Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Sterilisatie of castratie bij katten

Voor sterilisatie of castratie moet je kat minimaal zo'n 6 maanden oud zijn. Met castratie of sterilisatie voorkom je dat je kater een poes dekt, of dat je poes drachtig wordt. Daarnaast dragen deze ingrepen ook bij aan de gezondheid van je kat.

Wat is het nou?

Over steriliseren en castreren bij katten bestaat soms nogal wat verwarring. Dierenartsen spreken over katten (poezen of katers) die 'gecastreerd' worden. Een deel van hun voortplantingsorganen wordt namelijk verwijderd (castratie).
Maar in de volksmond spreken we vaak over het 'castreren' van katers en het 'steriliseren' van poezen.

Voordelen

Laat je je poes castreren, dan kun je haar daarna met een gerust hart naar buiten laten gaan. Ze wordt niet meer krols en je komt daardoor nooit onverwachts met een nestje kittens te zitten.

Je gecastreerde kater zal niet meer op zoek gaan naar krolse poezen om zwanger te maken. Hij heeft daardoor een minder grote behoefte om lang en ver van huis te gaan en blijft in zijn vertrouwde omgeving. Meestal zal hij ook niet meer sproeien in huis. Zijn territoriumdrift vermindert na de castratie.

Voor de gezondheid

Castratie of sterilisatie heeft ook voordelen voor de gezondheid. Katers vechten na castratie minder snel met andere katers. Het risico op ernstige verwondingen en infecties wordt een stuk kleiner. Castratie of sterilisatie verkleint ook het risico op aandoeningen van de geslachtsorganen. Poezen hebben bijvoorbeeld een kleinere kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Katten die geholpen zijn blijken gemiddeld ook nog eens langer te leven dan niet-gesteriliseerde/gecastreerde katten.

Kans op overgewicht

Na castratie of sterilisatie verandert de stofwisseling van je kat. Om je kat op een gezond gewicht te houden, zal ze zo'n 20-30% minder energie moeten opnemen. Er zijn speciale voedingen voor gesteriliseerde of gecastreerde katten, die rekening houden met deze veranderde energiebehoefte. Je kat kan dan dezelfde porties blijven eten die ze gewend was.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…