Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Help, mijn kat heeft last van haarballen!

Je kat een haarbal zien uitbraken is nooit echt een prettig gezicht. Maar soms is het noodzakelijk dat ze op deze manier van ingeslikt haar afkomt. Hoe ontstaan haarballen en wat kun je er eventueel tegen doen?

Wat zijn haarballen?

Je kat besteedt ongeveer een kwart van haar tijd aan het schoonlikken van haar vacht. Hierbij slikt ze heel wat losse haren in. De meeste haren raakt ze weer kwijt via haar ontlasting.

Soms lukt het niet om alle haren via het spijsverteringsstelsel af te voeren. Zo verliest je kat bijvoorbeeld veel meer haar in de ruitijd (voorjaar en zomer). Er hoopt zich dan haar op in het maag-darmkanaal. De haarbundels die zich daaruit vormen zijn haarballen.

Haarballen voorkomen

Het maag-darmkanaal stuwt uiteindelijk de haarballen naar boven, waardoor je kat ze uitbraakt. Geen fijn gezicht, maar wel noodzakelijk.

Je kunt je kat een handje helpen door haar regelmatig te borstelen. Zeker in de ruitijd. Zo krijgt ze minder haar binnen.
Heb je een langharige kat, dan is het aan te raden om haar wat vaker te borstelen en zo haarballen te voorkomen. Langharige katten hebben namelijk twee keer zoveel last van haarballen als kortharige katten.

Te veel haarballen

Een aantal haarballen per jaar is niet ongewoon en hangt dus ook af van het soort vacht van je kat, en van het jaargetijde. Braakt je kat regelmatig haarballen uit, dan kunnen ze een symptoom van iets anders zijn. Zo kunnen stress, verveling, pijn of jeuk er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kat zich overmatig schoonlikt. Hierdoor neemt de kans op haarballen toe. Maar je kat kan ook maag-darmproblemen hebben. Laat de dierenarts controleren wat precies de oorzaak is van de vele haarballen.

Wist je dat...

  • een kat van 6 kg jaarlijks ongeveer 170 g haar verliest, en driekwart hiervan in de ontlasting terechtkomt?
  • binnenkatten gevoeliger zijn voor haarballen dan buitenkatten?
  • na uitsluiting van andere onderliggende oorzaken een aangepast dieet kan helpen tegen haarballen?
  • vezelrijke voeding de maag en darmen ondersteunt in het verwijderen van haarballen?

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…