoer?

Er kunnen allerlei redenen zijn om je kitten van voeding te laten veranderen: een nieuwe levensfase, veranderingen in haar gezondheid of misschien wil je haar gewoon een betere kwaliteit kittenvoeding laten eten.

Lees dit artikel

Droogvoer en natvoer voor katten - 10 feiten

Ondersteun de gezondheid van je kat door haar zowel droogvoeding als natvoeding te geven. Je kunt het nat- en droogvoer afwisselen en/of combineren. Waar je voor kiest hangt helemaal af van de behoeften van jouw kat.

Lees dit artikel

Wat vertelt je kitten met lichaamstaal?

Je kitten heeft waarschijnlijk een hoop tegen je te miauwen, maar ook met bijvoorbeeld haar oren, ogen en staart vertelt ze je al heel veel. Als je haar lichaamstaal goed observeert zul je je kleine kitten steeds beter gaan begrijpen.

Lees dit artikel

Mijlpalen in de ontwikkeling van je kitten

In haar ontwikkeling tot een volwassen kat passeert je kitten behoorlijk wat mijlpalen. Het is belangrijk om te weten hoe ze zich precies ontwikkelt. Zo begrijp je beter wat ze allemaal meemaakt tijdens deze intensieve groeiperiode van een jaar.

Lees dit artikel

Hoe vaak moet mijn kat naar de dierenarts?

Een regelmatig bezoek aan de dierenarts is geen overbodige luxe. Naast het herhalen van vaccinaties en het ontwormen, weet een dierenarts precies waar ze naar moet kijken om de totale gezondheid van je kat te beoordelen.

Lees dit artikel

Hoe groeit mijn kitten?

Je kitten groeit in een jaar uit tot een volwassen kat. In de eerste groeiperiode (1-4 maanden) ontwikkelen vooral haar botten en gewrichten en neemt haar gewicht toe. In de tweede periode (4-12 maanden) ontwikkelen met name haar spieren.

Lees dit artikel

Help, mijn kat heeft last van haarballen!

Je kat een haarbal zien uitbraken is nooit echt een prettig gezicht. Maar soms is het noodzakelijk dat ze op deze manier van ingeslikt haar afkomt. Hoe ontstaan haarballen en wat kun je er eventueel tegen doen?

Lees dit artikel

Sterilisatie of castratie bij katten

Voor sterilisatie of castratie moet je kat minimaal zo'n 6 maanden oud zijn. Met castratie of sterilisatie voorkom je dat je kater een poes dekt, of dat je poes drachtig wordt. Daarnaast dragen deze ingrepen ook bij aan de gezondheid van je kat.

Lees dit artikel

Hoeveel mag mijn kat eten?

Op elke ROYAL CANIN®-verpakking staat een handige voedingstabel. Hiermee bepaal je hoeveel je kitten of volwassen kat te eten krijgt. De tabellen zijn gebaseerd op ras, leeftijd en de individuele behoeften van je kat of kitten.

Lees dit artikel

De lichaamsverzorging van je kitten

Bij de lichaamsverzorging van je kitten denk je al snel aan de vacht. Maar ook de tanden, nagels, oren, ogen en neus hebben aandacht nodig. Laat je kitten hier zo vroeg mogelijk aan wennen, zodat deze verzorging geen 'gevecht' wordt als ze ouder is.

Lees dit artikel

Hoe maak ik mijn huis kittenproof?

Krijg je een kitten? Dan is haar verhuizing minstens net zo spannend voor haar als voor jou. Ze wil haar nieuwe wereld waarschijnlijk zo snel mogelijk verkennen. Maar deze verkenningstocht kan gevaarlijk zijn voor een kitten. Waar moet je op letten?

Lees dit artikel

Wordt je kat een binnen- of buitenkat?

Je kat binnenhouden of naar buiten laten gaan heeft voor- en nadelen. Zo is je kat binnen een stuk veiliger, maar kan ze buiten meer haar natuurlijke gedrag vertonen.

Lees dit artikel

Checklist: Alles in huis voor je nieuwe kitten?

