Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kitten in de puberteit én vruchtbaar!

En dan is je kitten opeens geen heel klein katje meer! Gefeliciteerd, je kitten is nu 26 weken oud. Dit is de fase dat de puberteit begint en, niet geheel onbelangrijk, ze is rond deze leeftijd vruchtbaar.

Sterilisatie/castratie

De meeste kittens worden tussen de 5 en 8 maanden geslachtsrijp. Als je geen nestje wenst of wilt veroorzaken, is het verstandig je kitten rond deze leeftijd te laten castreren. Bij poezen noemen we dat in de volksmond vaak steriliseren. Castreren betekent het verwijderen van de geslachtsorganen. Bij katers zijn dit de teelballen en bij poezen worden de eierstokken eruit gehaald.

Langer leven na sterilistatie/castratie

Als je je kitten laat steriliseren/castreren, wordt zij waarschijnlijk ouder! Een poes heeft bijvoorbeeld geen kans meer op een baarmoederontsteking en een verkleinde kans op melkkliertumoren. 

Katers zijn minder snel geneigd te vechten met een soortgenoot. Dus een kleinere kans dat hij met een diepe haal in zijn neus thuiskomt die lelijk kan gaan ontsteken. ‘Geholpen’ katers zijn meestal ook iets minder avontuurlijk en blijven dichter bij huis.

Gewichtstoename

Katten kunnen zwaarder worden na een sterilisatie/castratie. De hormoonhuishouding verandert waardoor je kitten meer eetlust krijgt, terwijl de energiebehoefte juist daalt (30%).

Overgewicht is niet gezond. Zware katten hebben meer kans op artrose, suikerziekte of blaasstenen. 

Hoe voorkom je een knorrende buik? Door de juiste voeding te geven. KITTEN Sterilised bevat een gematigd vetgehalte, maar bevat wel de eiwitten, vitamines en mineralen die je kitten nodig heeft voor een gezonde groei.

Hoe stap je over van voeding?

Het spijsverteringsstelsel van je kitten is nog gevoelig voor wisselingen. Daarom is het verstandig geleidelijk over te schakelen. Meng gedurende 7 dagen steeds meer nieuwe voeding bij steeds minder oude voeding:

  • Dag 1+2: 75% oude voeding + 25% nieuwe voeding
  • Dag 3+4: 50% oude voeding + 50% nieuwe voeding
  • Dag 5+6: 25% oude voeding + 75% nieuwe voeding
  • Dag 7 : 100% nieuwe voeding

Royal Canin Kitten Sterilised proberen?

Is jouw kitten gesteriliseerd? Ga dan naar het voedingsadvies en probeer Royal Canin Kitten Sterilised met kennismakingsvoordeel


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…