Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe vaak moet mijn kat naar de dierenarts?

Een regelmatig bezoek aan de dierenarts is geen overbodige luxe. Naast het herhalen van vaccinaties en het ontwormen, weet een dierenarts precies waar ze naar moet kijken om de totale gezondheid van je kat te beoordelen.

Van jong tot oud

Bezoek de dierenarts minstens een keer per (half)jaar. Of je nu een kitten of een oudere kat hebt. Kittens zijn kwetsbaar omdat ze zich nog ontwikkelen. Oudere katten kunnen bijvoorbeeld juist weer last krijgen van gebitsproblemen of nierproblemen ontwikkelen. Het is goed om hier zo vroeg mogelijk bij te zijn.

Laat je kat in ieder geval jaarlijks vaccineren en geef haar ook regelmatig een behandeling tegen wormen, vlooien en teken. Ook als ze niet buitenkomt!

Voorkomen beter dan genezen

Als je kat eenmaal sterk en volwassen is, lijkt een regelmatig bezoek aan de dierenarts vaak niet nodig. Niets is minder waar. Katten zijn meesters in het verbergen van hun ongemakken of ziekte. Vaak zijn er wel tekenen, maar je kijkt hier makkelijk overheen of schrijft ze aan iets onschuldigs toe. Wanneer een kat duidelijk zichtbaar last krijgt van een kwaal of ziekte is het soms al te laat. Met regelmatig dierenartsbezoek kun je op tijd ingrijpen.

Alles onder controle

Plan standaard een (half)jaarlijkse controle in, maar ga ook altijd even naar de dierenarts wanneer er tussen twee controles in iets verandert. Als je kat bijvoorbeeld in huis begint te plassen, ander ongewenst gedrag vertoont, of ineens erg veel drinkt of afvalt.

De dierenarts kan dan onder andere kijken naar de werking van haar organen, en haar ademhaling, oren, ogen en gebit controleren. Ook bekijkt ze de conditie van je kat in relatie tot haar leeftijd, eetgewoontes en gedrag.

Aandacht voor zorg

Ben je bang voor hoge kosten? Sluit dan een passende huisdierverzekering af voor je kat. Zo zijn jullie altijd verzekerd van goede en betaalbare zorg voor haar.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…