Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Snacks voor je kitten - wat niet, wat wel?

Omdat je kitten nog flink moet groeien lijkt een extraatje onschuldig. Maar de basis van gewichtsproblemen zit hem juist vaak in verkeerde eetgewoontes op jonge leeftijd. Eetgewoontes waar jij als baasje veel invloed op hebt.

Overgewicht

Zo'n 50% van de katten heeft te maken met overgewicht.
Net als bij mensen is een combinatie van te veel eten en te weinig beweging de belangrijkste oorzaak van overgewicht.

Ga daarom verantwoord om met het geven van snacks. Een klein tussendoortje heeft een groot effect op de calorie-inname van je kat. Een paar vetrandjes van de ham staan voor je kat gelijk aan het eten van 12 donuts door een mens!

Wat niet, wat wel

Een schoteltje melk, een stukje kaas, een speciaal kattensnoepje. Natuurlijk geef je je kitten graag iets lekkers, waar ze duidelijk van geniet. Maar zeker het voor mensen bestemde voedsel is niet goed voor haar.

Het lichaam van je kitten kan bijvoorbeeld de lactose (melksuikers) in koemelk niet goed verteren, waardoor ze last krijgt van haar stoelgang. Ook krijgt ze met koemelk te veel calorieën binnen.

In kaas zitten te veel zouten en vetten die ook voor darmklachten en overgewicht zorgen.

Sterk gearomatiseerde kattensnoepjes kunnen de eetlust en/of smaak van je kitten verstoren, waardoor ze haar normale eten met alle benodigde bouwstoffen en energie niet meer lust.

Wat mag je dan wel geven? Een brokje uit haar normale droogvoer is de beste snack voor je kat. Je zult zien dat ze dit ook echt als iets lekkers tussendoor ervaart. Maar wees ook hier voorzichtig mee. Want net als snacks die sowieso niet bedoeld zijn voor katten, kunnen te veel brokken ook zorgen voor overgewicht.

Beloning

Ben je je kitten aan het opvoeden of trainen en gebruik je daarbij haar focus op eten, beloon haar ook dan gewoon met de brokjes uit haar dagelijkse droogvoeding.
Geef je haar relatief veel brokjes tijdens de opvoeding of training, compenseer dit dan door wat minder brokjes te geven tijdens haar vaste maaltijden.

Op deze manier groeit je kitten op tot een vrolijke, fitte en gezonde kat!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…