Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Je kitten voor het eerst naar buiten

Je wilt je kitten, als dat mogelijk is, natuurlijk heerlijk laten genieten van het buiten zijn. Zo krijgt ze voldoende afleiding. Zorg er wel voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, voordat ze naar buiten gaat.

Vaccineren en castreren/steriliseren

Laat je kitten nooit naar buiten gaan voordat ze gevaccineerd is. Zonder vaccinaties is ze vatbaar voor zeer besmettelijke ziekten zoals niesziekte.

Zorg er ook voor dat je kitten gesteriliseerd/gecastreerd is.
Je kitten kan namelijk met 4 maanden oud al krols worden (poes) of in staat zijn om een poes te dekken (kater). Vaak merk je hier minder van wanneer ze nog zo jong is. En ook al lijken er geen andere katten in de buurt te zijn, onthoud dat katers mijlenver lopen voor een krolse poes.

Het kattenluikje

Via een kattenluikje kan je kitten altijd makkelijk en snel terug naar binnen. Wanneer je met de hand voordoet hoe het luikje werkt snappen de meeste katten het wel. Maar sommige vinden het luikje eng of hebben meer hulp nodig.
Zet dan het luikje permanent open met een stuk plakband aan de binnenzijde van de deur. Zo kan je kitten er doorheen springen. Laat het luikje elke dag steeds iets verder zakken.
Wil ze er niet doorheen springen, dan kan iets lekkers haar misschien overhalen.

Giftige planten

Kittens weten meestal instinctief welke planten ze wel of niet kunnen eten. Maar neem het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat je geen planten in je tuin hebt die giftig zijn voor katten. Op licg.nl vind je een uitgebreid overzicht van giftige tuinplanten.

Tips & trics

Is je kitten er klaar voor om haar eerste stappen buiten de deur te zetten?
Houd dan ook nog rekening met het volgende:

  • Kies een rustig moment overdag, niet 's avonds of in de schemering.
  • Zorg dat ze een beetje hongerig is. Zo kun je haar altijd met het rammelen van de etensbak weer naar binnen krijgen.
  • Roep haar af en toe als ze buiten is. Geef haar wat lekkers wanneer ze naar je toekomt en laat haar dan verder rondlopen. Zo associeert ze haar naam niet met ‘naar binnen moeten’.

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…