Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Een nieuw kitten? Laat haar zich thuisvoelen

Je hebt alle voorbereidingen getroffen en je huis is helemaal klaar voor de komst van je nieuwe kitten. Wanneer ze er dan eindelijk is zal ze haar draai moeten vinden. Hier kun je haar actief bij helpen.

Voorkom stress

De verhuizing is al spannend genoeg. Zorg er daarom voor dat je kitten, eenmaal in haar nieuwe huis, zo min mogelijk stress ervaart. Mogelijke stressfactoren zijn

Andere huisdieren - Introduceer je kitten stap voor stap bij haar nieuwe huisgenootjes. Houd haar eerst een nachtje in een eigen kleine ruimte. Zo kunnen je andere huisdieren langzaam aan haar aanwezigheid en geur wennen. Laat de andere dieren vooral ook hun eigen ritme en voorrechten houden. Zo ontstaat er ook geen stress bij hen.

Kinderen - Leg kinderen heel duidelijk uit dat ze rustig en voorzichtig met je nog kwetsbare kitten om moeten gaan. Zorg ervoor dat ze haar rust gunnen.

Nieuwe voeding - Ook wisselen van voeding kan voor stress zorgen. Nieuwe voeding net na een verhuizing geeft je kitten geen vertrouwd gevoel. Daarnaast zorgt nieuwe voeding ook voor stress in haar darmen als je de overstap niet geleidelijk introduceert. Hoe je dit wel goed doet kun je lezen in het artikel Van kittenvoeding wisselen in 7 dagen.

Rust, regelmaat en een eigen plek

Je kitten is een gewoontedier, maar houdt in sommige opzichten juist weer erg van variatie. Zo heeft ze op den duur bijvoorbeeld vaste looproutes, maar vindt ze het ook heerlijk om telkens nieuwe slaapplekjes te ontdekken en 'veroveren'. Je zult zien dat dit regelmatig plekken zijn die nou net niet voor haar bestemd waren; zoals dat stapeltje schone was. Zorg daarom voor verschillende comfortabele, schone en rustige slaapplekken waar ze zich kan terugtrekken wanneer ze daar behoefte aan heeft.

Je kitten heeft haar rust hard nodig. Tijdens haar slaap groeit en herstelt haar lichaam zich en verwerkt ze alle nieuwe indrukken. Laat haar zelf bepalen wanneer en hoeveel ze slaapt en maak haar nooit wakker.

Ook zal je kitten behoefte hebben aan een eigen territorium binnen je huishouden. Een eet- en drinkplek die niet te dicht op die van andere huisdieren staat, een eigen kattenbak, en eigen favoriete slaapplekken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…