Om goed voor je kitten te kunnen zorgen moet je alle zaken in de Kitten Checklist op orde hebben. Loop de lijst goed na voordat je een kitten in huis krijgt.

Lees dit artikel

Droogvoer of natvoer voor je kat?

Bijna 40% van de katten eet dagelijks nat- en droogvoeding. Dit heet mixed feeding. Met mixed feeding profiteert je kat van de voordelen van beide soorten voeding. Voorwaarde is daarbij wel dat je voeding van een goede kwaliteit kiest.

Lees dit artikel

Hoe socialiseer ik mijn kitten?

Een sociale kitten is blij, nieuwsgierig en op haar gemak. Wanneer je kitten dit gedrag niet vertoont, dan kan het zijn dat ze niet goed gesocialiseerd is. Dit kun je verhelpen door je kitten alsnog te laten wennen aan alles wat ze eng vindt.

Lees dit artikel

Hoe voorkom ik dat mijn kat te dik wordt?

Maar liefst de helft van alle katten in Nederland is te zwaar. Vaak komt dit door een combinatie van te weinig beweging en te veel eten. Overgewicht zorgt voor gezondheidsklachten bij je kat. Wat zijn de oorzaken en gevolgen?

Lees dit artikel

Het jachtinstinct van je kat

Heb je een kat, dan confronteert ze je waarschijnlijk op verschillende manieren met haar natuurlijke jachtinstinct: door in haar spel achter van alles aan te jagen, of door zo nu en dan gewoon een dode muis of vogel mee naar huis te nemen!

Lees dit artikel

Hoe leert mijn kitten?

Van babykitten tot puber; je kitten heeft veel te leren in een korte tijd. Dit doet ze met hulp van haar moeder, haar nestgenootjes en andere katten, en door zelf te experimenteren. Maar ook jij bent een belangrijke factor in haar verdere leerproces.

Lees dit artikel

Spelen houdt je kitten gezond!

Kittens lijken wel bijna altijd te spelen. En dat is ook eigenlijk zo. Een groot deel van hun tijd gaat op aan spel. Dit is niet alleen leuk, maar ook gezond: ze trainen hiermee hun jachtvaardigheden, hun motoriek en hun sociale gedrag.

Lees dit artikel

Opvoeden en trainen van je kitten

Een goede opvoeding is belangrijk om op een fijne manier samen te leven met je kitten. Ook wanneer ze eenmaal een volwassen kat is. Grenzen stellen, consequent zijn en positief belonen zijn de basisingrediënten voor een goede opvoeding en training.

Lees dit artikel

Je kitten voor het eerst naar de dierenarts

Een bezoek aan de dierenarts is voor alle kittens spannend. Maar jij kunt ervoor zorgen dat je kitten zo min mogelijk stress ervaart door extra aandacht te besteden aan het soort vervoersmiddel, de reis ernaartoe en je eigen gedrag.

Lees dit artikel

Een nieuw kitten? Laat haar zich thuisvoelen

Je hebt alle voorbereidingen getroffen en je huis is helemaal klaar voor de komst van je nieuwe kitten. Wanneer ze er dan eindelijk is zal ze haar draai moeten vinden. Hier kun je haar actief bij helpen.

Lees dit artikel

Je kitten alleen thuis? Neem voorbereidingen

Het liefst laat je je kleine kitten niet alleen thuis, maar soms kan het niet anders... Zorg er dan in ieder geval voor dat je kitten niets kan overkomen. Klein en nieuwsgierig als ze is kan ze zichzelf anders in allerlei problemen brengen.

Lees dit artikel

Wat maakt mijn kitten kwetsbaar?

De weerstand en het spijsverteringsstelsel van je kleine kitten zijn in de eerste maanden van haar leven nog volop in ontwikkeling. Dit maakt haar kwetsbaar. Houd hier voldoende rekening mee bij je keuze voor haar voeding.

Lees dit artikel

Je kitten voor het eerst naar buiten

Je wilt je kitten, als dat mogelijk is, natuurlijk heerlijk laten genieten van het buiten zijn. Zo krijgt ze voldoende afleiding. Zorg er wel voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, voordat ze naar buiten gaat.

