Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe maak ik mijn huis kittenproof?

Krijg je een kitten? Dan is haar verhuizing minstens net zo spannend voor haar als voor jou. Ze wil haar nieuwe wereld waarschijnlijk zo snel mogelijk verkennen. Maar deze verkenningstocht kan gevaarlijk zijn voor een kitten. Waar moet je op letten?

Rustig verkennen

Maak een kamertje klaar waarin alles staat wat je kitten nodig zal hebben: mandje, eten en drinken, kattenbak. Houd je kitten eerst een halve dag of een nacht in die kleine veilige ruimte. Zo kan ze haar omgeving rustig verkennen. De verhuizing vanuit het veilige, bekende nest kan namelijk stress geven. Zodra je merkt dat ze op haar gemak is, kun je haar langzaam haar territorium laten vergroten.

Maar zorg er allereerst voor dat zowel het kleine kamertje als je huis compleet kittenproof zijn!

Verstopt of zoek?

Je kitten zal uit nieuwsgierigheid graag naar buiten willen, maar ze kan bijvoorbeeld schrikken, in paniek wegrennen, en in allerlei andere gevaarlijke situaties terechtkomen. Houd daarom de eerste dagen ramen en deuren die naar buiten leiden gesloten.
Ook zal ze vanuit diezelfde nieuwsgierigheid bovenop, onder, achter en in van alles willen kruipen. Houd de wc-bril dicht, de wasmachine gesloten en zorg ervoor dat ze niet op andere gevaarlijke of moeilijk bereikbare plekken terecht kan komen.

Gevaarlijke voorwerpen en producten

Naast gevaarlijke plekken zijn er ook voorwerpen en producten die je uit de buurt van je kitten moet houden:

  • Werk elektriciteitsdraden weg. Hier kan ze anders op gaan bijten.
  • Beveilig stopcontacten.
  • Houd gevaarlijke losse voorwerpen en producten (plastic zakken, chemicaliën, medicijnen enz.) buiten bereik.
  • Breng touwtjes en koorden, zoals die van de luxaflex, buiten bereik.
  • Houd eten dat niet voor je kitten bestemd is buiten bereik.

Giftige planten

Hoewel een kitten vaak instinctief niet van giftige planten eet, is het toch verstandig bepaalde planten in ieder geval niet in huis te hebben. Op licg.nl vind je een uitgebreid overzicht van giftige kamerplanten en giftige tuinplanten.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…