Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Droogvoer en natvoer voor katten - 10 feiten

Ondersteun de gezondheid van je kat door haar zowel droogvoeding als natvoeding te geven. Je kunt het nat- en droogvoer afwisselen en/of combineren. Waar je voor kiest hangt helemaal af van de behoeften van jouw kat.

1. Het combineren of afwisselen van nat- en droogvoeding heet mixed feeding.

2. Mixed feeding introduceer je bij een kitten het best vanaf de speenleeftijd (4-5 weken oud). Ze begint dan langzaamaan vast voedsel te eten en went dan gelijk aan de verschillende soorten voeding.

3. Droogvoeding zou door een poetseffect tandplak helpen tegengaan. Dit effect bestaat, maar alleen bij brokjes met een speciale grootte, vorm en textuur. Pas als de tand zo'n brokje helemaal doorboort, valt het uiteen.

4. Bewaar ongeopende natvoeding bij kamertemperatuur in een droge ruimte, zonder direct zonlicht.

5. Natvoeding kun je het best voor het voeden even zachtjes met een vork openbreken. Zo heeft je kat een betere grip op het voer.

6. Bied natvoeding op kamertemperatuur aan.

7. Na openen kun je natvoeding maximaal 48 uur bewaren in de koelkast.

8. Een goede kwaliteit droogvoer en natvoer bevat voedingsvezels. Deze voedingsvezels ondersteunen de spijsvertering en darmflora van je kat.

9. Natvoeding goed is voor een verhoogde vochtopname door je kat. Haar urine wordt hierdoor dunner en minder geconcentreerd. De kans op blaasgruis neemt daardoor af. Ook helpt het hoge vochtgehalte in natvoeding te droge ontlasting voorkomen.

10. Als je kat een moeilijke eter is kan het helpen om droogvoeding met natvoeding te mengen. De geur van natvoeding is vaak wat uitgesprokener. Dit bevordert de eetlust bij kieskeurige fijnproevers


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…