Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Spelen houdt je kitten gezond!

Kittens lijken wel bijna altijd te spelen. En dat is ook eigenlijk zo. Een groot deel van hun tijd gaat op aan spel. Dit is niet alleen leuk, maar ook gezond: ze trainen hiermee hun jachtvaardigheden, hun motoriek en hun sociale gedrag.

Leuk en nuttig

In haar spel leert je kitten vaardigheden die ze vooral in het wild nodig zou hebben. Ze leert jagen door een speeltje of een nestgenootje te achtervolgen, te besluipen en te bespringen. Hierbij traint ze haar motoriek en zintuigen. Ze begint met dit soort spel als ze zo'n 2 maanden oud is, en is het fanatiekst rond de 4-5 maanden oud. Aandoenlijke hinderlagen, verrassingsaanvallen en zelfs een zogenaamde nekbeet laten zien dat je kitten steeds beter wordt in jagen én spelen.

Spelen is ook een goede uitlaatklep voor opgekropte frustratie of een te veel aan energie. Net als sporten bij mensen, kan spel bij je kitten spanning laten verdwijnen.

Spelenderwijs leert een kitten ook de (pijn)grenzen van anderen kennen. Wanneer een kitten te hard krabt of bijt in het spel, corrigeren haar moeder of haar nestgenootjes haar.

Om al deze redenen is het belangrijk om in ieder geval 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten te spelen. Het liefst 's ochtends en 's avonds.

Kattenkolder

Soms krijgt je kitten last van kattenkolder. Ze kan dan plotseling opspringen en met vergrote pupillen en de oren plat naar achter, wild rond gaan rennen of ergens in klimmen. Of ze maakt een soort diagonale paardensprongen met vier poten tegelijk. Dit zijn altijd duidelijke en komische uitnodigingen om te spelen!

Als je kitten klaar is met spelen geeft ze dit aan door gewoon te stoppen. Maar zit zij nog helemaal wild in haar spel en wil jij stoppen, bouw dan het spel langzaam af.

Spel of agressie?

Bij oudere kittens is het soms moeilijk te zien of ze spelen of vechten. Let dan op de volgende aanwijzingen: Spelende kittens houden hun nagels in, bijten zacht, maken geen geluid, wisselen van rol en hebben soms een ‘spelgezicht’ (hun bekje staat dan half open).

Is je kitten te fel in haar spel, dan kan ze last hebben van spelagressie.
Ze heeft dan niet goed geleerd om haar spelreacties te matigen.
Lees in het artikel Laat je kitten niet met je handen spelen hoe je hier het best mee omgaat.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…