Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat vertelt je kitten met geluid?

De kattentaal van je kitten zul je nooit helemaal verstaan. Toch kun je haar leren begrijpen wanneer je goed luistert naar de geluiden die je kitten maakt, en ze koppelt aan de situaties waarin ze ze maakt.

root repertoire

Je kitten communiceert via miauwen en andere geluiden, in combinatie met lichaamstaal. De toonhoogte, lengte en sterkte van de geluiden bepaalt de betekenis. Naar schatting kan een volwassen kat uiteindelijk meer dan 60 verschillende geluiden maken. Van miauwen tot spinnen, tot een 'stille miauw' waarbij je kitten alleen maar even haar bek lijkt te openen.

Is je kitten van een oosters kattenras, Siamees bijvoorbeeld, dan heeft ze waarschijnlijk meer aan je te vertellen dan de gemiddelde kat.

Miauw

Als ze net geboren is, kan je kitten alleen piepen. Maar ze ontwikkelt zich snel: Met 12 weken oud heeft ze het volledige miauwrepertoire onder de knie. Je kitten kan ermee vragen, klagen, protesteren of je vriendelijk groeten. Als je goed luistert en goed kijkt naar de situatie en haar gedrag, kun je erachter komen wat ze wil zeggen. Met miauwen kan je kitten overigens ook haar angst, pijn of verdriet uiten. Twijfel je of de oorzaak van haar gemiauw pijn is, ga dan zeker naar de dierenarts.

Blazen, spinnen, mekkeren, en andere geluiden

Naast de miauw heeft je kitten een scala aan andere geluiden waarmee ze kenbaar maakt wat ze wil of hoe ze zich voelt.

  • BLAZEN is altijd een teken van haar ongenoegen. Je kitten is bang, geïrriteerd of boos.
  • SPINNEN is meestal een uiting van genoegen. Maar dit is lang niet altijd het geval. Katten spinnen namelijk ook wanneer ze erge pijn hebben. Het is dus ook hier weer belangrijk om het geluid te koppelen aan de situatie.
  • MEKKEREN is dat typische geluid dat je kitten maakt wanneer ze bijvoorbeeld naar vogels kijkt. Wetenschappers zijn er nog niet uit of dit een uiting is van spanning of dat je kitten haar mogelijke prooi imiteert.
  • ANDERE GELUIDEN die je kitten kan maken variëren van een diep keelgeluid van ongenoegen tot haar eigen unieke vrolijke geluiden die soms bijna menselijk klinken.

Wil je haar zo goed mogelijk leren begrijpen observeer dan altijd rustig wat ze wanneer zegt, en op welke toon en manier.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…