Lees dit artikel

Kittenvoer - ondersteunt groei en ontwikkeling

Kittens hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen katten. Daarom is het belangrijk om je kitten speciaal kittenvoer te geven. Deze voeding ondersteunt haar ontwikkeling en laat haar opgroeien tot een gezonde en sterke kat!

Lees dit artikel

EHBO-app voor katten - eerste hulp bij de hand!

Bij Royal Canin gaat gezondheid verder dan het maken van hoogwaardige voeding. Daarom ontwikkelden we samen met dierenartsen een unieke EHBO-app voor katten en honden. Met deze app kun je je kat in geval van nood snel de juiste hulp bieden.

Lees dit artikel

Wat is het beste voer voor mijn kitten?

Jouw kitten is uniek! Welk soort voeding het best bij haar past kun je bepalen door te kijken naar haar leeftijd, behoeften en ras. Dit zijn de kenmerken die tijdens het eerste jaar van haar leven bepalend zijn voor de voedingskeuze.

Lees dit artikel

Wennen aan ander kittenvoer in 7 dagen

Het liefst wissel je zo min mogelijk van kittenvoeding. Het spijsverteringsstelsel van je kitten is namelijk nog in ontwikkeling. Wil je, om welke reden dan ook, toch van voeding wisselen, zorg dan dat je kitten hier zo weinig mogelijk van merkt.

Lees dit artikel

Vlooien bij je kat - Vervelend en ongezond!

Denk je aan vlooien, dan denk je aan kriebel en jeuk. Maar dit is niet het enige dat ze veroorzaken. Ze brengen de gezondheid van je kat in gevaar. Voorkom daarom dat je kat vlooien krijgt of behandel haar snel wanneer ze ze toch blijkt te hebben.

Lees dit artikel

Hoe houd ik het kittengebit gezond?

Katten kunnen hun eigen lichaam vrij goed zelf verzorgen. Maar bij de gebitsverzorging hebben ze toch echt hulp nodig. En hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Er zijn twee eenvoudige manieren om het gebit van je kitten goed te verzorgen.

Lees dit artikel

Van kitten tot kat - voer in de groeiperiode

Bij de geboorte weegt je kitten ± 100 g. Afhankelijk van haar ras zal ze ongeveer vijftig keer zo zwaar worden. De voeding van je kitten moet dan ook de nodige energie en voedingsstoffen bevatten om deze intensieve groeiperiode goed te ondersteunen.

Lees dit artikel

Je kitten is bijna volwassen - een nieuwe fase!

Je kitten is al bijna geen kitten meer. Binnenkort zal ze helemaal volgroeid in de kracht van haar leven staan. Haar voeding zul je aan moeten passen aan deze nieuwe levensfase. Royal Canin ondersteunt je kitten ook in haar volwassen leven optimaal!

Lees dit artikel

Wennen aan ander kattenvoer in 7 dagen

Het liefst wissel je zo min mogelijk van kattenvoeding. Het spijsverteringsstelsel van je kat is namelijk nog in ontwikkeling. Wil je, om welke reden dan ook, toch van voeding wisselen, zorg dan dat je kat hier zo weinig mogelijk van merkt.

Lees dit artikel

Hoe zet ik mijn kat over op andere voeding?

De meeste katten worden er niet blij van als zij ineens andere voeding voorgeschoteld krijgen. Ze kunnen het gewoonweg weigeren of last krijgen van bijvoorbeeld diarree. Hoe stap je dan wel goed over op nieuwe voeding?

Lees dit artikel

Tips voor reizen met jouw kat

De meeste katten houden van een voorspelbaar leven op één plek, waarbij alles loopt zoals ze dat gewend zijn. Reizen is dus geen favoriete bezigheid. Hoe voorkom je stress als je kat toch op reis moet? En aan welke praktische zaken moet je denken?

Lees dit artikel

Met Royal Canin van een kitten naar volwassen kat

Wat leuk! Er komt een kitten bij jullie wonen! Ze wordt vast overstelpt met liefde en aandacht, maar wat kun je nog meer doen om je kitten zich snel thuis te laten voelen?

Lees dit artikel