Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wat betekent de kattenmiauw?

Je kat gebruikt een heel scala aan verschillende soorten miauwen om je aandacht te trekken. Vaak wil ze dan ook dat je in actie komt; om eten te geven of een knuffel, of om die tuindeur te openen. Maar hoeveel begrijpen we nou echt van haar miauwen?

Alleen tegen jou

Miauwen doen katten bijna altijd alleen tegen mensen. De communicatie tussen moederpoes en kittens verloopt wel via gemiauw, maar dit is over zodra de kittens het nest verlaten.
Ook kan je kat een soort langgerekte kattenschreeuw tegen andere katten laten horen, om ze weg te jagen.
Nog een uitzondering is de typische miauw om een opkomende haarbal mee aan te kondigen.

Maar verder is ze vrij stil. Met haar soortgenoten communiceert je kat vooral in lichaamstaal.

Hoeveel begrijp je echt?

De soorten miauwen van je kat kun je vaak koppelen aan haar acties. Zo heeft ze vast een bepaalde miauw die ze gebruikt wanneer ze wacht bij de tuindeur, en miauwt ze weer heel anders wanneer ze je groet als je thuiskomt. Haar miauw om eten is er waarschijnlijk ook een die je goed herkent. Jullie zullen elkaar op die manier dus behoorlijk goed begrijpen. Maar hoe ver gaat dat? Wanneer katten buiten een specifieke context miauwen, blijkt het opeens best moeilijk om ze te verstaan.

De onbegrijpelijke miauw

Als kattenbezitter hoor je vaak wel of je kat uit irritatie of tevredenheid miauwt. Ook als je haar niet ziet. Mensen zonder katten horen dit verschil niet.

Maar zelfs als doorgewinterde kattenliefhebber zul je niet altijd alle gemiauw van je kat begrijpen. Zo lijken katten soms 'uit het niets' te miauwen. Hier kunnen verschillende redenen of oorzaken voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan verveling, of een reactie op een geluid dat wij niet kunnen waarnemen, maar je kat wel.

Mekkeren

Mekkeren is dat grappige geluid dat je kat tegen bijvoorbeeld vogels maakt. Het is nog steeds niet zeker waarom je kat dit precies doet.
Zo is er een theorie dat je kat de vogels nadoet om ze te lokken.
Maar het gemekker zou ook gewoon een uiting van opwinding bij het zien van een prooi kunnen zijn.

De kattenmiauw laat dus nog veel te raden over. Wil je je kat zo goed mogelijk proberen te begrijpen, verplaats je dan altijd zo veel mogelijk in haar situatie en observeer haar 'miauwgewoontes'.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…