Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Je kitten alleen thuis? Neem voorbereidingen

Het liefst laat je je kleine kitten niet alleen thuis, maar soms kan het niet anders... Zorg er dan in ieder geval voor dat je kitten niets kan overkomen. Klein en nieuwsgierig als ze is kan ze zichzelf anders in allerlei problemen brengen.

Voorzorgsmaatregelen

Blijf je een hele dag weg, zorg dan dat je kitten voldoende voeding en water heeft. Zorg ook dat de kattenbak schoon is voor je vertrekt. Blijf je langer weg zet dan een voerautomaat en waterfontein neer.

Zorg er ook voor dat ze nergens achter, onder of op kan komen waarmee ze zichzelf in moeilijkheden brengt. Sluit lades, kasten, ramen en deuren van ruimtes waar ze niet in mag. Zet ramen nooit op de tuimelstand. Je kitten kan, in een poging om naar buiten te gaan, klem raken en stikken.

Zet een deurstop bij de deur naar de kattenbak of de keuken. Soms zorgen katten er in hun spel zelf voor dat een deur per ongeluk dichtvalt.

Scan alle ruimtes op mogelijk gevaar en op aantrekkelijke voorwerpen om mee te spelen. Laat geen waardevolle spullen slingeren. Kittens zijn snel verveeld en gaan dan op zoek naar iets leuks om zich mee te vermaken. In het artikel Hoe maak ik mijn huis kittenproof kun je meer lezen over het veilig maken van je huis.

Catsitter

Blijf je langer dan 48 uur weg, zorg dan dat iemand op je kitten past. De catsitter moet je kitten elke dag eten en vers water geven, haar kattenbak verschonen en even bij haar blijven. Ook al tonen sommige katten dit misschien niet altijd, ze vinden het toch echt gezellig als er iemand in huis is.

Heeft je kitten moeite met alleen thuisblijven, doordat ze angstig is? Dan kan het helpen om een verdamper met feromonen in je woonkamer te plaatsen. Deze kun je krijgen bij de dierenspeciaalzaak.

Geef verveling geen kans

Zorg dat je kitten voldoende afleiding heeft door haar verschillende leuke speeltjes te geven. Een doos met gaten en krakend papier doen het altijd goed. Maar vooral ook een voederbal is een goed speeltje voor als je van huis bent. Je kitten krijgt daarmee niet alleen afleiding, je voorkomt ook meteen dat ze het extra voeding dat je voor haar achterlaat in een keer opeet.
Wil je meer lezen over geschikte kattenspelletjes en speeltjes, lees dan het artikel Spel en speeltjes voor je kitten.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…