Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat vertelt je kitten met lichaamstaal?

Je kitten heeft waarschijnlijk een hoop tegen je te miauwen, maar ook met bijvoorbeeld haar oren, ogen en staart vertelt ze je al heel veel. Als je haar lichaamstaal goed observeert zul je je kleine kitten steeds beter gaan begrijpen.

Tevreden en blij

Is je kitten tevreden dan staan haar oren rechtop naar voren gericht. Haar staart staat in zijn gewone vorm rechtop omhoog, met eventueel een klein knikje aan de top. Rolt je kitten spontaan op haar rug dan is ze blij en op haar gemak. Ze plaatst zichzelf zonder angst in een kwetsbare positie en wil wat aandacht.
Als ze doezelt kan ze met beide ogen heel rustig naar je knipogen. Wanneer je een keer in dezelfde situatie je beide ogen dichtknijpt, is er een grote kans dat ze terugknipoogt!

Onrustig en boos

Houdt je kitten haar oren gespitst naar buiten gedraaid, dan is ze niet op haar gemak. Als ze zit of ligt toont ze dit ook door met het puntje van haar staart op en neer te tikken.
Heeft ze haar oren plat naar achter tegen haar hoofd, dan is ze boos (vaak vanuit angst) en klaar om zich te verdedigen. Bij een angstige/agressieve houding houdt ze haar staart tussen haar benen, of de staart is dik en staat rechtop of naar achter. Haar ogen houdt ze bij boosheid wijd open of half dichtgeknepen.

Kopjes geven en markeren

Katten onderling lopen soms gemoedelijk een beetje tegen elkaar aan te duwen en kopjes te geven. Bij jou doet je kitten hetzelfde. Alleen wordt dat snel een 'voor de voeten lopen', omdat jij natuurlijk een stuk langer bent. Besef dat je kitten jou gewoon als een kat behandelt en dus niet met opzet in de weg loopt. Bedenk ook dat je kitten jouw lichaamstaal net zo leest als jij haar lichaamstaal leest. Probeer je dus extra bewust te zijn van gebaren en bewegingen die je kitten kan begrijpen.

Met kopjes geven toont je kitten niet alleen haar affectie of enthousiasme. Ze markeert daarmee ook haar territorium. Via kliertjes vlakbij haar oren en mondhoeken scheidt ze een subtiele geurstof af, waarmee ze alles wat 'van haar' is markeert. Jou dus ook! En ook nieuwe dingen en mensen neemt ze zo op in haar territorium. Heeft je kitten een rechtopstaande, dikke, trillende staart, dan is ze aan het sproeien. Ze markeert dan met (een klein beetje) urine haar territorium.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…