Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Opvoeden en trainen van je kitten

Een goede opvoeding is belangrijk om op een fijne manier samen te leven met je kitten. Ook wanneer ze eenmaal een volwassen kat is. Grenzen stellen, consequent zijn en positief belonen zijn de basisingrediënten voor een goede opvoeding en training.

Jong geleerd, oud gedaan

Hoe lief je kitten ook is, het is belangrijk om van jongs af aan duidelijk grenzen aan te geven. Wat je schattig gedrag vindt als ze klein is, vind je later misschien vervelend. Maar het wordt heel moeilijk om het gedrag, dat je eerst zo leuk vond, dan nog af te leren.

Je kitten leert door oorzaak en gevolg aan elkaar te koppelen (associatie). Haar aangeleerde reactie daarop is conditionering. Associatie en conditionering kun je gebruiken in de opvoeding en training van je kitten.

Positieve associatie

Belonen van goed gedrag werkt ook bij een kitten altijd beter dan corrigeren.
Heb je een erg op voedsel gerichte kitten, dan beloon je haar in de opvoeding vooral daar mee. Wil je kitten graag aandacht, gebruik dan juist dat in haar opvoeding. Dus goed gedrag betekent dan een aai, een spelletje of een kattenbrokje. Dit is positieve associatie. Haar gedrag heeft een positief gevolg, dus herhaalt ze dit.

Alleen als het echt noodzakelijk is corrigeer je haar met een kleine verbale correctie: nee!

Consistentie

Wees ook tegen je ontwapenende kitten consequent. Op het aanrecht springen is verboden. Dit kun je met een 'nee!' aangeven. Als ze er niet uit zichzelf vanaf springt, haal je haar telkens rustig, maar stellig (zonder knuffel) van het aanrecht af.

Een kattenbrokje mag ze niet uit je handen slaan. Beloon haar pas met het brokje zodra ze rustig wacht. Niet vlak nadat ze geprobeerd heeft het te pakken te krijgen.

Ga nooit in op gebedel en stop haar niet toch af en toe stiekem iets toe.

Trainen

Positieve associatie kun je ook gebruiken bij de zindelijkheidstraining van je kitten. Of bijvoorbeeld om haar braaf te leren zitten op een kleedje, in plaats van langs je benen te drentelen, wanneer je samen in de keuken bezig bent.

Let wel op dat je je kitten geen tegennatuurlijke dingen leert, zoals bijvoorbeeld het zitten op een wc-pot in plaats van op een kattenbak.

Voor het trainen kun je ook een speciale clicker gebruiken. Laat je hierover informeren door een gedragsspecialist.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…