Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Van kitten tot kat - voer in de groeiperiode

Bij de geboorte weegt je kitten ± 100 g. Afhankelijk van haar ras zal ze ongeveer vijftig keer zo zwaar worden. De voeding van je kitten moet dan ook de nodige energie en voedingsstoffen bevatten om deze intensieve groeiperiode goed te ondersteunen.

De eerste twee maanden

De weerstand van je kitten is in de eerste weken na haar geboorte nog niet optimaal. Daarom krijgt ze tijdens de eerste 24 uur van haar leven een speciaal dikker soort melk van haar moeder: colostrum. Deze melk bevat een hoge hoeveelheid afweerstoffen. De antistoffen die ze zo van haar moeder meekrijgt nemen in 12-16 weken geleidelijk af. Je kitten bouwt tegelijkertijd langzaam haar eigen weerstand op, ondersteund door de vaccinaties die ze van de dierenarts krijgt.

Na 2 à 3 weken krijgt je kitten haar eerste melktanden. Rond de leeftijd van 4 tot 5 weken neemt de productie van de moedermelk geleidelijk af en begint je kitten langzaamaan vast voedsel te eten. Deze periode heet de speenperiode of overgangsperiode.

Na 5 tot 6 weken begint je kitten helemaal zelfstandig te eten. ROYAL CANIN® Mother & Babycat ondersteunt zowel je kitten als haar moeder in deze periode. Uiteindelijk eet je kitten alleen nog maar vast voedsel: droge en/of natte voeding.

Een periode van verandering

Wanneer een kitten rond de leeftijd van 12 weken een nieuw thuis krijgt, kan ze het best 1 of 2 weken nog het voer eten dat ze al at. Daarna kun je overschakelen op andere voeding, waarvan je telkens wat meer met het oude voer vermengt.

Op de leeftijd van 4 maanden kun je overstappen op ROYAL CANIN® Kitten. Deze voeding ondersteunt het spijsverteringsstelsel, stimuleert de opbouw van spiermassa en de ontwikkeling van de ogen en hersenen.
Deze voeding kun je geven tot de leeftijd van 12 maanden.

Als je kitten rond de 6 maanden gecastreerd of gesteriliseerd wordt, kun je geleidelijk overschakelen op ROYAL CANIN® Kitten Sterilised. Deze voeding bevat een lager energiegehalte, waardoor het risico op gewichtstoename afneemt. De voeding is geschikt voor gecastreerde/gesteriliseerde kittens van 6 tot 12 maanden.

Na ±12 maanden is je kitten volwassen. Welke voeding voor volwassen katten ze nu nodig heeft is afhankelijk van ras, leeftijd, levensfase, gewoontes en andere specifieke behoeften.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…