Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

De lichaamsverzorging van je kitten

Bij de lichaamsverzorging van je kitten denk je al snel aan de vacht. Maar ook de tanden, nagels, oren, ogen en neus hebben aandacht nodig. Laat je kitten hier zo vroeg mogelijk aan wennen, zodat deze verzorging geen 'gevecht' wordt als ze ouder is.

Vacht

Als ze ongeveer 2 weken oud is, begint je kitten zelf haar vacht schoon te maken; een bezigheid waar ze de rest van haar leven veel tijd aan zal besteden. Wanneer ze zich schoonmaakt, krijgt ze heel wat haar binnen. Haar lichaam voert de ingeslikte haren af. Wanneer ze te veel haar binnenkrijgt kan ze last krijgen van haarballen. Dit kan vooral in de ruitijd (voorjaar en najaar) gebeuren. Help je kitten daarom een handje door haar een keer per week met een zachte borstel te borstelen.

Tanden

Wanneer je kitten zo'n 3-6 weken oud is, is haar melkgebit compleet. Dit melkgebit wisselt ze later weer in voor een volwassen gebit. Toch is het verstandig om ook het melkgebit al extra aandacht te geven. Poets het met een speciale kattentandenborstel. Zo help je namelijk tandplak en tandsteen voorkomen. Tandsteen kan zorgen voor ontsteking van het tandvlees en verlies van tanden. Hoe jonger je kitten went aan het tandenpoetsen, hoe makkelijker dit later gaat, en hoe gezonder haar gebit blijft.

Nagels

Je kitten kan prima zelf haar nagels verzorgen wanneer ze voldoende krabmogelijkheden heeft: een krabpaal, mat, boomstam. Het liefst knip je haar nagels niet, omdat je de nagelgroei kunt verstoren. Laat je kitten wel wennen aan het aanraken van haar pootjes. En mocht je ooit toch een nagelpuntje met een speciaal nagelschaartje willen afknippen, dan pak je dat als volgt aan: neem een pootje in je hand en druk zacht op het voetkussentje en onderaan een teen. Haar nagel komt dan tevoorschijn.

Oren, ogen en neus

Voor het schoonmaken van de ooghoeken en neus van je kitten kun je een watje of wattenschijfje gebruiken dat je vochtig maakt met lauwwarm kraanwater.

Voor het schoonmaken van haar oren zijn speciale cleaners bij de dierenarts verkrijgbaar. Masseer de buitenkant van haar oren met de cleaner, zodat het vuil naar buiten komt.

Zijn de ogen, oren of neus van je kitten erg vuil, of komt er afscheiding uit, raadpleeg dan meteen je dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…