Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Je kitten voor het eerst naar de dierenarts

Een bezoek aan de dierenarts is voor alle kittens spannend. Maar jij kunt ervoor zorgen dat je kitten zo min mogelijk stress ervaart door extra aandacht te besteden aan het soort vervoersmiddel, de reis ernaartoe en je eigen gedrag.

De reismand

Een reismand die aan de voor- en bovenkant open kan is het handigst. Zo kun je haar ook wanneer ze groter is en/of de mand niet in wil, eenvoudig in de mand zetten door de bovenkant weg te halen.

Laat je kitten zodra ze bij je woont (verder) wennen aan haar reismand. Plaats de reismand zonder bovenkant in je woonkamer. Zorg dat de mand comfortabel is. Leg er bijvoorbeeld een kussentje in. Gaat je kitten niet vanzelf de mand in, plaats er dan een speeltje of brokje in.

Rustig en veilig vervoer

Blijf op de dag van het dierenartsbezoek zo rustig mogelijk. Als jij kalm bent zal je kitten ook rustiger zijn.
Onderweg naar de dierenarts zal de ene kitten juist graag alles van de buitenwereld willen zien, terwijl de andere hier alleen maar angstig van wordt. Observeer je kitten om te bepalen wat haar voorkeur heeft.

Laat je kitten in de wachtkamer in de reismand en zet de mand niet op de grond. Houd andere dieren (zeker honden) uit haar zicht door de opening naar je toe te keren.

Het consult

Of je kitten het bezoek aan de dierenarts erg eng vindt hangt af van haar karakter, eerdere ervaringen, en van de dierenarts zelf. Maak daarom werk van de keuze voor een goede dierenarts, die goed aanvoelt hoe ze je kitten op haar gemak kan stellen. Jij kunt haar rustig houden door haar over haar kopje te aaien en zacht tegen haar te praten. Ook tijdens het consult is een reismand die van boven opengaat handig. Is je kitten erg angstig dan kan de dierenarts haar in de mand onderzoeken.

De dierenarts zal je kitten wegen, chippen, behandelen tegen parasieten, en vaccineren als dit nog niet gebeurd is. Ook zal ze haar ogen, oren, hart en gebit controleren. De dierenarts kan je ook adviseren over de voeding, de lichaamsverzorging en castratie of sterilisatie.

Zorg dat je het telefoonnummer van de dierenarts en het vaccinatieboekje van je kitten altijd bij de hand hebt. Sluit een goede huisdierverzekering af, zodat je altijd kunt rekenen op goede en betaalbare zorg voor je kitten.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…