Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kitten wil niks eten?

Als je kitten niet eet moet je hier meteen voldoende aandacht aan besteden. Je kitten is in ontwikkeling, kwetsbaar en een kattenlichaam kan niet goed tegen vasten. Zoek gelijk uit waar het aan ligt dat ze niet goed eet en verhelp het probleem.

Kieskeurig of vol?

Het kan zijn dat je kitten ontevreden is over haar eten. Verwarm het voer dan een beetje, zodat de geur haar overhaalt om te eten. Of smeer wat natvoeding op haar poot. Ze zal het voer eraf likken en misschien dooreten als de smaak bevalt. Maakt ook dat geen verschil, probeer dan nat- en droogvoeding af te wisselen of te combineren.

Ook kan het zijn dat ze gewoon niet zoveel op kan. Ze heeft maar een kleine maag, dus een paar happen per eetmoment zijn misschien al voldoende voor haar.

Prettige omgeving

Kijk ook eens kritisch naar de omgeving van je kitten. Staat de etensbak niet te dicht bij de kattenbak? Of staat de etensbak op een te drukke plek in huis waar je kitten onrustig van wordt?
Net zoals jij je huis op een voor jou prettige manier inricht, is ook de inrichting van de leefomgeving van je kitten heel belangrijk. Kijk hierbij vooral naar de plek van de etensbak, kattenbak en slaap- en speelruimte. Een goede inrichting kan je kitten weer laten eten.

De voedingsbakcheck

Naast een goede inrichting van haar kattendomein moet de etensbak zelf ook aan een aantal belangrijke eisen voldoen om je kitten prettig en smakelijk te laten eten.

Het is voor je kitten onprettig als haar snorharen in de knel komen. Zorg er daarom voor dat haar etensbak breed en ondiep is.
De binnen- en buitenkant van de etensbak moeten goed schoon zijn, zonder aangekoekt eten of achtergebleven zeepsop. Kittens zijn gevoelig voor vieze of afwijkende luchtjes.

Ziek, zwak en misselijk

Blijft je kitten slecht eten of maakt ze een zieke, zwakke indruk, ga dan meteen naar de dierenarts.

Misselijkheid kan bijvoorbeeld een reden zijn dat je kitten niet eet, maar het kan ook een gevolg van het niet eten zijn. Zolang ze niet eet blijft ze in een vicieuze cirkel steken en verzwakt ze snel. Maar er kunnen vele andere oorzaken en redenen zijn waarom je kitten gestopt is met eten. Die zijn voor jou niet altijd zichtbaar. Een dierenarts kan ze met grondig onderzoek wel achterhalen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…