Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe weet ik dat mijn kitten pubert?

De klaaglijke miauw van een krolse poes, of de neiging van katers om te 'sproeien' en de hort op te gaan. Het hoort allemaal bij volwassen kattengedrag. Ook jouw kleine kitten krijgt hier op een gegeven moment mee te maken: Ze komt in de puberteit.

Wanneer wordt mijn kitten een puber?

Afhankelijk van haar ras en haar groeitempo wordt je kitten als ze tussen de 5 en 9 maanden oud is geslachtsrijp. In ieder geval heeft ze dan 80% van haar volwassen gewicht bereikt.
In diezelfde periode heeft ze al haar melktanden gewisseld (rond de 6 maanden) en krijgen haar ogen hun definitieve kleur (rond de 9 maanden). Allemaal tekens dat je kitten nu echt volwassen wordt.
Oosterse katten kunnen overigens met 4 maanden al geslachtsrijp zijn en langharige rassen pas bij 12 tot 15 maanden.

Hoe pubert mijn kitten?

Een krolse kitten is onrustig en miauwt anders en luider om katers aan te trekken. Als je haar aait schuurt ze al gauw met haar buik over de grond en steekt ze haar achterste de lucht in.
Poezen worden van nature 1 keer per jaar krols, zodra de dagen langer worden. Kunstverlichting in huis doorbreekt
dit natuurlijke ritme bij poezen die vooral binnen blijven. Zij zijn meerdere keren per jaar krols.
De duur van krolsheid varieert van enkele dagen tot weken. Houd je krolse kitten altijd binnen!

Jonge katers beginnen in hun puberteit te sproeien. Ze markeren rechtopstaand, met een licht trillende staart, hun territorium met een klein plasje tegen een verticaal vlak. Ook poezen markeren op deze manier, maar katers sproeien vaker en meer. Om hun territorium te verdedigen gaan jonge katers sneller confrontaties met andere katers aan.
Ook gaan ze op soms wel kilometerslange zwerftochten, op zoek naar een krolse poes.

Wat doe je eraan?

Om krolsheid bij poezen en bevruchting door katers te voorkomen, kun je je poes of kater vanaf 6 maanden oud laten steriliseren/castreren.

Na sterilisatie maakt het lichaam van de poes geen hormonen meer aan;
ze heeft geen last meer van krolsheid en kan niet meer zwanger worden.

Gecastreerde katers zullen geen poezen meer zwanger maken, maar houd er rekening mee dat ze vlak na de castratie nog enkele weken vruchtbaar kunnen zijn! Houd ze dan dus nog een tijdje uit de buurt van krolse poezen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…