Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe speel ik leuk én verstandig met mijn kitten?

Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding. Ook bouw je zo een goede band met je kitten op.

Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding. Ook bouw je zo een goede band met je kitten op.

Wat het altijd goed doet

Beweging en geluid activeren het jachtinstinct (en dus het spel) van je kitten.
Maar ook materiaal en geur nodigen uit tot spelen. Kussentjes met valeriaan waar ze in kan bijten en tegenaan kan trappelen doen het erg goed. Veertjes aan een hengeltje of het klassieke bolletje wol blijven ook populair. Maar spelen vanuit een kartonnen doos is nog altijd favoriet bij iedere kat!

Je kunt je kitten ook zelf laten spelen met een voedselbol. Zo'n bol motiveert én beloont haar voor haar activiteit.

Hoe je het best speelt

Zorg dat je kitten kan achtervolgen, besluipen en bespringen, net als bij een echte prooi. Beweeg hengels met veertjes van je kitten af of laat ze achter iets verdwijnen. Met een doos of papieren tunnel om zich in te verstoppen wordt de 'jacht' extra spannend.
Slinger het speeltje in ieder geval niet vlak voor het gezicht van je kitten en varieer de snelheid waarmee je het beweegt. Laat je kitten ook regelmatig het speeltje vangen. Dit werkt zelfbelonend. Zo zal ze het spel leuk blijven vinden.

Speel verstandig

Let op dat al het spel en speelgoed veilig is. Zorg dat (zelfgemaakt) speelgoed niet uit elkaar kan vallen en dat je kitten zich er niet in kan verstrikken of verslikken. Gooi kapot speelgoed altijd meteen weg.

Je kunt heel leuk speelgoed in de winkel kopen, maar je zal merken dat je kitten in de meest onverwachte dingen een speeltje ziet. In een simpel droog blaadje bijvoorbeeld. Observeer wat jouw kitten het leukst en/of meest uitdagend vindt en maak hier dan zelf een creatief spel mee.

Do it yourself

Zo kun je bijvoorbeeld van een platte doos en een van haar speeltjes (een ping-pongbal of speelgoedmuis) een spel maken dat haar uitdaagt én beloont.
Maak ronde en vierkante gaten aan de zijkanten en bovenkant van de doos.
Zorg dat het speeltje door slechts twee van de gaten past, maar het pootje van je kitten door alle gaten. Stop het speeltje in de doos en laat je kitten het eruit proberen te krijgen. Ze zal hier lang zoet mee zijn!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…