Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Vlooien bij je kat - Vervelend en ongezond!

Denk je aan vlooien, dan denk je aan kriebel en jeuk. Maar dit is niet het enige dat ze veroorzaken. Ze brengen de gezondheid van je kat in gevaar. Voorkom daarom dat je kat vlooien krijgt of behandel haar snel wanneer ze ze toch blijkt te hebben.

Oh nee, een vlo...

Een vlo is een kleine, bloedzuigende parasiet die voor veel ellende kan zorgen. Je kat kan vlooien krijgen van andere dieren, van een onhygiënische ruimte, maar ook van jou! Heeft een vlo bijvoorbeeld ergens buitenshuis kans gezien om op je jas te springen, dan neem je hem eenvoudig mee naar huis, en dus naar je kat.
Controleer haar vacht daarom regelmatig met een speciaal kammetje op vlooien en vlooienuitwerpselen (zwarte korreltjes). En behandel haar preventief met een antivlooienmiddel.

Voorkomen en behandelen

Je kat zelf kun je behandelen met een antivlooienmiddel in de vorm van pipetjes voor in de nek, een spray of een vlooienband. Maar het is ook belangrijk om de omgeving vlovrij te maken en te houden. Stofzuig zo vaak mogelijk in alle hoeken en gaten van je huis en neem hierbij ook alle spullen van je kat (dekentjes e.d.) mee. Behandel ook je huis met speciale antivlooiensprays.

Informeer bij de dierenarts naar alle middelen die het meest geschikt zijn voor jouw kat.

Vervelende gevolgen

Negeer je (het risico op) vlooien dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor je kat:

VLOOIENALLERGIE - Sommige katten zijn allergisch voor (het speeksel van) vlooien. Eén vlo kan dan al zorgen voor heftige jeuk en een enorm rode, geïrriteerde huid. Doordat je kat zich vervolgens buitensporig veel krabt kunnen er wondjes ontstaan die kunnen gaan ontsteken.

ZIEKTES - Vlooien kunnen besmettelijke ziektes overbrengen, doordat ze bacteriën en virussen met zich meedragen.

LINTWORM - Als je kat een vlo binnenkrijgt, loopt ze het risico om een lintworm te krijgen. Veel vlooien dragen namelijk eitjes van de lintworm in zich.

Vlooien zijn niet de enige parasieten die het op je kat gemunt hebben. Laat haar ook regelmatig behandelen tegen teken en wormen. Ook wanneer ze niet buiten komt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…