Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Wordt je kat een binnen- of buitenkat?

Je kat binnenhouden of naar buiten laten gaan heeft voor- en nadelen. Zo is je kat binnen een stuk veiliger, maar kan ze buiten meer haar natuurlijke gedrag vertonen.

Wat is mogelijk?

Of je je kat naar buiten laat gaan of binnenhoudt hangt af van je woonomstandigheden, van wat ze gewend is, haar eigen voorkeur, en soms ook van haar ras.
Heb je bijvoorbeeld een kitten dan kun je de keuze voor haar maken. Heb je een (bijna) volwassen kat die al gewend is naar buiten te gaan, dan kun je van haar geen binnenkat meer maken. Binnenkatten aan een buitenleven laten wennen is wel mogelijk. Ook heb je katten die gewoon niet naar buiten willen, ook al krijgen ze de kans.

Een tuin of balkon

Heb je een balkon of een tuin, dan kun je een soort tussenvorm vinden. Of dit lukt hangt af van de behoeften en het gedrag van je kat. Zo moet je 'tuinkat' bijvoorbeeld wel braaf in haar eigen goed omheinde tuin blijven. En je 'balkonkat' moet niet blind achter de duiven aan gaan.
Houd ook goed in de gaten hoe je kat reageert op andere katten wanneer die in haar territorium komen. Afhankelijk van haar karakter en de houding van de andere kat, kan ze hier namelijk gestrest van raken.

Wat doet binnen of buiten met je kat?

In de jaren 50 werd de kattenbak uitgevonden. Hierdoor hoefden katten niet meer naar buiten om hun behoeften te doen. Sindsdien houden veel mensen hun kat veilig binnen.
Gemiddeld genomen blijven binnenkatten inderdaad langer gezond en langer leven. Wel lopen ze een groter risico op gedragsproblemen, doordat ze zich bijvoorbeeld vervelen en/of te weinig bewegen.
Besluit je je kat binnen te houden, dan is zorgen voor voldoende afleiding van levensbelang.

Altijd chippen

Binnen- of buitenkat, beide moet je laten chippen.
Zelfs de meest voorzichtige binnenkat kan het opeens in haar bol krijgen en door dat openstaande raam naar buiten springen. Ze kan vervolgens enorm schrikken van auto's, mensen, en in paniek wegrennen.
Maar ook je buitenkat kun je kwijtraken. Wanneer ze na een verhuizing bijvoorbeeld terugloopt naar haar oude huis of wanneer ze zodanig afdwaalt dat naar huis gaan ingewikkeld wordt.
Met een chip vind je haar veel eenvoudiger terug.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…