Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom slaapt mijn kitten zoveel?

Een jonge kitten zit boordevol energie. Er valt ook zoveel te ontdekken en ervaren! Maar al dat nieuwe kóst ook veel energie. Geef je kitten daarom ook voldoende gelegenheid om zich even terug te trekken in dromenland.

Spel en rust in balans

Je kitten is vooral vroeg in de morgen en in de avond het meest actief. Dat zijn dé momenten om met haar te spelen. Zo versterk je haar relatie met mensen en leert ze spelenderwijs. Gebruik verschillende speeltjes en laat je kitten niet met je handen spelen.

Spelen is leuk, maar je kitten heeft ook haar rust hard nodig.
Je zult merken dat ze vrij plotseling kan omschakelen van spel naar rust. Ze heeft dan echt behoefte om te slapen.
Zo kan ze even bijkomen en alle indrukken verwerken.

Herstellende slaap

De eerste 3 weken van haar leven slaapt je kitten zo'n 90% van de tijd. Wanneer ze ongeveer een maand oud is slaapt ze nog zo'n 13-16 uur per dag, verspreid over verschillende momenten.

Haar slaap is het belangrijkste herstel- en groeimoment voor je kitten. Haar lichaam verwerkt dan de voedingsstoffen en energie die ze via haar voeding binnenkrijgt. Voldoende slaap ondersteunt haar immuunsysteem dat nog in ontwikkeling is. Wek je kitten daarom nooit, maar laat haar altijd zelf wakker worden.

Diep in dromenland

Net als bij mensen bestaat de slaapcyclus van je kitten uit verschillende fases. Een 'sluimerfase' waarin ze wegdoezelt, een 'lichte slaap' waarin ze al half slaapt, maar nog steeds alles om zich heen hoort, en daarna 'diepe slaap'. In de diepe slaap is je kitten helemaal van de wereld. Soms snurkend en al. De vierde en laatste fase is de droomslaap (REM-slaap). Terwijl ze droomt maakt ze dan licht schokkende bewegingen met haar poten, oren of andere lichaamsdelen. Of ze miauwt of blaast zelfs!

Slaap blijft belangrijk

Ook al zal je kitten naarmate ze ouder wordt minder slapen, slaap blijft erg belangrijk. Ook volwassen katten hebben nog steeds zo'n 13-16 uur slaap per dag nodig. Zorg dan ook dat je kat altijd een of meerdere fijne, warme, veilige en rustige plekken heeft om te slapen en bij te komen van het kattenbestaan.

Voldoende rust houdt je kat gezond, fit en blij!Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…