Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Ongewenst gedrag bij katten afleren

Bedelt jouw kat non-stop om eten? Vertoont ze net iets te agressief gedrag? Je reageert al snel op ongewenst gedrag door meteen te straffen. Maar corrigeren van dit gedrag heeft pas echt effect wanneer je dit zorgvuldig en met de nodige kennis doet.

Oorzaak ongewenst gedrag

Ga eerst na wat de oorzaak is van het ongewenste gedrag. Plast je kat bijvoorbeeld buiten de kattenbak, dan heeft ze misschien problemen met haar gezondheid.

Blijkt je kat gezond, observeer haar dan om erachter te komen wat de reden van haar ongewenste gedrag is. Springt je kat op het aanrecht voor eten of voor een beter uitzicht uit het keukenraam? Is de oorzaak van spelagressie slechte socialisatie of verveling?

Bied een alternatief

Met een nieuwe rustige plek voor de kattenbak gaat je kat wellicht wél op de bak. Een fijne uitkijkplek ergens anders in huis, zorgt ervoor dat ze het aanrecht en keukenraam voortaan links laat liggen.

Laat bij spelagressie je kat niet met je handen spelen, maar met een speeltje aan een hengel. Vaker spelen of een speelkameraadje introduceren kan ook helpen.

Pas wanneer je de oorzaak niet kunt wegnemen met simpele aanpassingen ga je over tot corrigeren.

Effectief corrigeren

Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht.

Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag. Zo kan ze de correctie goed aan het gedrag koppelen. Het heeft geen zin om je kat, die de gordijnen kapot heeft gekrabd tijdens je afwezigheid, daarvoor bij thuiskomst te straffen.

Wees consequent

Wanneer je het ongewenste gedrag steeds op dezelfde manier corrigeert helpt dit je kat om te leren. Bedelt je kat bijvoorbeeld wanneer je aan tafel zit, negeer haar dan altijd en stop haar niet af en toe toch stiekem een stukje eten toe.

Wanneer je deze inzichten gebruikt bij het corrigeren van ongewenst gedrag zullen jij en je kat samen de juiste balans vinden in hoe jullie op elkaar reageren.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…