Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe socialiseer ik mijn kitten?

Een sociale kitten is blij, nieuwsgierig en op haar gemak. Wanneer je kitten dit gedrag niet vertoont, dan kan het zijn dat ze niet goed gesocialiseerd is. Dit kun je verhelpen door je kitten alsnog te laten wennen aan alles wat ze eng vindt.

Socialisatie door soortgenoten

De eerste die invloed heeft op het gedrag van een kitten is haar moeder. Als zij bijvoorbeeld goed omgaat met mensen, dan leert een kitten dat mensen niet eng zijn. Haar moeder en andere katten leren een kitten ook hoe ver ze kan gaan in haar spel. Bijt of krabt ze te hard, dan laten ze haar dit weten. Ze leert zo de (pijn)grenzen van anderen kennen.
Soms krijgt een kitten niet de kans om deze ervaringen op te doen. Bijvoorbeeld als ze een angstige moeder heeft of het nest te vroeg verlaat.

Jouw rol

Blijkt jouw kitten onvoldoende gesocialiseerd, dan zal jij haar moeten helpen met het wennen aan verschillende prikkels. Dit kun je het best doen wanneer ze tussen de 8 en 16 weken oud is. Stel haar dan zoveel mogelijk op een positieve manier bloot aan allerlei indrukken: mensen en dieren, geluiden van verschillende sterkte, gebruiksvoorwerpen. Hoe stimulerender de omgeving, hoe meer je kitten went aan het ervaren van nieuwe indrukken. Maar kijk uit dat je haar ook niet overspoelt met prikkels.

Rust, begrip en geduld

Ga stapsgewijs te werk en observeer goed. Wanneer vertoont ze angstsignalen of stress? Laat haar op haar eigen tempo wennen aan dat wat ze eng vindt en probeer daarbij de wereld steeds vanuit haar perspectief te zien. Vermijd stress door te zorgen voor rust en regelmaat.

Ondersteun je kitten door geduldig veel aandacht aan haar te besteden.
Speel veel met haar, zodra ze daar klaar voor is, en beloon haar regelmatig met een brokje. Zo laat je meteen zien
dat mensen ook best leuk kunnen zijn!

Zelfverzekerd de wereld in

Een kat kan door allerlei negatieve ervaringen op ieder moment in haar leven toch nog een angstige kat worden. Maar een goede socialisatie in de kittentijd geeft haar in ieder geval een goede basis.

Met een liefdevolle en geduldige benadering zal je kitten langzaamaan socialer worden. Hierdoor zal ze zich sneller kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en blijft ze daarbij in balans. Zo kan ze zelfverzekerd, samen met jou, de wereld verder gaan verkennen!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…